Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Скільки ж заступників було у Садового в 2015 році?

Це питання я поставив сам собі в рамках своєї участі в Платформі «Омбудсман+» і знайшов на неї відповідь. Інтригувати не буду. У 2015 році в Садового Андрія Івановича не було жодного заступника (щоправда до останньої декади грудня). Але про все за чергою.

Починаючи з жовтня 2015 року і по сьогодні, в усіх областях України працювали монітори Платформи «Омбудсман+», які під «пильним наглядом» експертів Інституту медіа права (http://medialaw.org.ua/) провели чотири хвилі моніторингу виконання органами місцевої влади Закону «Про доступ до публічної інформації». У Львівській області таким монітором був я і під мікроскоп потрапили обласні адміністрація та рада, а також Львівська міська рада.

За цих півроку моніторингувались:

робота спеціальних структурних підрозділів або посадових осіб, які організовують у встановленому порядку доступ до публічної інформації і спеціальних місць для роботи запитувачів з документами чи їх копіями;
доступність до інформації про фінансові ресурси органів місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування;
забезпечення доступу до засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень;
дотримання органами влади вимог законодавства «Про доступ до публічної інформації».

Загальні результати моніторингу та рекомендації, розроблені на їх основі, будуть презентовані у другій половині травня в Києві, тому розповідати про всі нюанси виявлені у ході реалізації цього проекту я не буду, а лише розповім про згаданий на початку приклад із заступниками міського голови. Про усі інші недоліки та порушення я розповім уже після презентації в Києві.

Отже. Досліджуючи питання доступності для громадян інформації про заробітні плати керівників обласної адміністрації, обласної та міської ради та їх заступників, виявилось, що питання є досить болючим для всіх органів влади. Обласні адміністрація і рада не надто креативно підійшли до відповіді на цей запит. Бухгалтери цих установ не полінувалися витягнути калькулятори, підсумувати заробітні плати голови та його заступників і подати мені відповідь однією сумою. Для чого вони це робили я так і не зрозумів. Якщо такі маніпуляції відбуваються під час відповіді на всі запити, то говорити про відкритість цих установ не доводиться.

Найвідвертішою виявилась Львівська міська рада, яка мені відповіла, що «видатки на оплату праці у 2015 році (нарахована заробітна плата) міського голови – 107,3 тис. грн., першого заступника міського голови – 3,1 тис. грн. (з 21.12.2015), заступника міського голови з питань розвитку – 2,5 тис. грн. (з 21.12.2015), заступника міського голови з економічних питань та містобудування – 1,7 тис. грн (з 24.12.2015)». Тут я трохи задумався, але згодом все таки з тим розібрався.

Під час другої своєї каденції на посаді міського голови пан Садовий мав трьох заступників – одного першого, одного з гуманітарних питань і одного з питань містобудування та інфраструктури.

Що стосується першого заступника, то після звільнення з цієї посади Олега Синютки 29 грудня 2014 року, виконання його обов’язків було покладено на директора департаменту житлового господарства та інфраструктури В. Пушкарьова і виконував він ці покладені на нього обов’язки аж до 21 грудня 2015 року, коли він був уже призначений першим замом втретє обраного Садового.

Якщо говорити про заступника з питань містобудування та інфраструктури, то цю посаду довго обіймав відданий боєць Садового Володимир Шевчук. Але, як виявилось, 22 вересня 2014 року пан Шевчук пішов на заслужену пенсію. Довірити таку посаду комусь іншому Андрій Іванович не ризикнув і тому з 1 жовтня цього ж року призначив пана Шевчука своїм радником за контрактом і поклав на нього виконання обов’язків заступника з питань містобудування та інфраструктури до жовтня 2015 року. Гарна маніпуляція, чи не так?

Гуманітарний блок до листопада 2013 року курирував Василь Косів, але після його звільнення більше як рік ця посада була вакантна. За цей рік пан Садовий так і не спромігся знайти достойника на це місце і 24 листопада 2014 року поклав виконання обов’язків заступника з гуманітарних питань на керуючу справи міськради М. Литвинюк.

Порушень у цих всіх «покладаннях» звичайно нема, але кілька питань так і залишаються без відповідей.

По-перше, міська рада, давши мені відповідь, що заробітна плата заступникам міського голови у 2015 році не виплачувалась, бо ці посади були вакантними, збрехала. Усі люди, на яких були покладені обов’язки заступників пана Садового, отримували або зарплату радника (у випадку з паном Шевчуком), або доплати за виконання додаткових обов’язків.

По-друге, як посадові особи, які не наділені повноваженнями, а на яких лише покладені обов’язки, можуть підписувати нормативні документи Львівської міської ради, які є обов’язковими до виконання на території міста Львова?

І, по-третє, якщо в Андрія Івановича настільки коротка лавка запасних, то як він збирається керувати державою з 2019 року?

Питання риторичні.

А от те, що у наших місцевих органів влади є страшенні проблеми із дотриманням законодавства про доступ до публічної інформації, змушує задуматись. Адже на Львів і Львівщину рівняються, якщо не всі, то більшість регіонів України.

Але про це вже наприкінці травня, після презентації в Києві…

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ