Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Старосамбірщина проти бракон’єрів

Історія з вирубкою лісів на Львівщині триває давно. Старосамбірський район завжди цінувалося своєю деревиною.

У січні 2015 року до мене, як до народного депутата України, звернулись представники Громадської організації «Майдан» Старосамбірщини з повідомленням про незаконні дії комунального підприємства «Старосамбірське ДЛГП «Галсільліс» і просили вжити заходів для припинення таких дій. У зверненні активісти зазначили, що використали всі можливі методи боротьби з бракон’єрами: організовували акції протесту, затримували автотранспорт з не клеймованим кругляком. Правоохоронні органи, за словами активістів, не хочуть почути громаду. Роблять вигляд, що не бачать всього того безладу.

Люди терпіли. Та до певної пори. 13 січня на місце вандальних вирубок виїхала комісія, яка складалась з представників районної влади міста Старий Самбір та активістів. Вже на місці комісія побачила вражаючі масштаби незаконної діяльності: близько 2000 кубометрів не клеймованої деревини. Як зазначають представники ГО «Майдан» Старосамбірщини, керівник «Галсільлісу» з цього приводу не надав жодних вмотивованих пояснень.

Мною було направлено цілий ряд депутатські звернень до різних інстанцій:  Голові Львівської ОДА Синютці О. М., Начальнику ГУМВС України у Львівській області Загарії Д. Д. та Голові Державної екологічної інспекції України Казимиру М. М. з проханням перевірити викладені у зверненні ГО «Майдан» Старосамбірщини обставини, вжити належних заходів реагування та забезпечити дотримання порядку користування лісовими ресурсами на території Старосамбірського району Львівської області.

Невдовзі відповіді на свої звернення я отримала. І хочу сказати, справа зрушила з мертвої точки.

Із відповіді заступника начальника ГУМВС України у Львівській області Домніцака Р.В. стало відомо, що за викладеними у зверненні представників ГО «Майдан» Старосамбірщини фактами до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 246 КК України (Незаконна порубка лісу).

У відповіді першого заступника Голови Державної екологічної інспекції України Синьогуба В.М. відзазначалось, що в рамках кримінального провадження Державною екологічною інспекцією у Львівській області було проведено позапланову перевірку, у ході якої виявлено правопорушення. Крім того, перевіркою було виявлено незаконну рубку 44 дерев, що завдало шкоди лісовому господарству на суму 193 182,24 грн.

Також на підставі зібраних  в ході досудового розслідування доказів інженерові охорони і захисту лісу Старосамбірського ДЛГП «Галсільліс» Тиро А.М. 28 травня 2015 року було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення,  передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Старосамбірським районним судом Львівської області Тиро А.М. визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення за службову недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки охорони і захисту лісу Старосамбірського ДЛГП «Галсільліс».

Наразі інженеру доведеться відповідати за свої дії. Судом вже призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 3 роки з позбавленням права обіймати певні посади строком на 2 роки,. Крім того, інженер повинен буде сплатити штраф після набуття вироком законної сили.

Водночас, прокуратурою Львівської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, в якому розслідується правомірність дій інших посадових осіб лісогосподарського підприємства. На даний час колишньому керівнику КП «Старосамбірське ДЛГП «Галсільліс», який також підписав лісорубний квиток, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за ч.2 ст.367 КК України. В провадженні тривають необхідні слідчі та процесуальні дії, спрямовані на завершення досудового розслідування.

Наразі я тримаю справу на особистому контролі. Послідовність і злагодженість дій, а також командна робота дали свої результати. Сподіваюсь, кінець цієї історії буде щасливим.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ