Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Угорщина: «Можете забути про ЄС» або «ось у мене є от такий палець»

Цей день народження для нашого президента став найгіршим з початку його політичної кар’єри. По-перше – сильно не посвяткуєш, президент як –не-як, а по-друге, в цукерках п’яна вишня замало коньяку, тому «не бере». Ще й до того всього закон підписав, який поставив хрест на зближенні з Європою.

Уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною.

Про це заявив у вівторок міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

Таке рішення стало відповіддю офіційного Будапешта на підписання президентом Порошенком закону "Про освіту".

До крити цього закону приєдналися: Румунія, Польща, Греція, Болгарія та Росія. Хоча «критика» у цьому випадку – неправильне  слово. В Європі звикли висловлювати свою глибоку стурбованість. Компанія «так собі», мушу сказати. Бути по один бік барикад разом із Росією сьогодні, це те саме, що підтримувати законопроекти, які у Верховній Раді намагається пропхати «Опозиційний блок». Якщо б я був на місці угорського міністра і почув, що Росія мене підтримала, я б в ту ж секунду відмовився від своїх заяв, бо це був би знак, що я роблю щось неправильно.

У повідомленні МЗС Угорщини наголошується, що Україна "може забути про інтеграцію до Європи", а також наводиться пояснення у вигляді прямої цитати міністра: "Угорщина буде блокувати будь-які ініціативи, вигідні Україні, у міжнародних організаціях, особливо в ЄС". А ще рішення Порошенка назвали ганебним,  і взагалі , його підпис під законом про освіту це сором і розчарування.

У чому проблема?

В Україні існують школи для нацменшин: російські, угорські, румунські і т.д. Всіх обурило те, що за новими правилами, мовами нацменшин у державних школах навчатимуть тільки до 5 класу, далі, у старшій школі, всі без винятків навчатимуться українською. Але при цьому діти зможуть і далі вивчати свою рідну мову, якшо це не москалі, звичайно, бо москалі вчать «язик». Дипломати глибоко стурбованих країн кажуть, що це дискримінація їхніх громадян. І знаєте, я із ними погоджуюсь. Закон як морозиво: впало в пісок -  то  вже не лизнеш... Назад вже нічого не повернути, тому  пропоную паритетність. Все має бути чесно! Нехай Угорщина, Польща, Росія, Румунія, Греція, Болгарія теж навчає українських дітей  у  своїх державних школах українською лише до 5  класу. А ні, перепрошую, – не вийде, бо нема в тих країнах державних українських шкіл, де дітей навчають українською. Тоді нехай відкривають спочатку державні українські школи, а потім шантажують нас блокуванням нашого зближення з ЄС,  якщо ми не змінимо закон.

Люди, котрі живуть і навчаються в Україні, повинні знати українську для того, щоб бути повноцінними її громадянами і бути конкурентними на ринку праці. Якщо ж громадяни інших країн навчаються в Україні, бо тут дешевше, а потім виїжджають до Польщі, Угорщини і Росії, то вони просто нас використовують, і такі громадяни нам не потрібні. З якого-то переляку я повинен сплачувати податки, які в результаті підуть на навчання некорисних для країни людей, які навіть мови моєї держави не знають?

Волонтерство – це добре, але не у цьому випадку.

На завершення моя порада Петрові Олексійовичу. Пане президенте, зателефонуйте до Скрипіна, він Вам розкаже про один дуже класний жест, який потрібно показати угорцям, росіянам та їхнім друзям.

Володимир Мельник, радіо "Львівська хвиля"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ