Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна і Африка: перспективи взаємин

Африка посідає друге місце за розмірами території після Євразії, і друге місце за розвитком туристичної галузі у світі. Також Африка друга за численністю населення у світі, 960 мільйонів за даними ООН, що менше аніж у Китаї чи Індії і удвічі більше аніж у ЄС чи Північній Америці. А це 14% населення світу і 65% із них є молодшим від 20 років.

Понад 30 країн Африки вже стали асоційованими членами ЄС. Проте до 50-их років XX ст. африканські країни були колоніями Франції і Великобританії (по 1/3 континенту) і ще трохи території належало Бельгії, Португалії, Іспанії та Італії. З 60-их по 70-ті роки колоніальний гніт майже завершився. Нинеі там 54 самостійні держави (усього 61). Країни континенту пройшли через важкі випробування: работоргівлю, колонізацію і військові перевороти.

На цей час для Африки характерні високі темпи зростання міського населення — понад 5% на рік. У 2016 році міське населення становило більше як як 40%.

В Африці налічується 20 міст мільйонерів: Каїр, Олександрія, Касабланка, Алжир, Кіншаса, Лагос, Хартум, Туніс, Йоганнесбург, Аддіс-Абеба, Кейптаун, Доуала, Абіджан, Гіза, Найробі, Дакар, Ньюана, Рабат, Хараре, Дар-ес-Салам. Невелика еміграція та міграція визначають природний рух населення. Зниження смертності та висока народжуваність дають в більшості країн високі темпи приросту. В другій половині XX ст. населення континенту стало швидко зростати, і в 70-80 роки темпи його приросту виявилися одними з найвищих у світі — 2,9—3,0% за рік.

Найбільше народу проживає у Нігерії, 185 млн осіб, проте у 60-их роках ХХ ст. їх було на мільйон менше аніж українців. В ООН прогнозують, що через 15 років нігерійців буде понад 260 млн. У портовому місті Нігерії Лагосі проживає більше як 13 млн людей, приблизно як у Москві. У Конго є 6 міст-мільйонників, а в столиці Кіншаса – понад 10 млн.

Про Україну

В Україні станом на 1 січня 2015 року налічується 42 759,7 тис. осіб, з них 29 434,3 тис. осіб (68,8%) – жителі міських поселень і 13 325,4 тис. осіб (31,2%) – мешканці сільської місцевості. Частка населення у віці 16–59 років становить 62,3%. 22% населення у віці поза 60 років (так звана тенденція старіння населення).

В Україні 3 міста-мільйонники: Київ (2 868 702), Харків (1 451 132) і Одеса (1 017 022).

Тенденції і прогнози розвитку Африки

Через співпрацю Африки із Китаєм та Індією французький Центр перспективних досліджень пророкує Африці планетарне лідерство вже на 2030 рік. У той час тут буде проживати 2/3 молодого населення планети і тут продукуватимуть 45% світового ВВП.

Вже цього року шість країн із дев’яти, що переживають найпотужніше піднесення, це африканські країни.

Середній клас у Африці - це люди, які витрачають від 20 дол. на день, а таких є понад 300 мільйонів осіб від загальної кількості мешканців, тобто від 960 млн. І якщо у 2012 р. 85 млн. сімей мали річний дохід в межах п’яти тисяч доларів на рік, то згідно із дослідженнями аналітичного центру “McKinsey Global Institute”, у 2020 році таких буде 130 млн.

Нині Африка перетворилась на унікальний регіон планети, обсяги інвестицій в який продовжують зростати, приблизно на 5% кожного року із 2012 р.

У Субсахарській Африці у 2012 р. нараховувалось 35 мільярдерів та 2 500 мільйонерів, цей показник б’є всі рекорди. Це другий світовий показник після США.

Потенціал Африканських країн

Африка — континент великих економічних можливостей, якому притаманні екзотичні природні умови, багатство запасів мінеральної сировини, наявність значних земельних, водних, рослинних та інших ресурсів. У Африці величезні масиви вологих екваторіальних лісів, 10% площі лісів світу, що становлять 17% світових запасів деревини. Найбільша пустеля світу — Сахара містить у своїх надрах величезні запаси прісної води, а великі річкові системи характеризуються велетенськими обсягами стоку і енергетичними ресурсами. Багато корисних копалин міді (так званий «мідний пояс» Африки), марганцю, уранових руд, алмазів, рідкоземельних металів, золота, свинцю, ртуті і цинку.

У с/г Африки використовується понад 1/3 площі материка. Під орними землями та багаторічними насадженнями зайнято близько 7%, а під пасовищами — 24% площі континенту.

Найважливішу роль у зовнішньоекономічних зв'язках країн Африки відіграє зовнішня торгівля. В експорті переважає гірничорудна і сільськогосподарська сировина, в імпорті — готова продукція. Африка — світовий постачальних багатьох видів тропічної рослинницької сировини: какао, кави, арахісу, пальмової олії, прянощів, також експортують банани, каучук, бавовну, чай, ваніль та горіх кеш'ю, цитрусові і вино.

Гірничодобувна та гірничо-металургійна промисловість — найрозвинутіші галузі промисловості Африки. В Африці зосереджено 1/10 запасів нафти та 1/5 гідроресурсів світу. Є великі поклади вугілля. Головним паливним ресурсом у країнах Африки стала нафта.

На Африканському континенті борються за сфери впливу США, Франція, Велика Британія і Японія. Інвестиції спрямовуються в розробку сировинних ресурсів континенту. Європейці також винесли на периферію енергомісткі і «брудні» в екологічному сенсі виробництва у галузі металургії, металообробки та хімічної промисловості.

Африка володіє 10% світових запасів нафти, 40% золота, 80-90% хрому і металів платинової групи.

Перші спроби діалогу з Україною

На початку червня в Інституті світової історії НАН України відбулася міжнародна наукова конференція «Глобальні трансформаційні процеси у країнах світової периферії (регіон Субсахарської Африки): виклики та можливості для України». Учасники заходу обговорювали проблеми формування Субсахарської Африки як впливового суб’єкта міжнародної політики, взаємовідносини та співробітництво країн регіону з провідними центрами світової політики, а також про перспективи розвитку співробітництва України з країнами Субсахарської Африки.

На всьому Африканському континенті діє лише 11 дипломатичних представництв України, натомість більша частина африканських країн мають свої представництва в Москві і лише так співпрацюють з Україною. На економічному всесвітньому ринку африканські країни і Україна не є конкурентами. Вони взаємно доповнюють один одного. Це теж створює особливе підґрунтя для подальшого розвитку взаємин.

Розвідані запаси нафти в регіоні збільшилися на 120%, природного газу - на 140%. Регіон є значним споживачем іноземних інвестицій. За оцінками експертів Бюро з питань народонаселення, протягом 2015-2050 рр. на Африканському континенті відбуватиметься найбільший в історії людства приріст населення − 2,4 млрд. осіб.

У 2015 р. загальний обсяг торгівлі України з країнами Африки становив 4,4 млрд дол, із яких експорт українських товарів − 3,8 млрд доларів. Україна продовжує зберігати значне позитивне сальдо в торгівлі з Африканським континентом – 3,2 млрд доларів. Країни Африканського континенту є нашими традиційними партнерами у сфері військово-технічного співробітництва. Україна бере активну участь в операціях ООН з підтримання миру в п’яти країнах Африки: Ліберії, Кот-д’Івуарі, ДРК, Судані та Південному Судані.

Великою популярністю на континенті користуються українські товари харчової промисловості: молочна продукція, зернові (пшениця, ячмінь), олія, майонез. Основними товарними групами українського експорту є чорні метали (75,9%), залізничні локомотиви (7,9%), тютюн і промислові замінники тютюну (5,7%). З Африки імпортують банани, каву, рис, арахіс, какао боби. А також руди, шлаки і золу (99,9%).

Також щорічно у ВНЗ України навчається близько 2 тис. студентів з Республіки Гвінея. У 2015 р. обсяг двостороннього товарообігу із цією країною становив 123 млн дол., у тому числі український експорт – 120,8 млн дол., імпорт − 2,2 млн доларів.

Також українські інженери беруть участь у багатьох нігерійських проектах. У 2014 р. Нігерія стала найбільшим покупцем української зброї. Зважаючи на те, що Нігерія має найбільші запаси газу в регіоні, можливі домовленості між двома країнами і в газовій сфері.

Нещодавно було проведено українсько-африканський форум, на якому обговорювалися питання побудови співпраці українських бізнесменів у країнах Африки. А в травні в столиці Нігерії Абуджа пройшов другий раунд українсько-нігерійських політичних консультацій, у якому взяли участь заступник Міністра закордонних справ України та Державний Міністр закордонних справ Федеративної Республіки Нігерія. У ході консультацій сторони обговорили питання активізації політичного діалогу, розширення співробітництва в торговельно-економічній сфері, а також співробітництво в рамках ООН, зокрема в контексті членства України в Раді Безпеки ООН. Домовилися про пріоритетні напрями співробітництва у галузях промислового потенціалу та інфраструктури, проекти в галузі освіти та відновлювальної енергії.

Як інші країни співпрацюють з Африкою

Найбільш інтенсивно ведуть роботу Індія та Китай.

Торгівля Індії з африканськими країнами збільшилася приблизно за 15 років у понад 10 разів і у 2016 р. обсяг обороту становив 90 млрд. доларів. Основний інтерес Індії на Африканському континенті – це природні ресурси: уран, нафта, кам’яне вугілля, діаманти і золото. Індія стала четвертим у світі споживачем нафти. У 2008 р. індійський гігант із телекомунікацій придбав акції африканського мобільного оператора і збільшив число своїх абонентів за рахунок Африки до 180 млн споживачів.

Із домовленостей на Йоханесбурзькому саміті в грудні 2015 року в рамках Форуму співробітництва Китай-Африка учасники домовилися підвищити рівень відносин між Китаєм і Африкою в п’ятьох галузях: рівність і довіра у політичній сфері, спільний виграш в економіці, обмін у сфері культури і науки, взаємна допомога у сфері безпеки та єдність у міжнародній сфері. Вже у грудні 2015 р. Китай зі своїми партнерами створив 500 Інститутів Конфуція на базі вузів і 1 тис. класів Конфуція в школах у 134 країнах світу. Зараз налічується близько 1,9 млн. слухачів цього інституту. У ЮАР – 5 Інститутів Конфуція, у Кенії – 4. Китайськими партнерами в Африці є шість університетів із Пекіна, три університети із Шанхая, чотири з Тяньцзіна. В Інституті Конфуція вивчають китайську мову, історію, культуру, світогляд і цінності китайського народу через платформу презентацій, виставок, конференцій, семінарів, курсів, майстер-класів. Готують спеціалістів-знавців китайської мови, перекладачів, викладачів, кадрів у сфері туризму, економіки, менеджменту і торгівлі.

У 2000 р. в Америці було прийнято закон про економічне зростання і торговельні можливості у країнах Африки, який дозволив 38 країнам континенту на південь від Сахари, дотримуючись низки вимог, одна з яких − верховенство права, мати певні преференції при постачанні своєї продукції до США. У результаті торговельний оборот між Сполученими Штатами і африканськими країнами щороку зростає на 6-7%.

Загалом більшість із групи Субсахарських країн розвиваються швидше за Україну, але тут є інші особливості, наприклад у Екваторіальній Гвінеї високий показник ВВП на душу населення, але 99% усього ВВП припадає на родину президента та його оточення.

Проблеми африканського регіону

Тероризм, неконтрольовані потоки і переміщення зброї та наркотичних речовин, поширення вірусних захворювань, низький рівень медичних послуг, питання нелегальної міграції, злочинності певним чином гальмують розвиток цих країн.

Ці проблеми доповнюються ярмом 30-процетної глобальної бідності на субконтиненті, наявністю тут 60% ВІЧ-інфікованих людей планети, 90% глобального відсотку смертельних випадків від захворювань малярією.

В регіоні все ще існують осередки екстремізму, зокрема в Південному Судані, Сомалі, регіоні Сахелю, проте спостерігається демократизація та лібералізація суспільства, які сприяють прискореному росту економіки. Так, за прогнозами міжнародного рейтингового агентства Moody’s, протягом найближчих 5 років інвестиції в Африку подвояться. Особливо сприятливим є прогноз для Нігерії, Анголи, Гани, Кенії і ПАР.

Що Україна повинна робити в Африці?

Технологічний розвиток Африки співвідноситься із можливостями нашої держави, тому Україна в Африці могли би споруджувати об’єкти з переробки сільськогосподарської продукції, сховища для аграрної сировини, будувати базову інфраструктуру, деревообробку, гідро- і теплоелектростанції. Підійшли б послуги українців і в галузі видобутку корисних копалин та виготовлення найпростіших сільськогосподарських знарядь.

Африканці закликають партнерів створювати спільні з ними підприємства і отримати можливість звільнення від сплати податків, доступ до місцевого кредиту та інші пільги.

Не значних затрат і величезної користі можна досягнути, створивши регулярні лінії морських перевезень і особливо експортно-імпортних вантажів між країнами Субсахарської Африки та Україною.

Африканців цікавить український метал і пшениця, кукурудза, горох, борошно, маргарин, крохмаль, яйця. Імпортують вони багато м’яса птиці. Свинину туди возять європейці. Лише 5% із імпорту молочної продукції забезпечує Україна. Потребують багато сирів, особливо сирних продуктів, через низьку купівельну спроможність. Комплектуючі і запчастини до залізниці, авіадвигуни i вантажівки.

Мораль також має значення

45 країн із 54 цього континенту підтримали справедливу боротьбу українського народу за збереження територіальної цілісності та за повернення анексованих територій.

У 60-ті роки, коли країни Африки масово почали здобувати незалежність, Радянський Союз тут проводив свої соціалістичні експерименти, чим спричинив зростання злочинності, а також розпалював війни з метою привести до влади своїх ставлеників. На фоні ейфорії незалежності, африканці прогавили своє вікно можливостей. І це добра наука. у тому числі і для нас українців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ