Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Як обрати систему оподаткування?

Дане питання постає перед кожним, хто планує розпочати самостійну діяльність та створити власну справу. Зважаючи на певну складність та заплутаність законодавства для пересічної особи, спробуємо розібратись які системи оподаткування передбачені чинним законодавством та як обрати найбільш оптимальний варіант для власної справи.

Податковим кодексом України (далі – ПКУ) передбачені дві системи оподаткування, а саме: загальна та спрощена.

Варто зазначити, що до будь-якої фізичної особи-підприємеця чи юридичної особи, відомості про яку внесено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (детальніше у наших статтях «Як зареєструвати юридичну особу?» та «Порядок реєстрації фізичної особи підприємцем») автоматично з моменту реєстрації застосовується загальна система оподаткування.

Для переходу на спрощену систему оподаткування необхідно подати до відповідного органу ДФС документи, а саме: заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування. Терміни та порядок подання заяви для переходу на спрощену систему оподаткування передбачені Порядком подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, який Затверджений Наказом Міністерства фінансів України 20.12.2011  N 1675.

Суб'єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування, відповідно до ст. 291 ПКУ поділяються на такі 4 групи платників єдиного податку. Для кожної групи платника єдиного податку встановлені певні обмеження, а саме:

1) перша група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 300000 гривень;

2) друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

- не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

- обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

3) третя група - фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5000000 гривень;

4) четверта група - сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Також ПКУ встановлюються і окремі обмеження щодо суб’єктів господарювання, які не можуть бути платниками єдиного податку, серед яких обмеження у сфері діяльності з управління підприємствами, діяльність з надання послуг пошти, діяльність з продажу предметів мистецтва та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату та ін.

Окрім того, варто зазначити, що суб’єкти господарювання, які застосовують спрощену систему оподаткування або ж перебувають на загальній системі оподаткування можуть (в окремих випадках зобов’язані) зареєструватись платником ПДВ.

Порядок реєстрації платником ПДВ встановлений ПКУ та Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, який затверджений Наказом Міністерства фінансів України 14.11.2014  № 1130. Для реєстрації платником ПДВ необхідно подати до відповідного контролюючого органу реєстраційну заяву платника податку на додану вартість за формою № 1-ПДВ.

Якщо Вам потрібно обрати оптимальну систему оподаткування, яка відповідатиме потребам саме Вашої справи, звертайтесь до «Юридичної ліги» тел. 096 527 17 22 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ