Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Чому позбавили води український Лисичанськ, а не «лнр»?

29 травня ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання» відключило від електропостачання насосні станції «Боровська» і «РТІ» комунального підприємства «Лисичанскводоканал» за борги за споживану електроенергію у розмірі 130 млн. грн. Без питної води залишилися місто Привілля, мікрорайон Матроська і частково мікрорайони заводу ГТВ у м. Лисичанськ.

Для нормалізації ситуації і відновлення водопостачання Луганська ОВЦА провела нараду, у якій взяли участь заступник голови ОВЦА Юрій Клименко, міський голова м. Лисичанськ Сергій Шилін, директор КСП «Лисичанскводоканал» Євген Лисенко, представники ТОВ «Луганське енергетичне об'єднання», Департаменту житлово-комунального господарства, Департаменту регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження.

У прес-службі ОВЦА відзначили, що мер Лисичанська Сергій Шилін на позачерговій сесії міськради 9 червня буде ініціювати прийняття рішення про виділення 1 млн грн для погашення КСП «Лисичанскводоканал» частини заборгованості перед ТОВ «ЛЕО». Ще 2 млн грн на погашення боргу КСП «Лисичанськводоканал» планується виділити з обласного бюджету.

Незважаючи на це, 6 червня була відключена насосна станція «Спільна», що ще більше загострило ситуацію з водопостачанням в районі ГТВ м. Лисичанськ. На знак протесту проти відключення води жителі мікрорайону Матроська перекрили дорогу. За інформацією місцевих джерел аналітичного відділу ГІ «Права Справа», на 9 червня планувалися акції протесту на Лисичанському стадіоні, де мав пройти концерт "Океану Ельзи".

8 червня енерго- та водопостачання Західної фільтрувальної станції у Лисичанську було відновлене. «Луганське енергетичне об'єднання» відновило енергопостачання за умови, що КСП «Лисичанскводоканал» зобов'язалося щодня перераховувати близько 30-40 тис. грн ТОВ «ЛЕО» з суми надходжень за сплату населенням послуг з водопостачання та водовідведення.

Утім, як зясувалося пізніше, Лисичанська міськрада проголосувала за виділення одного мільйона гривень КСП «Лисичанськводоканал» для збільшення статутного фонду підприємства, а не для погашення існуючої заборгованості за споживану електроенергію.

Станом на 19 червня обіцяна сума на погашення боргів за споживану електроенергію на рахунки «ЛЕО» не перерахована. Директор КСП «Лисичанскводоканал» Євген Лисенко пояснив відсутність проплат переоформленням документів підприємства, у зв"язку із збільшенням статутного фонду КСП «Лисичанськводоканал». За його словами, 1 мільйон гривень повинен бути зарахований на рахунки підприємства протягом календарного тижня.

Разом з тим, директор КСП «Лисичанськводоканал» Лисенко зауважив, що два мільйони гривень, обіцяні главою Луганської ОВЦА Гарбузом Ю. на погашення заборгованості за споживану електроенергію перед «ЛЕО», поки не виділені.

Варто зауважити, що у разі відсутності обумовлених платежів на погашення боргів, вже 1 липня м. Лисичанськ може знову бути відключене від водопостачання і місто опиниться на межі гуманітарної катастрофи.

Примітно, що Луганське енергетичне об'єднання не відключає від енергопостачання західну фільтрувальну станцію Попаснянського водоканалу, який постачає 90% води на окуповані території Луганської області і має заборгованість у 146,5 мільйона гривень за споживану електроенергію.

Директор ТОВ «ЛЕО» Грицай зазначив, що відключити Попаснянський водоканал вони не можуть через те, що там знаходяться великі об'єкти, і «Укренерго» не дає їм дозволу на це. «Також на лініях знаходяться наші абоненти, яких ми не може відключити», - додав він.

Фактично мешканці Лисичанська стали заручниками політичних ігор представників депутатського корпусу від «Опозиційного блоку», ТОВ «ЛЕО» і глави Луганської ОВЦА п. Гарбуза, які своїми діями створюють атмосферу соціального невдоволення мешканців міста діями представників української влади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ