Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

На Львівщині буде від 11 до 13 виборчих округів, але їх можуть нарізати з анклавами

Законодавчо закладено, що округи мають розподілятися за приблизною кількістю виборців і допускається, що різниця між кількістю в одному чи іншому виборчому окрузі може становити 12%. А це означає, що якщо підрахувати, то різниця кількості виборців на різних округах може бути до 40 тис виборців. Про це сьогодні, 31 січня, під час прес-конференції у Львівському прес-клубі повідомила виконавчий директор ЛОГО «Комітет виборців України», політолог Оксана Дащаківська.

«Це є дуже велика цифра, яка може суттєво впливати на розподіл округів. В 2002 році ще відносили такі принципи формування округів, як суміжності територій, неможливість поділу великих територіальних одиниць, що не стосувался великих міст. В цьому законі ці принципи не прописані. Це означає, що коли хтось захотів би, то він зміг би навіть утворювати округи з анклавами, коли території будуть навіть несуміжні. Це досить велика небезпека на цих виборах», - каже Дащаківська.

За її словами, раніше на Львівщині не було анклавів, але було таке, коли один район входив до декількох округів. Наприклад, Камянко-Бузький, Самбірський, Дрогобицький та Пустомитівський завжди були розділені по округах.

«Такий вигляд мали округи у 2002 році. Тоді Львів мав чотири виборчі округи», - додала Дащаківська.

За її словами, ЦВК може прийняти рішення про те, щоб райони не ділити між округами, а щоб вони повністю входили в межі одного округу. Тому такі зміни можуть стосуватися Пустомитівського, Самбірського та Жидачівського районів, а також Львова.

«Таким чином на Львівщині згідно законодавства може бути від 11 до 13 виборчих округів. Настільки є широка вилка, яка передбачена в законі. Ми знаємо, що кожен округ – це один депутат який представлятиме інтереси регіону у Верховній Раді і таким чином це суттєво впливає на репрезентативність регіону. Нагадаю, що чисельність депутатів Львівщини ніколи не була потужним лоббі, адже дотепер не вдалося сформувати його. Якщо кількість депутатів ще зменшать, то шансів на ефективне представництво стане ще менше», - пояснила політолог.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ