Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Музей архітектури та побуту у Львові заручився підтримкою ЮНЕСКО

З 12 до 16 березня у Львові перебуває делегація з ЮНЕСКО у складі 3-х осіб з метою вивчення стану збереження експонатів, фондосховища, існуючої практики реставраційних робіт у музеї, обговорення деталей та розробки робочого плану з реалізації проекту «Програма ревіталізації та збереження колекції Музею народної архітектури та побуту у м. Львові, Україна», який планується розпочати цього року повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Цей проект ми писали трішки давніше, іми його отримали. Але потім ми мали досить довгий період узгоджень між ЮНЕСКО, урядом України і нашим музеєм щодо імплементації, щодо контракту, який має бути підсипано.

Ми мали дуже хорошу співпрацю з Урядом Норвегії і музеєм в Ліллехамері, які допомогли нам дещо модифікувати цей проект і, я сподіваюся, що в такому вигляді, в якому він є зараз і стартуватиме цього року, він є оптимальний і найкращий», - каже заступник міського голови м. Львова з гуманітарних питань Василь Косів.

Нагадаємо, що у 2008 році ЮНЕСКО спільно з Львівською міською радою та Музеєм народної архітектури і побуту розробили проект «Програма ревіталізації та збереження колекції Музею народної архітектури та побуту у м. Львові, Україна». Цей проект, який реалізовуватиметься під егідою ЮНЕСКО, фінансується урядом Норвегії.

Проект скерований на те, щоб, насамперед, допомогти майстрам, які займаються відновленням та збереженням колекції музею, здобути нові знання та підвищити ефективність своєї роботи, шляхом використання новітніх методів та інструментів в галузі консервації, реставрації та оцифровування музейних експонатів.Проект розрахований на 2- 2,5роки. За цей час мають також виконати певну частину робіт, пов’язаних із ремонтом та облаштуванням фондосховища та робочих майстерень музею. Так, в рамках проекту буде закуплено спеціальне обладнання для створення повної інформаційної електронної бази даних експонатів музею та проведення реставрації колекції музею, що дуже важливо, адже на сьогодні вся документація музейних експонатів здійснюється лише у паперовому вигляді, а реставратори використовують застаріле обладнання.

Водночас, працюватимуть над покращенням рівня обслуговування та створення нових пропозицій для відвідувачів музею. Для цього приїдуть закордонні експерти і разом з українськими фахівцями проводитимуть вишколи для працівників музею. Відтак, буде розроблено менеджмент-план розвитку Музею народної архітектури і побуту та освітню програму музею для дітей шкільного віку та студентів професійно-технічних навчальних закладів.

Зазначимо, що Музей народної архітектури і побуту у Львові уже має позитивний досвід співпраці на міжнародному рівні, зокрема, із норвезькими колегами. Так, впродовж 2010-2011роках в рамках співпраці із норвезьким музеєм-скансеном Майхауген у Лілехамері, за сприяння Директорату з охорони культурної спадщини Норвегії, було реалізовано два проекти, в результаті яких спеціалісти з України та Норвегії обмінялися досвідом у роботі з деревиною та соломою. У результаті поєднання спільних зусиль норвезьких та львівських фахівців, проведено реставрацію таких музейних об’єктів, як хата з с. Либохора та хата із с. Мшанець. Співпраця була вдалою, тож її планують продовжити і на наступні роки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ