Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Міжнародний дитячий фестиваль у Львові відвідала рекордна кількість гостей. Підсумки

27-29 квітня 2012 р. відбувся Шостий Львівський міжнародний дитячий фестиваль, який побив власні рекорди: 68 майстрів провели 137 безкоштовних майстер-класів з 65 різних видів творчості, мистецтва, ігор та видів спорту загальною тривалістю 200 годин; 40 дитячих письменників з України та Польщі спілкувалися із відвідувачами фестивалю на зустрічах та автограф-сесіях. За три неповних дні фестивалю відбулося 270 заходів. Фестиваль відвідали учні 83-ти шкіл Львова та Львівської області. Оскільки квитки на фестиваль не продавалися, визначити точну кількість відвідувачів дуже складно. Ця кількість, за різними оцінками, коливається від 9 до 14 тисяч відвідувачів, повідомили організатори.

Ініціатором та головним організатором фестивалю є неприбуткова громадська організація «Форум видавців». Співорганізаторизаходу – Львівська міська рада, Львівська обласна рада, Львівська обласна державна адміністрація, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Українська бібліотечна асоціація, Культурно-мистецький центр «Львівський Палац мистецтв», міжнародна виставка настільних ігор «Ігрова сфера», Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові, Музей книги та друкарства України.

Фестиваль відбувся під патронатом Голови Львівської обласної державної адміністрації Михайла Костюка.
 
Львівський міжнародний дитячий фестиваль почався парадом літературних героїв. Це яскраве та феєричне дійство, яким традиційно розпочинається наше свято кожного року. Центральними вулицями міста у супроводі духового оркестру Львівського державного ліцею імені Героїв Крут та барабанщиць пройшло близько 1 000 дітей: учасники та переможці конкурсу костюмів літературних героїв, дитячий телевізійний театр «Юрашки», ДТМ «Соняшник», гуртківці Міського Палацу культури ім. Гната Хоткевича, ФК «Галичанка», студія культури та мистецтв «Спірограф», центр сучасного танцю «SIRIUS», мистецькі і творчі колективи шкіл та позашкільних закладів.
 
урочисте відкриття львівського міжнародного дитячого фестивалю відбулося за участі заступника голови ЛОДА Олега Рудницького, голови постійної комісії ЛОР з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Ярослава Качмарика, заступника міського голови м. Львова з гуманітарних питань Василя Косіва, консула Генерального консульства Чеської Республіки у Львові Мартіни Павлітової Мухової, засновника мережі дитячих розважальних центрів «Леопарк» Анелії Неганової та директора Львівського міжнародного дитячого фестивалю Ірини Лепської.

Цьогорічним вдалим експериментом фестивалю була гра «Збирай слонів». За відвідування різних заходів фестивалю учасники гри отримували наклейки слонів.

Всього можна було зібрати 14 різних кольорів слонів необмеженої кількості, три кольори слонів були обов’язковими. Їх видавали за голосування за найкращу книжку фестивалю, участь в літературній зустрічі або акції «Книжка від зірки» та за участь в спортивних змаганнях або майстер-класах.

Під час фестивалю 2125 учасників гри назбирали 36 860 слонів.

Основною частиною Львівського міжнародного дитячого фестивалю є літературна програма. Завдяки грі вдалось долучити до неї багатьох дітей.
4 343 дітей прийшло на авторські зустрічі з дитячими письменниками та на акцію «Книжка від зірки».
 
Щодня відбувалися зустрічі з найкращими дитячими письменниками, серед яких: Андрій Бачинський, Галина Вдовиченко, Тарас В'єнц, Юрій Винничук, Сашко Гаврош, Наталія Гайда, Роман Гамада, Сергій Гридін, Наталія Дев’ятко, Лариса Денисенко, Сашко Дерманський, Оксана Думанська, Олександр Есаулов, Ксенія Ковальська, Дара Корній, Оксана Кротюк, Сашко Лірник, Іван Лучук, Наталія Малетич, Галина Малик, Дзвінка Матіяш, Марія Морозенко, Ганна Осадко, Євгенія Пірог, Мар’яна Савка, Роман Скиба, Марія Чумарна та інші.
 
Спеціальним гостем Фестивалю вже другий рік поспіль є письменниця Барбара Космовська з Польщі. Її твори для молоді належать до найулюбленіших книжок підлітків та їхніх батьків: «Буба» (перше видання 2002, відтоді перевидавалася 5 разів), продовження «Буба: мертвий сезон» (2007) та «Позолочена рибка». Під час Фестивалю письменниця зустрілась з школярами, читачами дитячих бібліотек, а також провела кілька автограф-сесій.
 
 «Мені дуже приємно бути на цьому дитячому фестивалі вже вдруге. У нас в Познані теж є подібний фестиваль, але він дуже відстає в організації від вашого. Сподіваюся, що за кілька років він зможе дорівнятися до Львівського фестивалю, – говорить Барбара. – Я рада, що тут, у Львові, література, яка завжди є Попелюшкою, знаходить своє гідне місце».
 
«Книжку від зірки» на фестивалі дітям читали співаки Діля (Едуард Приступа), Вікторія Караїм, Юлія Лорд, лідер гурту «Sample Rate» Тарас Терлецький, переможець шоу «Україна має талант» гурт RIZUPS, громадський діяч Юрій Гнатковський, олімпійські чемпіони Григорій Прокопенко і Тетяна Пруднікова, майстри спорту Оксана Райта та Олександр Петрів.
 

Протягом трьох днів фестивалю у видавців купили не менше, ніж 6396 книжок, про що свідчать слони, які були роздані видавцями учасникам гри.
 
Ярмарок дитячих книжок, іграшок та розвиваючих товарів «Форум – дітям» проходив усі три дні фестивалю на першому поверсі Палацу мистецтв та представив 41 учасника, серед яких 10 – безстендових.
 
Учасниками ярмарку були видавництва дитячих книжок, книготорговельні підприємства, представники виробників дитячих розвиваючих ігор та іграшок: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, Агенція іноземних мов Наталії Дячук РУНА, Аграфка, Ангелятко, Астролябія, БАО, Буквоїд, Видавництво Старого Лева, Грані-Т, Довіра, Егмонт Україна, Забавка, Казка, Книжкові джерела, Країна мрій, Махаон-Україна, Навчальна книга – Богдан, Ранок, Розумна дитина, Світ дитини, Свічадо, Сейбр- Світло, Сідючок, Теза, Текстильна хата, Торсінг плюс, Українська бібліотечна асоціація, Урбіно, Фактор, Хелен Дорон Рання Англійська, Яблунька.
 
Учасникам заходів та акцій Львівського міжнародного дитячого фестивалю, учням загальноосвітніх навчальних закладів Львівської області, які мають найвищі досягнення у літературно-мовознавчих конкурсах й олімпіадах («Найкращий відгук на сучасну прозу», «Обнімімося ж, брати мої», мовно-літературний конкурс учнівської молоді імені Тараса Шевченка, Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, Всеукраїнська олімпіада з української мови та літератури) та ін., та учителям, які підготували учнів-переможців, було вручено під час фестивалю книжки від Головного управління освіти та науки ЛОДА.
 
Всього діти та вчителі отримали 751 книжку на загальну суму 38 402 грн., в тому числі 358 книжок на суму 15 402 грн., закуплених у видавництв – учасників ярмарку дитячих книжок «Форум – дітям» А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, БАО, Видавництво Старого Лева, Махаон-Україна, Навчальна книга – Богдан, Ранок, Свічадо, Теза, Урбіно, Школа, ФОП Стебеляк.
 
3825 дітей взяли участь в голосуванні за найкращі книжки фестивалю. Найбільше відзнак отримали книжки:

  • Керролл Льюїс. Аліса в країні чудес. Переклад з французької Петра Таращука  – Видавництво «Махаон – Україна», Київ 
  • Сімонова О. Улюблена книга розумної дитини. – Видавництво «Розумна дитина», Київ
  • Русіна О. Сестричка. – Видавництво Старого Лева, Львів

Дитячу книжкову премію «Левеня» отримали:
1. Видання сучасної художньої літератури українських авторів. Дошкільнята
Читай В. Історії Чарівного лісу. – Видавництво Старого Лева, Львів   
Вінграновський М. Гусенятко. Козак Петро Мамарига. – Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», Київ
 2. Видання сучасної художньої літератури українських авторів. Молодші школярі
Нестайко В. Серія «Дивовижні пригоди у лісовій школі». – ВД «Школа», Харків
3. Видання сучасної художньої літератури українських авторів. Школярі середніх класів
Павленко М. Русалонька із 7-В в тенетах лабіринту. – Видавництво «Теза», Вінниця
4. Видання сучасної пізнавальної літератури українських авторів
Іваницька Д. Іван Франко – дітям. – Видавництво «Апріорі», Львів
5. Довідкові та енциклопедичні видання, повністю створені українськими авторами і видавництвами
Шарібжанов Р. В., Шарібжанова Г. О. 500 найцікавіших питань та відповідей щодо народів України. – ВД «Школа», Харків
6. Переклади українською мовою творів художньої літератури
Керролл Льюїс. Аліса в країні чудес. Переклад з французької Петра Таращука – Видавництво «Махаон – Україна», Київ   
7. Нові видання української класики, суттєво змінені порівняно з наявними
Історія України в казках та легендах. – Видавництво «Аверс», Львів 
 
Спеціальні відзнаки оргкомітету:
1. За художнє оформлення книг:
Г. К. Андерсен.Гидке каченя. Дикі лебеді. Стійкий олов’яний солдатик.
Художник Антон Ломаєв.– Видавництво «Махаон – Україна», Київ
2. За послідовну наукову популяризацію природничих знань
Орлянський О. Світ, в якому ти живеш (з серії «Бібліотечка «КОЛОСКА»). – Міські інформаційні системи, Львів
3. За найкращий арт-проект
Ріпка. По-новому розповів Іван Франко – Видавництво «Навчальна книга – Богдан» (Тернопіль) і творча майстерня «Аграфка» (Львів)
4. За оригінальну перекладацьку інтерпретацію
За Андерсеном Г.К.  Нове вбрання для Короля. Переказав Іван Малкович – Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», Київ
5. За відкриття для українських дітей
Шелдон Сільверстейн.Де закінчується тротуар. Коник, равлик і зозуля – Видавництво «Навчальна книга – Богдан», Тернопіль
6. Спеціальна відзнака Української академії друкарства
Крістіне Нестлінгер.Маргаритко, моя квітко. Переклад Ольги Сидор – Видавництво «Урбіно», Львів
7. Спеціальна відзнака Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів
 Котляревський І. Енеїда. – Видавництво «Ранок», Харків
8. Спеціальна відзнака Української бібліотечної асоціації
Дзюбишина-Мельник Н. Люлі, люлечки. – Видавництво «Свічадо», Львів
9. Спеціальна відзнака ГО «Форум видавців»
Власюк О. Казки лірника Сашка. Книга перша. – Видавництво Олега Петренка-Заневського «Сіма видає», Київ  
 
Всього на конкурс було подано 143 книжки для дітей та підлітків від 23-х видавництв, 9 авторів та 1 художника. Найкращі книжки обирало журі, до якого входили директори дитячих бібліотек з різних областей України. Детальна інформація про результати голосування – на сайті bookforum.ua
 
Олександра Коваль, президент ГО «Форум видавців»: «Набута в дитинстві звичка щоденного читання невідривно пов’язана з творчою та громадською активністю.  Це доведено дослідженнями, які регулярно проводяться в США: люди, які  регулярно читають, також відвідують музеї, театри, займаються творчістю, спортом і громадською діяльністю більше, ніж ті, які читають мало чи не читають взагалі. Наша мета - залучити дітей до читання і творчості всіма можливими способами, використовуючи ігри та природню схильність дітей змагатися і бажання вигравати. Ми будемо збільшувати кількість ігрових ситуацій, показувати дітям та їхнім батькам дуже широку палітру можливостей для всебічного розвитку дитини».
 
2 947 слонів було роздано дітям, котрі відвідали виставки чеських ілюстрацій до дитячих книжок та арт-буків.
 
Виставка «Чарівний світ чеських дитячих ілюстраторів» організована за підтримки Генерального консульства Чеської Республіки у Львові. На виставці було представлено понад 90 художніх робіт із творчості 18 найвідоміших чеських художників-ілюстраторів ХХ століття: Адольфа Борна, Зденєка Буріана, Карела Франти, Мірка Ганака, Станіслава Голи, Оти Янечека, Владіміра Їранека, Яна Кудлачека, Зденки Крейчової, Йозефа Лади, Квєти Пацовської, Зденєка Мілера, Радека Піларжа, Артуша Шайнера, Ондржея Секори, Зденєка Сметани, Їржі Трнка, Гелени Зматлікової.
Колекція ілюстрацій була доповнена експозицією книг та іграшок, які представляють найбільш відомих мальованих героїв чеських мультиплікаційних казок. У межах супровідної програми також продемонстровано серію мультиплікаційних казок «Пригоди Кротика».  
 
Виставка арт-буків «Книга художників». Організатор – Музей книги і друкарства України. Також на виставці були презентовані каталоги «Книга художника» та «Майбутнє паперу» – спільний з російськими художниками Міжнародний проект 12+12.

«Ця виставка приїхала із Києва, з Музею книги і друкарства України. Музей працював над цим проектом близько семи місяців. Проект був досить складним, довелось працювати приблизно з шістдесятьма художниками не тільки з різних куточків нашої країни, але з таких країн як Німеччина, Росія, Америка, Ізраїль. Ми дуже щасливі, що маємо можливість представити цю виставку у Львові. Вона успішно була представлена в Києві завдяки підтримці Фонду Ріната Ахметова», – говорить директорка музею Валентина Бочковська.
 
Любов Лебідь-Коровайська з Львівської Національної Академії мистецтв: «Вчора ми показували техніку монотипії – це класична графіка. Діти намалювали понад сто монотипій. Сьогодні ми придумали іншу акцію. Так як діти вже третій день збирають слоників, ми вирішили, щоб діти малювали своїх фантастичних слонів, як вони собі їх уявляють. Можливо, потім з цього можна буде зробити великий рапортний плакат. Сьогодні близько трьохсот дітей промалювали нам цих слоників».
 
706 книжок було здано на благодійну акцію «Подаруй дитині книжку». Зібрані книжки будуть передані в сільські бібліотеки Львівської області, в дитячі будинки та реабілітаційні центри.
 
Під час фестивалю відбулось два літературних квести. Окрім відповідей на питання квестів, діти повинні були зорієнтуватись на місцевості, продемонструвати спортивні навики, а також співати і танцювати. Всі учасники квестів отримали футболки і напої компанії «Кока-Кола», а команди-переможці – книжки та квитки на екскурсію від туристичної компанії «Чудо-тур».
 
Не менш важливими складовими Львівського міжнародного дитячого фестивалю є творча, ігрова та спортивна. 7 232 слонів отримали учасники гри за участь в майстер-класах і спортивних змаганнях. Протягом трьох днів фестивалю відбулося 137 майстер-класів 65-ти видів загальною тривалістю 200 годин. Участь в майстер-класах для дітей була безкоштовною, оскільки матеріали були закуплені за кошти організаторів і партнерів, а всі майстри працювали безоплатно.
 
«Мене найбільше вражає масштаб фестивалю, – говорить майстер Оксана Смольська. – Тут є події для дітей різного віку. Подяка організаторам. Дуже гарно представлені майстер-класи в різних галузях, навіть і Академія мистецтв присутня. Гарний час для дозвілля дітей, батьки можуть бути задоволені. Наш гурток сьогодні робив листівочку методом квілінгу до Свята Матері. Організатори добре постаралися із заохоченням збиранням слоників. Часом діти забувають про саму роботу, але такий здоровий азарт є потрібним».
 
Спортивні змагання «Футбольний калейдоскоп» та «Веселі старти» протягом трьох днів проводили УДЮМКи м. Львова за сприяння Управління молоді, сім’ї та спорту ЛМР.
 
«Ми вчили дітей створювати буквиці – це перша літера в слові, з якої починається казка, – говорить учасник студії культури та мистецтв «Спірограф». – Бажаючих було набагато більше, ніж ми могли прийняти, але всі лишились задоволені».
 
Спеціальний майстер-клас зі створення коміксу від польського видавця та ілюстратора Артура Вабіка відбувся 28 квітня. Близько 100 дітей взяло участь у майстер-класі, під час якого придумали героїв та навчилися створювати власну серію зображень.
 
«Маю дуже приємні враження від фестивалю. Тут дуже багато людей, набагато більше, ніж я сподівався. Я не встиг побувати на всіх імпрезах, їх багато. Але був на книжковому ярмарку. Як завжди, мені сподобались книжки видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» з ілюстраціями Єрка. Я куплю собі його книжки. Такий фестиваль – дуже хороший спосіб залучати дітей до творчості. Тут не тільки комікси: он на тих столах щось малюють, щось вирізають, щось говорять і разом з тим тут є книжки. Це дуже продуктивно», – сказав Артур Вабік.
 
Унікальним заходом фестивалю стало створення дітьми 10-метрового колективного мистецького полотна «Спорт у нашому житті». Автор ідеї – голова правління Благодійного фонду «Львівська дитяча галерея» Ольга Михайлюк. Полотно створили діти з Дитячої школи народних мистецтв під керівництвом Галини Вихованської за сприяння мережі дитячих розважальних центрів «Леопарк». Панно зараз доступне для огляду в одному з центрів у ТЦ «Кінг Крос Леополіс».
 
27 квітня 170 дітей переглянули Фільм анджея якімовського «Штучки» –
Гран-прі МКФ фільмів для дітей в Артеку, люб’язно наданий для перегляду на фестивалі Польським інститутом у Києві.
 
Міжнародна акція «Навколо книжки – чарівна ніч в бібліотеці» відбулась в ніч 27-28 квітня. Її учасниками були учні шкіл з польською мовою навчання з усієї Львівщини. За участі письменників з Польщі Ванди Хотомської, Беати Островіцкої, Павла Вакули. Організатори – Генеральне консульство Республіки Польща у Львові, влада міста Вроцлава, Вроцлавська міська публічна бібліотека, Львівська обласна бібліотека для дітей. Польські та українські бібліотекарі приготували для дітей цікаві сюрпризи, конкурси і вікторини, а письменники познайомили читачів зі своїми книгами, провели майстер-класи і творчі заняття, присвячені видатному польському педагогу і письменнику Янушу Корчаку, Рік якого оголошено у Польщі.
 
У межах фестивалю вперше у Львові відбувся фестиваль настільних ігор «ігрова сфера», під час якої було представлено 7 провідних видавництв настільних ігор з України та Росії:Belleville (Україна), Desktopgames.com.ua (Україна), IGAMES (Україна), Магеллан (Росія), Мир Хобби (Росія), МосИгра (Росія), Zvezda (Росія). Протягом фестивалю постійно функціонувала ігротека, де всі охочі могли пограти у настільні ігри та безпосередньо поспілкуватися з їх розробниками. За участь в настільних іграх було роздано 5 002 слони, а за придбання ігор – 1 343 слони.
 
За свою активність діти отримали 6 000 різноманітних подарунків, серед яких 5 440 пляшок напоїв від нашого генерального партнера – компанії «Кока-Кола Україна», 970 значків та 99 фрісбі з емблемою Дитячого фестивалю, 600 книжок, 100 порцій солодощів від кав’ярні «Штука», 135 шоколадок, 200 квитків на Чудо-поїзд від туристичної компанії "Чудо-тур", 100 квитків в Музей шоколаду «АВК», 100 надувних слоників, крісло-пуф від агенції «Подорож у Середньовіччя», ігри від Видавництва настільних ігор IGAMES,
3 електронні книжки PocketBookPro912 від офіційного партнера – компанії «PocketBook» та головний приз – планшетний комп’ютер від приватного благодійника.
 
Дитячий письменник Олександр Гаврош про гру «Збирай слонів»: «Найбільше мені на цьому фестивалі сподобалась гра в слоників. У дітей з’явився справжній азарт, якийсь стимул. Вони бігають, збирають слоників, в них горять очі. І заодно в такій ігровій формі відвідують дуже багато цікавих подій. Сподобалось те, що є цілий відділ настільних ігор. Бо я думав, що в настільні ігри грав тільки я в дитинстві, а виявляється, це розвивається. Правда, в Україні тільки починається, але це дуже цікаве, дійсно сімейне проведення часу».
 
Відвідувачка-фотограф: «Мені дуже подобається формат цього фестивалю. Діти можуть погратися і заодно і вибрати книжку, яка їм подобається. Можливо, якби були лише книги, дітям би могло бути трохи нудно, бо діти дуже активні. А якби були одні ігри, то не було б поваги до книги. А тут дуже добре все поєднано… Мені здається, це дуже вдалий формат для дитячого фестивалю».
 
Відвідувачки фестивалю: «Мені дуже сподобалось, бо, наприклад, минулого року не було такого конкурсу зі слонами. А я вже вчора виграла приз – квитки на Чудо-тур. Ось на майстер класі мені зробили таких левиків зі стрічок, сердечка і трохи глини. Найцікавіше – це конкурси і майстер-класи, завжди цікаво, коли можеш навчитися чогось нового».
 
Волонтер- скаут: «На цьому Форумі мені сподобалось багато чого. Наприклад, веселі ігри, збирати слонів, за яких отримуєш подарунки. А взагалі я тут як волонтер, допомагаю організовувати майстер-класи».

Ми взяли також коментарі у головних переможців гри:
Оля Собечко: «Я ходила і купувала різні книжки, щоб за них отримати слоників і виграти PocketBook. Бавилася в ігри, багато цікавих тут було. Ходила на творчі малювання на третьому поверсі, купувала книжки, бавилася в англійську. Найбільше я люблю читати книжки про Пеппі довгу панчоху, про тварин, про Вінні Пуха і… всьо».
 
«Мені все дуже сподобалось, було дуже весело, – захоплено говорить володарка PocketBookPro 912 Уляна Іздевська. – Я купила книжку Івана Нечуя-Левицького та «Гайдамаки», нам на наступний рік прийдеться їх читати. Я брала участь в майстер-класі з танців. Про фестиваль нам розповіли в моїй школі, я точно прийду наступного року».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ