Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

10 жовтня - Всесвітній день психічного здоров’я

Всесвітній день психічного здоров’я відзначають 10 жовтня, починаючи з 1992 року. Цей день було засновано з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Він створений, щоб привернути увагу до цієї проблеми та скоротити поширення депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії та розумової відсталості, повідломила прес-служба Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

10 жовтня - Всесвітній день психічного здоров’я

Всесвітній день психічного здоров’я відзначають 10 жовтня, починаючи з 1992 року. Цей день було засновано з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Він створений, щоб привернути увагу до цієї проблеми та скоротити поширення депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії та розумової відсталості.

Девіз Всесвітнього дня психічного здоров’я у 2016 році – «Психологічне і психічне здоров’я: перша допомога для всіх».

Основна увага цього року приділяється першій психологічній допомозі, яку можуть надавати люди, професія яких передбачає таку можливість. До них належать вчителі, пожежники, соціальні працівники, співробітники поліції, волонтери тощо.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я сьогодні на планеті налічується понад 450 мільйонів осіб із розладами психіки та поведінки.

Згідно статистики, в Україні близько 1,2 мільйонів мешканців страждає на психічні розлади, і цей показник з кожним роком зростає.

Психічне здоров'я має першочергове значення для особистого благополуччя, підтримки здорових сімейних відносин і здатності кожної окремої людини зробити внесок в життя суспільства. Фізичне здоров'я фактично неможливе без психічного здоров'я.

За визначенням ВООЗ, психічне здоров’я – це стан душевного благополуччя, яке дає кожній людині можливість здійснювати власний потенціал, долати звичайні життєві стреси, плідно працювати. Порушення душевного благополуччя, душевної рівноваги може спричинити розлади психіки та поведінки.

Розвиток нервово-психічних захворювань обумовлюється генетичними, соціальними факторами, соматичними захворюваннями. З погляду зарубіжних вчених, 70% хронічних захворювань мають психосоматичну основу.

Довідка.

Як повідомив головний позаштатний спеціаліст Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації з психіатрії Юрій Закаль, протягом минулого року у Львівській області на облік взято 2074 пацієнти з психічними захворюваннями, з них 158 хворих на шизофренію, 228 осіб з афективними розладами.

Всього станом на кінець 2015 року на обліку перебувало 49162 пацієнти, зокрема, 9749 осіб з шизофренією та 4291 – з афективними розладами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ