Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

10 жовтня - Всесвітній день психічного здоров’я

10 жовтня - Всесвітній день психічного здоров’я, - прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Всесвітній день психічного здоров’я відзначають 10 жовтня, починаючи з 1992 року. Цей день було засновано з ініціативи Всесвітньої федерації психічного здоров’я за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я. Він створений, щоб привернути увагу до цієї проблеми та скоротити поширення депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії, розумової відсталості тощо.

Тема Всесвітнього дня психічного здоров’я у 2017 році – "Психічне здоров’я на робочому місці". Серед актуальних проблем, пов’язаних з охороною психічного здоров’я на робочому місці, виділяють стрес на роботі, професійне вигорання, взаємозв’язок роботи та особистого життя тощо.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожен четвертий-п’ятий мешканець Землі страждає на ті чи інші психічні розлади, а кожен другий має ризик захворіти протягом життя. Більшість з них (52%) – це особи з пограничними психічними розладами. Приблизно у 20%  дітей і підлітків у світі спостерігаються психічні розлади, приблизно половина з яких починається у віці до 14 років. Загалом, психоневрологічна патологія є однією з провідних причин інвалідизації серед молоді у світі. 

Як повідомив головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації з психіатрії Юрій Закаль, станом на початок 2017 року у Львівській області на обліку перебуває 62861 пацієнт з психічними захворюваннями, в тому числі 13608 дітей. Зокрема, зареєстровано 9617 хворих на шизофренію, 3026 хворих на епілепсію, 4302 пацієнти з афективними розладами.

За визначенням ВООЗ, психічне здоров’я – це стан душевного благополуччя, яке дає кожній людині можливість реалізувати власний потенціал, долати звичайні життєві стреси, плідно працювати. Порушення душевного благополуччя, душевної рівноваги може спричинити розлади психіки та поведінки.

Найважливіше, що втрачає людина через психоневрологічні розлади – це працездатність. Інвалідизація внаслідок психічних захворювань виходить на друге місце серед інших захворювань.

Розвиток психоневрологічних захворювань обумовлюється генетичними, соціальними факторами, соматичними захворюваннями. З погляду зарубіжних вчених, 70% хронічних захворювань мають психосоматичну основу.

Психічне здоров'я має першочергове значення для особистого благополуччя, підтримки здорових сімейних стосунків і здатності кожної окремої людини зробити внесок в життя суспільства. Фізичне здоров'я фактично неможливе без психічного здоров'я.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ