Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Львів і Рівне можуть стати місцем дислокації штабу ЗОК після реформи Збройних сил

Остаточного рішення, де буде розміщуватися штаб Західного оперативного командування після реформування, ще немає. Це буде визначено генеральним планом реформування. Розглядають, як варіанти, Львів і Рівне. Про це сьогодні, 22 травня, під час брифінгу повідомив екс-командувач ЗахОК а нині заступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Юрій Думанський.

Що стосується Львова, додав генерал-лейтенант, то наразі заплановано, що тут залишиться Академія сухопутних військ та 80-та аеромобільна бригада, у яку реформують аеромобільний полк. Один з його батальйонів переведуть у Чернівці, решта залишать у Львові. Що стосується повітряного компоненту, то тут буде розмішуватися частина протиповітряної оборони, технічні підрозділи, які будуть здійснювати охорону повітряного простору держави.

«На перспективу оперативне командування буде міжвидове. До нього будуть входити сухопутні війська і повітряні сили. Оперативне командування буде займатися їх безпосередньою підготовкою і застосуванням», – додав Юрій Думанський.

Найбільший у Європі полігон, Яворівський, в ході реформування передано Академії сухопутних військ для забезпечення навчального процесу. Там є Центр миротворчості та безпеки, будуть проводитися навчання, підготовка курсантів Академії сухопутних військ, військових 24-механізованої бригади, 80 аеромобільного полку та інших військових частин.

У 2011 році всі військові частини забезпечення передали у безпосереднє підпорядкування командуванню Сухопутних військ, а в підпорядкуванні ЗОК залишили лише військкомати. Штабну структуру тих частин, які залишилися, привели у відповідність до завдань реформи.

Також в межах реформування на Львівщині розформували чотири бази зберігання компоненту ракетного палива «Меланж». Вивезли весь меланж, який був на території області і на території Західного оперативного командування. Також ми вивезли велику кількість боєприпасів на утилізацію або ж передали на зберігання.

«Реформування зробить Збройні сили більш мобільними, здатними краще реагувати на викликни часу. Вони стануть меншими, але більш боєздатними в умовах сучасних воєнних конфліктів», – вважає генерал-лейтенант.

Додамо, що 25 травня у Львові перебуватиме міністр оборони Дмитро Саламатін. Одне з питань, яке розглядпатимуть в ході візиту – питання перебування органу управління ЗОК після реформування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ