Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Єшкілєв про свого Сковороду у романі «Усі кути трикутника»

Григорій Сковорода був своєрідним духовним батьком українського масонства.Це моє переконання втілене вновому романі «Усі кути трикутника». Про це 7 червня в кав’ярні «Кабінет» у Львові під час зустрічі із читачами розповів письменник Володимир Єшкілєв.

Як пояснив письменник, пишучи про Сковороду, не можна обійти масонство. Його учні були масонами. А все те, що він говорив, абсолютно конотується з масонськими ритуальними текстами.

Володимир Єшкілєврозповів, чому обрав для своєї нової книги головним персонажем саме Григорія Сковороду. «Письменник пише про все те, що йому близьке. Сковорода мені близький за світосприйняттям та за енергетикою»,– наголосив він.

Як розповів Володимир Єшкілєв, спочатку він думав, що головним персонажем буде Нестор Літописець, однак спинився на постаті Сковороди.

«Сковорода – це містик та езотерик. Це людина, яка обрала шлях гностика, тобто шлях пізнання Бога через його присутність. Це людина, яка відкинула те бачення Бога, яке пропонувала тодішня церква. Хто йшов проти цього канону, ризикував опинитися в церковній в’язниці. Сковорода все своє життя проходив під цією загрозою, однак Бог його милував»,– розповів він.

Спершу автор планував назвати текст «Андрогін», однак видавець порекомендував більш комерційну назву – «Усі кути трикутника».

«Перша назва – дуже складне поняття алхімічної та гностичної традиції. Сковорода завжди тяжів до досконалості. А для гностика символом досконалості є андрогін, себто істота, яка вміщає в собі і чоловіка, і жінку, і світло, і темряву,і альфа, і омегу»,– пояснив Володимир Єшкілєв.

Як пояснив письменник, в романі, попри те, що використано документи, описано те, як він особисто бачить Сковороду. «Однак я нікому своєї думки не нав’язую»,– наголосив Володимир Єшкілєв.

На його переконання, роман має бути схожим на матрьошку. Всередині пригодницького читабельного тексту повинне ховатися щось таке, що несе в собі більші смисли. Саме так і задумано роман «Усі кути трикутника».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ