Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Культура

Сільська громада з Тернопільщини не хоче віддавати свого Пінзеля

Міністр культури України Михайло Кулиняк сьогодні, 2 серпня, під час брифінгу звернувся дожурналістів з проханням поширити інформацію, що всі скульптури Івана Георга Пінзеля з церков, які повезуть на виставку до Лувру, повернуть до церков неушкодженими. Про це він заявив під час брифінгу з нагоди представлення нового Генерального директора Львівської національної галереї мистецтв.

«Скульптури будуть відреставровані, показані світові і повернуті на місце», – сказав міністр.

Михайло Кулиняк розповів, що під час підготовки виставки Пінзеля для Лувру виникли проблеми із збором скульптур . Зокрема, така проблема виникла у Тернопільській області, в селі Рукомиш Бучацького району.

Громада церкви, де зберігається кам’яна скульптура святого Онуфрія, категорично проти того, щоб скульптуру від них забирали. За інформацією Гал-інфо, люди протягом тижня не дають фахівцям доступитися до скульптури, замикаючи церкву на ключ.

Міністр з цього приводу сказав, що скульптури збирають не для того, щоб поставитиу когось вдома й запевнив, що ситуація під королем міністерства і всі скульптури будуть повернуті на попередні місця.

Скульптури Пінзеля виставлять у каплиці Сен-Шапель, що входить у комплекс Лувру. Будуть презентовані роботи майстра, що зберігаються в музеї Пінзеля у Львові, а також в краєзнавчих музеях Тернопільщини та Івано-франківщини, також скульптури з церков. Зараз триває звезення пам’яток до Львова. Після реставрації на початку листопада їх відправлять до Парижу. Відкриття самої виставки заплановане на 21 листопада.

Додамо, що скульптура святого Онуфрія зберігалася  у печерному храмі, на який нещодавно впала бетоння брила, зруйнувавши частину стіни. Про це повідомили у випуску теленовин на Першому національному. Оригінальну скульптуру Святого Онуфрія селяни після обвалу скелі забрали у безпечне місце. Подалі від сторонніх рук та очей. Бояться, аби роботу українського Мікеланджело не вкрали. Наразі у скельному монашому храмі залишилась лише копія скульптури.

В селищі Рукомиш сотні років тому був унікальний печерний комплекс. Правили службу в ньому Богові ченці. Відтоді ця скеляста місцина обросла каплицями та церквами. Одна з печерних келій обвалилася. Брили вагою в десятки тонн скотилися прямо у двері трьохсотрічної церкви Святого Онуфрія. Що стало причиною обвалу - люди знають і без висновків спеціально створеної комісії. Кажуть - вилізло боком будівництво поруч об’їзної дороги дев’ять років тому. У 2003 дорожники підривали скелю, яка з’єднана з печерним комплексом монахів. Тоді навіть хати - не те що келія - тряслися, розповідають вони.

Джерело фото - gazeta.lviv.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ