Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Скульптури Пінзеля, які побачить Лувр

У Львові працівники Галереї мистецтв продовжують роботу над виставкою робіт Іоанна Георга Пінзеля. До Лувру повезуть 28 експонатів.

Як пояснив в коментарі Гал-інфо головний хранитель фондів Львівської національної галереї мистецтв Ігор Хомин, 14 експонатів належать Львівській національній галереї мистецтв, один належить Музею етнографії та художнього промислу інституту академії наук України. Два належать Тернопільському обласному художньому музею, сім скульптур - Тернопільському обласному краєзнавчому музею і три експонати належать Музею мистецтв Прикарпаття в Івано-Франківську.

Згідно умов, які поставив Лувр скульптури повинні прибути до Франції раніше, сама експозиція буде працювати з 21 листопада 2012 року до 25  лютого 2013 року. Ігор Хомин пояснив, що термін передачі завжди ширший за термін експонування для того, щоб можна було змонтувати виставку, а потім демонтувати її.

Пропонуємо вашій увазі декілька скульптур, які побачить французький глядач.


"Святий Фелікс з Дитям" з костелу в м. Маринопіль, 1755-1758 рр.

Янгол з костелу у м. Городенка.


Фото - harmoniya.org

Святий Онуфрій у ніші вхідної брами Онуфрієвського монастиря у с. Рукомиш Бучацького району Тернопільської області. (кінець 1750-х рр.)

Розп`яття, з вівтаря костелу в с. Годовиця. (близько 1760 р.).

Святий Іоанн, з головного вівтаря костелу в с. Годовиця. (близько 1760 р.).

Богоматір, з головного вівтаря костелу в с. Годовиця. (близько 1760 р.).

Янгол з вівтаря Успенського костелу в м. Бучач.


"Самсон, що розриває пащу левові", з вівтаря костелу в с. Годовиця. (близько 1760 р.)

Фото - cityshow.me

"Жертвоприношення Авраама" з головного вівтаря костелу в с. Годовиця. (близько 1760 р.).

Довідка:

Іоанн Георг Пінзель — український скульптор середини 18 століття, представник пізнього бароко і рококо. Зачинатель Львівської школи скульпторів.

Біографічні відомості про майстра майже відсутні. Його етнічне походження, місце і час народження, а також обставини появи в Галичині та смерті наразі невідомі. В середині 1740-х років він з'явився при дворі магната Миколи Василя Потоцького, який став його головним замовником і патроном. 13 травня 1751 року одружився у Бучачі із вдовою Маріанною Єлизаветою Кейтовою з родини Маєвських. Від цього шлюбу мав двох синів.

Протягом 1750-60-х років (переважно спільно з архітектором Бернардом Меретином) працював у Львові, Ходовичах (тепер Львівська область), Городенці (нині Івано-Франківська область), Монастириську та Бучачі (обидва — сучасна Тернопільська область). Для творів Пінзеля характерна велика емоційність та динаміка, надання створеним формам життєвих рис.

За наявними документами, 24 жовтня 1762 року Єлизавета Пінзелева втретє вийшла заміж за Беренсдорфа. Отже, Пінзель, імовірно, помер до цієї дати (близько 1761 року, певно, у Бучачі).

У публікації використані фото з "Альбом. Іоанн Георг Пінзель. Скульптура. Перетворення".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ