Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Дрогобичі відзначили 70-річчя артилерійського полку

Вчора, 6 серпня,особовий склад військової частини, яка дислокується у Дрогобичі, влаштував день відкритих дверей.В урочистостях, які відбулися під керівництвом командира полку полковника Григорія Дем’янчика, взяли участь представники Сухопутних військ, 13 армійського корпусу таветерани військової частини, які у різний час проходили тут військову службу, представники місцевої та районної влади, повідомив прес-секретар 13 армійського корпусу Віктор Шубец.

Традиційно свято розпочалося винесенням бойового прапора 15 гвардівського Київського орденів Леніна, Червоного прапора, Богдана Хмельницького і Олександра Невського реактивного артилерійського полку та виконанням державного гімну України. Як зазначив під час мітингу командир полку полковник Григорій Дем’янчик, - уже тривалий час полк тримає передові позиції серед військових частин корпусу з виконання заходів бойової підготовки, підтримання високих показників з фізичної підготовки та спорту, належному рівні військової дисципліни.

-Я пишаюся своїми підлеглими, адже можу будь-коли покластися на вас. Кожен з присутніх вартий того, щоб гордістю носити звання гвардійця, - наголосив полковник Григорій Дем’янчик.

Також привітати захисників Вітчизни прибули на свято міський голова Трускавців Руслан Козир, секретар Дрогобицької міської ради Тарас Метик та заступник голови Дрогобицької районної адміністрації Олександр Філіпенко. Не обійшлося і без напутніх слів від голови міської спілки ветерані Великої Вітчизняної війни полковника у відставці Олександра Певза. Після мітингу особовий склад полку пройшов урочистим маршем, а військовий оркестр продемонстрував присутнім плац – концерт.

Пізніше в полковому клубі відбулися урочистості з нагоди ювілею, під час якого майже три десятка військовослужбовців були нагороджені пам’ятним знаком «15 реактивний артилерійський полк», а більше двадцяти відзначені грамотами та подяками за сумлінну службу у Збройних Силах України. Офіційна частина закінчилась концертом за участю творчих колективів міста та традиційним святковим обідом.

Також гостей ознайомили з особливостями армійського життя реактивного полку.Для них провели екскурсіюдокімнати бойової слави військової частини, яку було відкрито з нагоди свята. Потім присутні відвідали штаб, казарми, полкову бібліотеку та військову їдальню, ознайомитися з штатною технікою та озброєнням військової частини.

Додатково

Частина сформована 6 серпня 1942 року в м. Москві на базі 391, 392, 393-го окремих гвардійських мінометних дивізіонів у 98-й Гвардійський мінометний полк. З моменту сформування і присвоєння номера полку надано ім”я Гвардійський.

  Під командуванням першого командира частини гв. майора Тіхонова Є.Г. і батальйонного комісара Ситника П.П. та начальника штабу гв. Майора Чумака М.М. після закінчення формування частина була відправлена на Воронежський фронт, де і почала бойові дії з 12 вересня 1942 року у складі 60-ї армії.

  14 вересня 1942 року полк здійснив перший залп, яким були зірвані плани німців до переходу в атаку. В подальшому частина приймає найактивнішу участь в бойових діях у складі 60-ї армії. Зокрема, в січні 1943 року полк приймає участь у прориві оборони німців на річці Дон, південніше м. Вороніж. З лютого приймає участь в боях за місто Курськ.

  6 листопада 1943 року за успішне проведення бойових дій по визволенню м. Києва від німецько-фашистських загарбників військовій частині присвоєно найменування “Київський”  .

  За зразкове виконання завдання по визволенню м. Шепетівки від німецько-фашистських загарбників полк нагороджено орденом “Червоного прапора” 

  За визволення від німецько-фашистських загарбників обласного центру УРСР м. Тернопіль частину нагороджено орденом “Богдана Хмельницького” 1-го ступеню  За визволення від німецько-фашистських загарбників м. Львів полк нагороджено орденом “Леніна”.

  За успішні бойові дії по ліквідації німецько-фашистського угрупування південно-західніше м. Опельн в Силезії військову частину нагороджено орденом “Олександра Невського”.

У відповідності до Директиви Головного штабу Сухопутних військ полк з 1 грудня 1989 року переформований у 337 гвардійську реактивну  артилерійську бригаду.

24 серпня 1991 року 337 реактивна артилерійська бригада підпорядкована Верховній раді України.

12 грудня 1991 року 337 реактивна артилерійська бригада включена у склад Збройних Сил України із збереженням почесних найменувань, орденів, місця дислокації.

19 січня 1992 року особовий склад 337 реактивної артилерійської бригади прийняв присягу на вірність народу України .

У відповідності до Директиви Міністра оборони України, бригада з 20 серпня 2003 року переіменована в 15-й реактивний артилерійський Київський, орденів Леніна, Червоного Прапора, Богдана Хмельницького і Олександра Невського полк.

В 1998 році 1 реактивно-артилерійський дивізіон “Смерч” (командир дивізіону підполковник Сук М.Г.) , 337 реактивної артилерійської бригади, (командир бригади - полковник Дембіцький М.П.) виконував бойові пуски на військовому полігоні “Чауда” де виконувались вогневі завдання штатним пострілом. При виконанні вогневих завдань дивізіон було оцінено на оцінку “добре”.

За підсумками бойової підготовки військову частину визнано кращою частиною серед військових колективів Західного оперативного командування у 2003 році та нагороджено перехідним вимпелом Західного оперативного командування.

В 2005 - 2006 роках 3-ий реактивний артилерійський дивізіон “Ураган” (командир дивізіону підполковник Козуля В.В.) 15 реактивний артилерійський полку (командир полку полковник Христенко О.М.) проводив табірні збори на 232 загальновійськовому полігоні де були здійснені пуски штатним пострілом. При виконанні вогневих завдань дивізіон було оцінено на оцінку “добре”.

4 травня 2006 року частина отримала український Бойовий Прапор, що є високою оцінкою зусиль всього колективу в підтриманні обороноздатності нашої держави.

В 2008  році 1 реактивний артилерійський дивізіон (командир дивізіону підполковник Кондратюк О.М.) 15 реактивного артилерійського полку (командир полку полковник Христенко О.М.) виконував бойові пуски на дослідницькому науковому військовому центрі “Чауда” де виконувались вогневі завдання штатним пострілом. При виконанні вогневих завдань дивізіон було оцінено на оцінку «відмінно».

21 серпня 2008 року наказом Міністра оборони України полку присвоєно почесне найменування «Дрогобицький».

В червні 2012 р. особовий склад полку залучався до 20- го огляду-конкурсу на кращу організацію фізичної підготовки та спорту в Збройних Силах України. Д демонструючи величезне бажання в перемозі під час виконання фізичних вправ, особовий склад полку виконав більше ніж 100 розрядів ВСК. За підсумками змагань полк посів 1-ше місце серед окремих полків Збройних Сил України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ