Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Спорт

Українці про Євро-2012: дорого, але того варте

Згідно з результатами дослідження Соціологічної групи «Рейтинг» українці задоволені тим, що ЄВРО-2012 відбувалось саме в Україні, вони високо оцінили якість організації Чемпіонату і бачать, передусім, іміджеві здобутки для країни. Разом з тим українці визнають, що ЄВРО було Україні «не по кишені», до того ж під час його організації відбувались масові розкрадання бюджетних коштів, повідомили у Соцгрупі «Рейтинг».

Отже, 21% опитаних вважають, що організація та проведення в Україні Чемпіонату ЄВРО-2012 пройшли на високому рівні, ще 54% - на нормальному рівні, хоча могло бути і краще. Лише 8% опитаних оцінили організацію та проведення ЄВРО в країні на низькому рівні. 

77% питаних вважають, що іноземні вболівальники мали бути задоволеними своїм перебуванням в Україні під час ЄВРО-2012. Лише 8% - протилежної думки.

Найбільш позитивно оцінили якість організації та проведення ЄВРО мешканці Сходу країни, більше молодь, частіше чоловіки. Менш позитивно – Заходу і Півдня.

78% опитаних переконані, що ЄВРО дало можливість Україні з кращого боку показати себе Європі, протилежної думки – лише 10%. Тезу однаково підтримали як мешканці Заходу, так і Сходу.

Разом з тим майже стільки ж (75%) згодні з тим, що проведення Чемпіонату було занадто «дорогим задоволенням» для країни. Цікаво, що цю тезу також майже однаково підтримали як мешканці Заходу, так і Сходу, найбільше – прихильники Батьківщини та КПУ.

Майже 60% опитаних вважають, що проведення ЄВРО-2012 в Україні дало поштовх до розвитку держави, не згодні – чверть. Ця думка більш популярна серед прихильників Партії регіонів та «невизначених». Проте, цікаво, що на Заході тезу поділяють більше опитаних, ніж на Сході і тим більше Півдні.

Водночас майже 70% опитаних вважають, що при підготовці Чемпіонату в Українібуло масштабне розкрадання державних коштів, не згодні з цим – лише 7%. Теза найбільш популярна на Заході, Центрі і Півдні країни, найменше – на Сході. Так вважають близько половини прихильників Партії регіонів, близько 70% прихильників КПУ, Свободи та УДАРу і понад 80% – Батьківщини.

Незважаючи на все це, 73% опитаних (і найбільше – на Заході та серед прихильників УДАРу) переконані, що дуже добре, що Чемпіонат пройшов саме в Україні. А тезу про те, що Україна повинна була відмовитись від проведення Чемпіонату розділяють лише 16% і найбільше – в Центрі та серед прихильників Свободи та КПУ.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші. Вибіркова сукупність: 1200 респондентів. Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face). Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,8%, для значень близьких до 30% - не більше 2,6%, для значень близьких до 10% - не більше 1,7%. Терміни проведення дослідження: 1 – 11 вересня 2012 р.

Через обмеження вибірки до 1200 респондентів додатковий розподіл на Донбас і Північ не проводився, відповідно макрорегіони були ущільнені до чотирьох:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Черкаська, м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: АР Крим, Одеська, Херсонська, Запорізька, Миколаївська, м. Севастополь

Схід: Дніпропетровська, Харківська, Донецька, Луганська

-
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ