Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львові проводитимуть енергоаудит будинків, що входять в ОСББ

Після підписання меморандуму про співпрацю між Львівською міською радою та Міжнародною фінансовою корпорацією відбулась презентація проекту «Енергоефективність у житловому секторі України (UREEP)» для голів ОСББ. Головам Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків розповідали про користь енергоаудиту як першої сходинки до впровадження енергозберігаючих технологій у їхніх будинках, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Для того, щоб ми могли говорити про фінансування ремонтів ОСББ, ми повинні мати реальні проекти, які банки або інші установи могли б фінансувати, тобто власне енергоаудити. На базі цих енергоаудитів, з допомогою ресурсного центру і спеціалістів Міжнародної фінансової корпорації буде можливість створити бізнес-плани, тобто фінансові розрахунки, які треба буде вже навесні мешканці з можуть реально прийняти рішення, що конкретно в кожному будинку робити», - розповів Гжегож Гайда, керівник проекту «Енергоефективність у житловому секторі України (UREEP)». 

«У 2009 році з міського бюджету на ремонт у ОСББ виділили 2 млн 110 тис грн., у 2010 році – 1 млн 235 тис грн., у 2011 році планувалось 18 млн грн., а фактично виділено було 3 млн 60 тис грн. На жаль, не всі заходи нам вдалось виконати, та й станом на сьогодні бюджетні запити від ОСББ становлять 25 млн 236 тис грн. Проте, реально оцінюючи можливості бюджету, розуміємо, що, на жаль, лише коштами з міського бюджету ми собі раду не дамо. Тому сподіваємося на плідну співпрацю з Міжнародною фінансовою корпорацією саме в напрямку ефективного відновлення і ремонту будинків ОСББ», - зазначила Галина Когут, керівник ресурсного центру для розвитку ОСББ.

Нагадаємо, проектом «Енергоефективність у житловому секторі України (UREEP)» передбачено проведення за кошти Міжнародної фінансової корпорації та часткового співфінансування ОСББ до 100 енергоаудитів. Внески ОСББ будуть здійснюватися відповідно до наступного розподілу витрат:

Перші 25 енергоаудитів – 10% вартості енергоаудиту сплачують ОСББ, 90% - за рахунок коштів IFC;

Наступні 25 енергоаудитів – 25% вартості енергоаудиту сплачують ОСББ, 75% - за рахунок коштів IFC;

Останні 50 енергоаудитів – 50% вартості енергоаудиту сплачують ОСББ, 50% - за рахунок коштів IFC.

Базуючись на висновках енергоаудитора, а також виходячи з бажання мешканців ОСББ, фінансовим експертом IFC буде розроблено бізнес-плани для львівських ОСББ, правління яких (на підставі Рішення загальних зборів) в майбутньому зможе використати ці документи для комерційного або пільгового кредитування, а також при залученні інших форм фінансування для впровадження енергозберігаючих технологій у своїх будинках. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ