Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

11 квітня - Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

З метою підвищення поінформованості населення про хворобу Паркінсона, методи підтримки хворих і членів їх сімей, а також профілактики цієї хвороби, щороку 11 квітня відзначається Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Про це повідомляє прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

Цей захід був ініційований Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1997 році. Дата обрана для увічнення пам’яті лікаря Джеймса Паркінсона, який вперше у 1817 році описав це захворювання центральної нервової системи, яке і отримало його ім’я. Символом хвороби Паркінсона є червоний тюльпан.

Як правило, хвороба розвивається у віці після 40 років, але можливі випадки початку захворювання і в більш ранньому віці. Основні ознаки хвороби полягають в тремтінні рук, сповільненості рухів, скутості, порушенні рухової та психічної активності. З появою змін у руховій сфері можуть з’явитися такі порушення як депресія, апатія, розлади сну, а за відсутності необхідної корекції наростають проблеми з пам’яттю. Походження первинного паркінсонізму залишається до кінця не з’ясованим. Прояви обумовлені дегенерацією нервових клітин в ділянці головного мозку, що має назву «чорна субстанція». 

Ці клітини виробляють дофамін, що бере участь у передачі імпульсів від головного мозку до м’язів та має велике значення у забезпеченні плавності рухів. Факторами ризику розвитку захворювання вважається вік, психоемоційні стреси, супутня судинна патологія на фоні атеросклерозу та артеріальної гіпертензії. Хвороба Паркінсона характеризується безупинним  прогресуванням і, за відсутності лікування, призводить до тяжких порушень активності та значного зниження якості життя.

У зв’язку з тим, що в останні десятиліття зростає середня тривалість життя людей, у багатьох країнах відмічається помітне збільшення захворюваності на хворобу Паркінсона. Найбільш висока поширеність зарєєстрована в США (100-300 випадків на 100 тисяч населення), найнижча з європейських країн — у Швеції (75 випадків). В Україні поширеність становить близько 130 випадків на 100 тисяч населення.

Ранні прояви хвороби Паркінсона:

Тремтіння кінцівок чи голови;

Зміна почерку - почерк стає дрібним та тремтливим;

Утруднення рухів — рухи рук та ніг стають не такими легкими та плавними, як раніше, хода дрібненькими кроками;

Можлива втрата здібності утримувати предмети;

Обличчя стає застиглим, не таким виразним, яким було раніше.

Помітивши у себе чи у когось з близьких такі симптоми, зверніться до лікаря!

У разі вчасного діагностування та лікування пацієнти з хворобою Паркінсона можуть тривалий час продовжувати активне життя.

Правильну схему лікування може призначити лише досвідчений лікар-невролог. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ