Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: 11 травня – офіційно освячений Константинополь
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

11 травня – офіційно освячений Константинополь

Цього дня, 330 року відбулась урочиста церемонія освячення Константинополя

Аж до 12 століття Константинополь був одним з найбільших міст світу, столиця Римської імперії, був заснований римським імператором Костянтином Великим. 

Ще в 323 році Костянтин вступив у війну зі своїм співправителем імператором Лікіно і отримав над ним велику перемогу. Тоді він і вирішив заснувати нову столицю Римської імперії, знову об'єднавши розділену на дві частини імперію під своїм скіпетром.

Константинополь був закладений у листопаді 324 року на місці давньогрецького міста Візантії, на європейському березі Мармурового моря, біля входу в протоку Босфор. Вигідне торгове та географічне положення вплинуло на рішення імператора закласти столицю своєї імперії саме тут. Дотримуючись порад астрологів, Костянтин зробив ритуал освячення міста, як нової столиці Римської імперії в листопаді 328 року. До того часу місто вже активно будувалось і було добре укріплене.

11 травня 330 року відбулася офіційна урочиста церемонія освячення християнськими єпископами нової столиці Римської імперії Константинополя — Нового Риму . Освятивши місто під ім'ям Константинополь, імператор тим самим протиставив нову столицю своєї імперії язичницькому Риму. У Візантії ця дата святкувалася як державне і церковне свято. 

На честь свята громадянам безкоштовно роздавали хліб, привезений з землеробських господарств, розташованих навколо нового міста. За повідомленням візантійського історика Сократа Схоластика, імператор Костянтин видав указ і повелів офіційно називати місто Новим Римом — з тих пір в Стратегії, де засідали головні магістрати, стояла мармурова плита з текстом цього закону. 

Займаючи винятково вигідне географічне положення між Сходом і Заходом, Константинополь швидко перетворився в найбільше місто і найважливіший центр економічного, політичного та культурного життя країни. Небесної покровителькою Нового Риму вважалася Пресвята Богородиця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ