Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Раку з мощами преподобномучениць Олімпії та Лаврентії возитимуть по Україні

Незабаром раку з мощами преподобномучениць Олімпії та Лаврентії возитимуть по різних куточках України — про це повідомили у прес-секретаріаті Глави УГКЦ. Так, зокрема, 8 жовтня 2006 року мощі преподобних сестер перебуватимуть у с. Моначин Хмельницької області, 21-22 жовтня — у м. Харкові, 17–21 листопада — у м. Львові, у храмі арх. Михаїла (Монастир оо. Студитів) та 12–14 грудня — у м. Одесі.

«Ці дві сестри-монахині є нам дуже близькі, вони вихідці з нашого народу, належали до нашої Церкви, — розповідають сестри Згромадження св. Йосифа. — Походили з простих селянських родин, не були високо вченими, але присвятили своє життя Богові і за Його благодаттю зуміли бути вірними аж до смерті. Померли, як мучениці за віру в далекому Сибіру, засвідчивши свою любов до Христа. Ще за життя жертовно служили своєму народові: виховували діточок, лікували хворих, були потіхою та розрадою для всіх, хто потребував їхньої допомоги. Тепер, коли Свята Церква визнала їх мучеництво, вони продовжують свою місію в небі, вони заступаються за нас перед Богом. Віримо, що наше добро й спасіння не є їм байдужим. Тому немає жодного сумніву, що сестри-мучениці радо вислухають наші прохання і занесуть наші молитви перед Божий престіл».
На даний час мощі знаходяться у м. Львові в Головному Домі Згромадження cестер св. Йосифа.

Слугиня Божа сестра Олімпія Біда народилася у 1903 р. у селі Цеблів Сокальського району Львівської області. У ранньому віці вступила до монастиря Сестер Згромадження Св. Йосифа. У 1938 р. була переведена до м. Хирова, де стає Настоятелькою дому. У 1950 р. була арештована солдатами НКВД і вивезена до м. Борислава. Згодом її перевезли до м. Томська, а тоді до с. Харська. Терпеливо зносила нелюдські умови життя. Померла 23 січня 1952 р. у с. Харському Томської області.
Слугиня Божа сестра Лаврентія Гарасимів народилася 31 вересня 1911 р. у с. Рудники Миколаївського району Львівської області. У 1931 р. вступила до Сестер Згромадження Св. Йосифа, а у 1933 р. зложила свої перші обіти. У 1950 р. була арештована солдатами НКВД і вивезена до м. Борислава. Згодом її перевезли до м. Томська. Здоров'я сестри вже було дуже підірване. 30 червня 1950 р. дістала призначення в с. Харськ Томської обл. Жила в одній кімнаті (перегородженій) із паралізованим господарем, бо ніхто не хотів брати на квартиру хвору на туберкульоз. Багато молилася і виконувала ручну роботу. Терпеливо зносила нелюдські умови життя. Померла 28 серпня 1952 р. у с. Харському Томської області.
А 27 червня 2001 року Папа Римський проголосив 27 блаженних мучеників нашої Церкви. Серед них були і сестри – монахині Олімпія Біда та Лаврентія Гарасимів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ