Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Личаківський суд Львова став доступнішим для незрячих

Личаківський районний суд Львова став більш доступним для людей з вадами зору. На сходах у суді нанесли розмітку жовтою фарбою, а на стінах повішали таблички шрифтом Брайля. Про це сьогодні, 9 листопада, під час прес-конференції розповів голова суду Сергій Гирич.

За словами голови суду, будівля, у якій знаходиться установа, сама по собі досить проблемна для людей з обмеженим можливостями: старовинний будинок, круті сходи, довгі коридори з багатьма поворотами. Щоб судом могли пересуватися люди на візках, потрібно вкласти багато коштів, то ж у суді вирішили допомогти принаймні тим, хто має проблеми із зором.

Відтак, Личаківський районний суд Львова став одним із тих, хто приєднався до проекту «Покращення доступу незрячих осіб та осіб з вадами зору до правосуддя», ініційованого фондом «Право і демократія».

Президент фонду Андрій Бурий розповів журналістам, що проект фінансується посольством США і насправді коштує не так уже й дорого: на облаштування Личаківського суду пішло менше 1 тисячі гривень. На черзі Львівський окружний адміністративний суд, Апеляційнийадміністративний суд, суди у Хмельницькому та на Закарпатті.

«Ми хочемо обладнати таким чином всі суди Західної України а далі поширити цей досвід на Київ», – сказав ін.

Консультував запровадження системи ознакування для незрячих заступник голови правління Львівської облорганізації УТОС Степан Підлужний.

На його думку, таблички шрифтом Брайля і жовті смуги на сходах є допоміжним засобом. Останні швидше для людей зі слабким зором.

«Втім, роботи ще багато. Адже незряча людина, яка приходить до суду, однаково потребує сторонньої допомоги: заповнити бланки, написати заяву тощо. Та й таблички слід було розмістити так, щоб було зручніше знайти їх руками. То ж роботи ще багато», – додав він.

До слова, Личаківський районний суд Львова є одним з найбільш проблемних в частині доступу людей з обмеженими можливостями. В липні фонд «Право і демократія» провів опитування відвідувачів у 37 судах України. За цим критерієм йому проставили найнижчу оцінку в Україні – 1,7 бала з п’яти можливих.

«Щоб влаштувати пандуси, потрібно багато коштів і дозволи від місцевої влади. Все це, звичайно, потрібно робити. Але наразі ми лише просимо суддів призначати засідання на першому поверсі, якщо у ньому беруть участь інваліди», – додав Сергій Гирич.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ