Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Редемптористи зробили культурну революцію, – Андрій Садовий

Учора, 22 листопада, у Львові відбулись заходи з нагоди 100-ліття служіння Редемптористів в Україні. Під час урочистої академії в Львівській опері міський голова Львова привітав згромадження та вручив від імені громади міста подяки о. Роману Лагішу та о. Івану Горбаню, повідомила прпс-служба Львівської міської ради.

«Редемптористи, фактично, зробили культурну революцію. Вони робили те, про що під час Другого Ватиканського Собору почали говорити. Багато хто завдяки редемптористам отримав освіту. 

Для нас велика честь, що міська рада активно співпрацює з отцями, у нас працюють отці. Вони є прикладом, надихають працівників. Редемптористи вміють показати прикладом, запалити і провадити. Дякую за невтомну працю і продовження доброї справи», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

Саме сьогодні, 21 листопада, розпочалися святкування Святою Літургією. У 2013 році Згромадження редемптористів буде святкувати свій 100-літній ювілей служіння в Україні. За 100 років своєї діяльності Львівська провінція Найсвятішого Відкупителя дала Церкві чотирьох священномучеників, багатьох ісповідників віри та невтомних працівників на Господній ниві.

Довідка:

Чин Найсвятішого Ізбавителя заснував св. Альфонс Ліґуорі 9 листопада 1732 р. в м. Скаля, на півдні Італії. Молодий перспективний адвокат зрікся світської слави та всіх минущих благ, щоб присвятитися Богові. Отримавши тайну священства, св. Альфонс заснував нове місійне Згромадження (Чин), головним завданням якого було проповідувати Добру новину про відкуплення духовно занедбаним мешканцям гірських місцевостей Південної Італії. За короткий час Чин поширюється по Європі, а згодом - по всьому світі. На сьогодні приблизно є 5,5 тисяч редемптористів, які працюють у 77 країнах світу і належать до п'ятьох різних літургійних обрядів та духовних традицій (Маронітського, Халкедейського, Сіро-Малабарського, Українсько-Візантійського і Латинського). Редемптористи східного візантійського обряду Української Греко-Католицької Церкви завдячують своєму існуванню невтомному бельгійському місіонерові о. Ахілю Деляре, який у 1906 р. прийняв східний обряд, щоб працювати для українських емігрантів Канади (після виїзду з України наприкінці XIX - на початку XX ст. вони довго не мали жодного духовного проводу).

У 1910 р. митрополит Андрей Шептицький брав участь у Євхаристійному конгресі, у Монреалі. Митрополит використав цю нагоду, щоб здійснити першу візитацію українців-греко-католиків у Канаді. Митрополит А. Шептицький відвідав українські поселення, де працювали о. Деляре та його співбрати. Він був вражений їхньою самопожертвою для духовно по­кинутих українців у Канаді й вирішив попросити бельгійських отців розпочати подібну місійну працю й на Західній Україні.

21 серпня 1913 р. до Західної України прибули о. Йосиф Схрейверс (настоятель місійної спільноти) та ще 5 отців і 1 брат. Вони поселилися у маленькому селі Унів, за 50 км від міста Львова. Митрополит Шептицький подарував їм у цьому селі свою посілість зі старим будинком, який отці перетворили на перший український монастир редемптористів.

Спочатку основним заняттям монахів було вивчення української мови та ментальности місцевого населення, але вже через декілька місяців о. Схрейверс, який дуже швидко опанував українську мову, проводив реколекції для монахинь і став їх духовним провідником. До 1939 р. східна галузка редемптористів у Галичині мала 6 мо­настирів (Провінційний дім, вул. Зибликевича, Львів; новіціят і ювенат, Збоїща, Львів; студентат на Голоско, Львів; Успення Пресвятої Богородиці, Тернопіль; Святого Йосифа, Станіславів; Місійна станиця, Ковель, Волинь). У ювенаті було 50 священиків (38 українців і 12 бельгійців), 18 студентів, 40 братів, 4 новиків-хористів, 4 новиків-братів, 2 кандидати і 115 учнів. За перших 25 років свого перебування в Галичині редемптористи провели 485 місій і 406 духовних реколекцій та віднов місій.

Редемптористи зміцнювали український народ у Христовій вірі і в часи комуністичного переслідування. Серед них такі велетні духу, як митрополит В. Стернюк, єпископ Ф. Курчаба, о. М. Винницький, о. Є. Смаль, о. М. Лемішка, о. Є. Пелех, о. П. Дмуховський, о. В. Михайлюк та інші отці і брати, імена яких вписані золотими літерами в історію нашої Церкви та народу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ