Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Мірошниченка закликали попросити вибачення за "жидівку"

Нещодавній випадок у соціальній мережі Фейсбук, коли свободівець Ігор Мірошниченко назвав голівудську акторку, народжену в Україні Мілу Куніс «жидівкою», змусив багатьох заговорити про антисемітські погляди правого політика. Єврейська громада України ображена. Втім, сам Мірошниченко запевняє, що просто називає речі своїми іменами.

Голівудська актриса, єврейка за походженням, Міла Куніс народилась і кілька років жила у Чернівцях. У її сім років сім’я Куніс емігрувала до Сполучених Штатів Америки, де й живе дотепер. У своїх інтерв’ю дівчина неодноразово згадувала важке дитинство у Чернівцях, зокрема те, що їй доводилося приховувати своє походження, релігійні погляди і жити у страху, адже всю її сім’ю винищили під час Голокосту. Крім того, акторка ніколи не вважала себе українкою і не заперечувала єврейське походження.

Втім, нещодавній коментар члена політради ВО «Свобода» Ігора Мірошниченка, в якому він назвав Куніс «жидівкою» і попросив «не ліпити» її до України, спричинив резонанс у соціальних мережах, а деякі користувачі мережі і політики вже поспішили назвати свободівця антисемітом.

​​
​​ ​​​
Однак сам Мірошниченко заперечує будь-який образливий контекст і запевняє, що просто виправив помилку, яку зробили у соцмережі.

«Я не розумію взагалі, в чому весь «сирбор». Просто з’явилась на Фейсбуці світлина Міли Куніс, і хтось написав: «Гарна дівчина, гарна актриса, а до того ж українка». Ну я просто сказав, що вона не є українкою, вона за походженням є жидівкою і вона сама це визнає. В українській мові – це традиційне слово, яке ніколи не мало ніякого іншого експресивного забарвлення, окрім визначення певної етнічної групи».

Політик додає, що хтось просто «роздуває» проблему і якщо комусь не подобається слово «жид», то нехай спробують вилучити його з української мови законодавчо.

«Коли українця називають «хохлом», або коли мене, наприклад, на всіх ефірах політики різного штибу називають «фашистом», чомусь в жодного українського журналіста не виникає бажання захистити українців, сказати, що це наклеп і образа, то це нормально. Зате, коли я вживаю питомо українське слово, не маючи жодного наміру когось образити, то починають когось захищати», – обурюється Мірошниченко.

Голова Асоціації єврейських організацій і громад України Йосиф Зісельс наголошує, що в українській історії так повелося, що на Галичині євреї не ображались на звернення «жид», однак для людей, які приїхали зі сходу України, і для російських євреїв – це було образливо. Все залежить від людини, якщо вона розуміє, що когось ображає, то це образа, говорить Зісельс.

«Хоч я його й не знаю, але мені здається, що цей Мірошниченко хотів образити Мілу, – каже Зісельс. – Він свідомо образив і навіть підтвердив її слова. Навіть зараз, після закінчення Радянського Союзу і всього, що з ним було пов’язано, він використовує ті слова, які були образливі у той період».

Відтепер, асоціація буде ретельніше слідкувати за тим, що лунатиме з парламентської трибуни, зауважив Зісельс.

Соціального психолога Олега Покальчука здивувала така заява Мірошниченка, однак особливої ваги словам свободівця він не надає.

«Не треба думати, що це якось розбестить «невинний і цнотливий» український народ, такий «високоморальний» і «духовний». Не треба себе дурити», – іронізує оглядач.

Натомість доктор філософських наук Мирослав Попович бачить у словах політика неприховану образу і закликає його вибачитись.

«Якщо він це сказав, то він повинен вибачитись. Етичний акт вживання цього слова є образою і може бути предметом судової відповідальності», – зауважив Мирослав Попович.

Він радить не нарощувати антисемітську хвилю.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ