Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Несподівані зізнання депутатів Львівської обласної ради

Сьогодні, 21 січня, відбулася нарада щодо проміжних виборів депутатів до Львівської облради. Обговорити питання проміжних виборів зібралися голова Львівської обласної ради Петро Колодій, голови постійних комісій та фракції Львівської обласної ради. Також на нараду прийшов голова Львівської ТВК Микола Щур, а от голови Львівської ОДА Михайла Костюка - не було.

Черговий раз обговорити питання довиборів зібралися для того, аби ще раз повторити тези про те, що з місцевого бюджету змоги фінансувати вибори немає. Однак, зясувалися цікаві факти. Виявляється ,окремі виборчі комісії були настільки ініціативні, що вирішили надрукувати бюлетені самотужки.

Про те, що вибори на Львівщині нікому, окрім Львівської обласної ТВК, не потрібні говорили вже давно. Оскільки зацікавленим політичним силам розходилося буквально у кількох округах, тому цю тему почали все активніше розкручувати.

Ще рініше ходили чутки про те, що окремі ДВК були готові друкувати бюлетені за власний рахунок, або ж домовлятися із поліграфічними фірмами для того, аби робити це в борг. Дивним виглядає те, що, як зазначив голова обласної ТВК Микола Щур, бюлетені вже надрукували для Львівського, Бродовського та Кам'янко-Бузького округів і начебто цs бюлетені мають надійти з Києва.

Як зазначив під час наради секретар Львівської обласної ТВК Сергій Котенко, довибори зайшли у тупик, і 28 січня ТВК буде змушена визнати вибори такими, що не відбулися.

«З'явилася інформація про те, що хтось друкує бюлетені, але Львівська обласна ТВК, яка згідно із законом єдина має право це робити, нічого не друкує», - зазначив він.

Сергій Котенко також зазначив, що ТВК з цього приводу звертатиметься до компетентних органів і винні у цьому можуть власним коштом розплатитися за несанкціонований друк бюлетенів.

Присутні на нараді депутати висували найрізноманітніші версії того, як можна заощадити кошти на цих виборах.

Наприклад, Михайло Дзюдзь запропонував переглянути результати виборів 2010 року і визнати депутатами тих осіб, які тоді зайняли друге місце на мажоритарних округах.

Народний депутат Михайло Блавацький, який у 2010 році був обраний в мажоритарному окрузі №34, Кам'янка-Бузький район, і де тепер кандидуватиме його син, заявив: «Тратити на два роки 7 млн грн не розумно».

Нардеп пропонує радше використати ці кошти для проведення оперецій із пересадок печінки у Білорусі для дітей, які цього потребують.

На це Михайло Дзюдзь натякнув, що «Свобода» виборів не хоче.

«Бачте, «Свобода» зайняла таку позицію», - зазначив він після виступу Блавацького.

Голова бюджетної комісії Ярослав Качмарик заявив, що проблема дефіциту коштів на проведення проміжних виборів на Львівщині – це проблема поганого фінансування місцевого самоврядування.

Зрештою, Качмарик таки визнав, що депутати вибори відмовились фінансувати.

«Ми не порушули Конституцію, відмовившись фінансувати вибори. Порушила держава, відмовившись надавати кошти на їх проведення», - заявив Качмарик.

Він також додав, що депутати зробили все, аби забезпечити ТВК усім необхідним: «Депутати готові надати кімнату, папір, телефони, але не 7 млн грн».

Загалом із виступу Ярослава Качмарик можна було зробити висновок – вибори не потрібні, бо так люди кажуть, але Львівська обласна раду вибори хоче.

Голова Львівської обласної ради Петро Колодій заявив, що вибори відбудуться, залишилося тільки з’ясувати як вони мають відбутися. Тому Колодій ініціював звернення до голови Верховної Ради, колів бюджетного комітету та комітету з питань місцевого самоврядування ВРУ.

«Якщо ми нічого не доб’ємося, то будемо змушені фінансувати проміжні вибори з обласного бюджету», - заявив Петро Колодій.

Нагадаємо, що Львівську обласну раду вже частково доукомплектували за списками партій, але також звільнилося сім округів: округ №2, м. Львів, (в 2010-му тут пройшла Ірина Фаріон), округ №19, Бродівський р-н, (Ірина Сех), округ №20, Бродівський р-н, ( Олег Панькевич), округ №24, Городоцький р-н, (Ярослав Дубневич), округ №34, Кам'янка-Бузький р-н, (Михайло Блавацький), округ №47, Сколівський р-н, (Андрій Тягнибок), округ №58, Яворівський р-н, (Василь Пазиняк).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ