Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Корупція в сфері будівництва процвітає, – дослідження

«Антикорупційного ефекту від Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» нема: рівень корупції зріс на всіх етапах дозвільної процедури у будівництві. Корупція розцвітає і у центрах надання адміністративних послуг. Про це сьогодні, 2 квітня, на прес-конференції повідомили представники «Європейської дослідницької асоціації».

Власне, було представлено результати дослідження, яке мало з’ясувати, як вплинув Закон «Про регулювання містобудівної діяльності» на рівень корупції в будівництві. Цей Закон, ухвалений у лютому 2011 року, мав сприяти зниженню рівня корупції, поліпшенню інвестиційного клімату, та, відповідно, здешевленню будівництва.

Мета ж проекту – моніторинг практики застосування ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» на місцевому рівні та експертиза його ефективності в протидії корупції.

Дослідження проводила «Європейська дослідницька асоціація» за підтримки програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

Як зазначали під час експертних інтерв’ю фахівці, якби цей закон справді діяв, ми б це відчули – змінилася б вартість житла, чого не відбувається, а це означає, що спрощення процедур, можливо, й відбувається, але реальних результатів не відчувають ні прості мешканці, ні будівельники.

Закон й справді поліпшив процедуру отримання дозвільних документів на будівництво, однак терміни надання послуг не дотримуються. Так, зменшилась частка тих компаній, які розпочали будівництво до реєстраціїдекларації про початок виконання будівельних робіт (18% у 2012 році проти 22% у 2009 році); зменшується зволікання з оформленням документів, про що заявили 40% респондентів у 2012 році проти 55% у 2009-му; збільшилась частка тих, хто повністю задоволений якістю послуг ДАБІ (31% респондентів у 2012 році проти 14%).

Водночас серед основних труднощів – велика кількість формальних процедур та великі черги. З одного боку, скоротились кількість візитів в дозвільні органи до 3,9 – 6,7 візитів проти 5,4-11,5 візитів у 2009 році та кількість днів, необхідних для реєстрації декларацій на право виконання будівельних робіт (38 днів у 2012 році проти 106 на отримання у 2009 році). Втім, задекларовані Законом терміни надання послуг на жодному з етапів дозвільної процедури не дотримуються. Окрім цього, експерти вказують на монопольне становище деяких структур та органів, які зловживають цим на етапах надання вихідних та технічних умов та під час підключення до інженерних мереж.

Серед найбільш корумпованих, на думку респондентів, є органи, відповідальні за прийняття об’єкта в експлуатацію (63%) та підключення до інженерних мереж (66%). Порівняно з 2008-2009 роком, у 2012 році частота стикання з корупцією збільшилась як за традиційної системи, так і при використанні послуг ЦНАП. Найбільш поширеними корупційними практиками є використання особистих зв’язків та вимагання.

Закон не дав очікуваного та анонсованого поштовху для розвитку будівельного ринку, хоча і спростив деякі процедури та кількість дозвільних документів. Дані Держкомстату підтверджують проблему галузі (зменшення на 14% – у співставних цінах – обсягів будівництва у 2012 році порівняно з 2011-им). Справжні іноземні інвестори в Україну не йдуть, кількість іноземних замовників зменшується, житло дешевшає, державна Програма пільгового кредитування житла має сумнівні результати.

Довідка.

Дослідження було проведене серед компаній, які знаходяться у містах з населенням більше 100 тис. осіб, які отримували дозволи на будівництво, починаючи з березня 2011 року. Його часові рамки– листопад-грудень 2012 року. Розмір вибірки дослідження – 102.

Опитування ( за методикою особистого інтерв’ю) робили у всіх областях України та АРК.Окрім цього, провели також 8 експертних інтерв’ю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ