Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

В Україні наростає бюджетна дірка: до кінця року недобір сягне 20-25 млрд грн, - Пинзеник

П’ять місяців нинішнього року, за оперативними даними, додали до загального фонду державного бюджету лише 2,4% (проти відповідного періоду минулого року), склавши 117,9 млрд грн. При цьому в травні доходи виявилися на 6,7% меншими травня попереднього року. Про це повідомила прес-служба депутата.

Коментуючи наведені показники, народний депутат України (Фракція «УДАР Віталія Кличка») Віктор Пинзеник зазначив, що такі дані підтверджують очевидну спеціалістам ще на момент схвалення бюджету нереальність, завищеність доходів.

Економіст зауважив,що за схваленим бюджетним законом доходи мали б зрости на 9,2%. Фактичний приріст у чотири рази менший затвердженого. Та і ця цифра, за словами народного депутата, потребує коректив, оскільки у поточному році, на відміну від попереднього, діє авансова сплата податку на прибуток, і майже вдвічі наростив «податкову» активність НБУ. «Без урахування цих факторів доходи зменшилися», - констатував Віктор Пинзеник.

«Бюджетна ситуація перших п’яти місяців показує наростання бюджетної дірки», - зазначив народний депутат. При цьому він зауважив, що без ужиття певних професійних дій до кінця року бюджетний дефіцит у 1,5 раза перевищить плановий, а недобір коштів сягне 20-25 млрд. грн. (по загальному фонду).

У коментарі Віктор Пинзеник наголошує, що в таких умовах Уряду слід припинити «розсипати манну небесну», сіяти ілюзії стосовно неіснуючих коштів та їх витрачання. «Сьогодні такі кошти можна отримати лише за рахунок нарощування і так великого боргового ярма» - сказав економіст.

Підсумовуючи, Віктор Пинзеник наголосив: «У нинішній непростій ситуації потрібен секвестр видатків, а не їх нарощування, необхідне закриття законодавчих та адміністративних лазівок уникнення оподаткування».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ