Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На «Ензимі» розпочав роботу оновлений комплекс очисних споруд

На території Львівського дріжджового заводу (ПрАТ «Компанія Ензим») повторно ввели в дію анаеробну стадію повної схеми очищення стічних вод. Це покращить очищення стічних вод та збільшить енергоефективність підприємства.Про це повідомили на підприємстві.

Цей екологічний проект фахівці компанії готували разом із найкращими професіоналами із Нідерландів у галузі очищення стічних вод.

За словами директора із гарантування якості ПрАТ «Компанія Ензим» Івана Настасяка, впровадження цієї повторної анаеробної стадії очистки обійшлося підприємству у 8 млн грн, втім первинні вкладення в увесь проект склали 5 млн євро.

Начальник дільниці з очищення стічних вод Микола Шустер розповів про те, що є дві стадії очищення стічних вод – анаеробна та аеробна. «Що собою являє анаеробна стадія? Це ємкість, в яку завантажується анаеробна біомаса, яка має здатність споживати органічне забруднення, що знаходиться в стічних водах. Відтак, відбувається споживання органіки, мікро-, макронутрієнтів, які розчинені в стоках та виділення біогазу»,– пояснив він. Біогаз, за словами Миколи Шустера, придатний для спалювання та використання на котлах та газогенераторах (на підприємстві реалізовані обидва варіанти його застосування).

«Під час аеробної стадії, в процесі очищення, утворюється аеробний мул. З нього ми отримуємо органно-мінеральні добрива, що є сертифікованими і використовуються в сільському господарстві»,– продовжив фахівець.

Своєю чергою Іван Настасяк розповів про те, як відбувається первинне спалювання вже отриманого біогазу (його проводять в так званій свічці). «Поки що спалюємо не багато, бо не багато отримуємо, – близько 50 м куб./ год, втім кінцева проектна потужність анаеробної стадії становить до 600 м куб. газу. Сподіваємось, що через півроку, завдяки спалюванню власного біологічного газу, витрати на закупівлю природного газу зменшаться удвічі.

Отож, цей інноваційний проект забезпечить зменшення енергозалежності підприємства, збільшить його енергоефективність, дозволить покращити очищення стічних вод. З фінансуванням цього проекту нам допомогли партнери із ПАТ «Укрсоцбанку», - додав фінансовий директор «Компанії Ензим» Андрій Цегелик.

Як наголосив Іван Настасяк, аналогів такого комплексу очисних споруд за масштабом інвестицій, кількістю впроваджених технологічних розробок і рівнем автоматизації в наших краях не існує.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ