Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Природно-заповідна справа в Україні залишається «бідною родичкою», - депутатка Сех

«Природно-заповідна справа в Україні наразі залишається «бідною родичкою» - вона тримається лише на ентузіазмі людей, які присвятили своє життя збереженню довкілля». Про це заявила голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех з приводу відзначення Дня працівника природно-заповідного фонду. Повідомила прес-служба депутатки.

«Сьогодні від імені Комітету хочу щиро привітати цих небайдужих людей, справжніх патріотів з професійним святом - Днем працівника природно-заповідного фонду. Також я вітаю активістів природоохоронних організацій, для яких ця справа не є професією, однак вони вважають її своїм життєвим кредо», - зазначила Ірина Сех.

Як зазначає голова Комітету, довкілля – це своєрідний природний капітал, який є тим чинником, що може прискорювати або обмежувати розвиток держави. Природно-заповідний фонд є ядром відновлювального природного капіталу будь-якої нації, і Україна – не виняток.

«На жаль, в нашій державі структури, які відповідають за створення і розвиток заповідних територій, залишаються на узбіччі суспільних процесів, вони не мають необхідного фінансування, повноважень, законодавчої бази, а отже не можуть уповні долучатися до розвитку держави у природно-заповідній царині.

Існують проблеми із новоствореними об’єктами природно-заповідного фонду. Спостерігається тенденція, коли створені Указами Президента об’єкти природно-заповідного фонду залишаються такими лише на папері, незважаючи на велику наукову та адміністративну роботу, яку було проведено на всіх рівнях. Створює перешкоди для нормальної роботи надмірна розпорошеність територій та об’єктів природно-заповідного фонду серед органів виконавчої влади та наукових установ, всупереч сучасним вимогам та європейським стандартам.

Упродовж 1994-2005 років в Україні діяла Програма перспективного розвитку заповідної справи, відтоді природно-заповідний фонд (ПЗФ) збільшився удвічі. Втім аналогічної програми на наступний період не прийнято. На сьогодні, частка ПЗФ становить 7% від площі України, і це далеко від європейських показників (в середньому 15%), а також наукових рекомендацій щодо оптимальної кількості природно-заповідних територій. Протягом 2008–2010 років було створено понад 30 природних парків та природних заповідників, але їх діяльність до цього часу не налагоджена, оскільки не відбулась процедура землевідведення», – зазначила голова Комітету.

Ірина Сех повідомила, що для обговорення проблем та обміну думками Комітет планує на наступній сесії провести комітетські слухання на тему «Природно-заповідний фонд: проблеми та шляхи їх вирішення».

«Мені доводиться спілкуватися, співпрацювати із багатьма високоосвіченими, активними, щирими людьми, які дбають про природно-заповідну справу в Україні. Я щиро прагну, аби їхні ідеї та наукові напрацювання не залежувалися під сукном, а втілювалися в життя задля добра та процвітання нашої держави. Природно-заповідна справа не може залишатися на узбіччі державотворення», – наголосила Ірина Сех.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ