Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

У Львові журналісти півдня попрацювали з міліцейським патрулем

Правоохоронці Львівщини запросили журналістів ближче ознайомитись зі своєю роботою. Для цього представники преси у понеділок, 15 липня, півдня провели із міліцейськими патрулями та стежили за підтриманням правопорядку у Львові.

Гал-інфо разом із старшим інспектором патрульної служби, старшим лейтенантом міліції Романом Даньком та інспектор патрульної служби, прапорщиком міліції Володимиром Ратичем з Третьої роти батальйону патрульної служби патрулювали Личаківський район Львова.

Поки їхали на патрулювання поспілкувалися з правоохоронцями про їхню службу.

«Ми група швидкого реагування. Наше завдання – забезпечення охорони громадського порядку, виїзд на виклики, про які повідомляє оперативний черговий і надання допомоги іншим екіпажам», - розповів Роман Данько.

Він пояснив, що коли стається злочин, і патруль є поруч, то він надає оперативну допомогу з розшуку злочинців.

«У наші обов’язки входить надавати громадянам допомогу, консультувати їх. Також нашим завданням є недопущення стихійної торгівлі, розпиття спиртних напоїв у громадських місцях, запобігання порушенню громадського порядку і таке інше», - зазначив він.

На думку правоохоронців, боротьба із стихійною торгівлею – це як боротьба з вітряками.

«Найчастіше – це старші жінки. З одного боку, розумієш їх, але з іншого боку – заборонено законом», - пояснює Роман Данько.

Його напарник Володимир Ратич зазначив: «Наша робота більшою мірою профілактична. Наше завдання - людині пояснити, що вона вчиняє правопорушення. Більшість людей одразу реагують на зауваження».

Патрульним часто доводиться виїздити на сімейні конфлікти. Правоохоронці кажуть, що нерідко родичі відмовляються писати заяви на «сімейних терористів», у таких випадках міліція безсильна.

Небезпечних моментів у житті патрульних теж вистачає.

Володимир Ратич на службі в міліції вже 15 років. Він зазначає, що коли виїздиш на виклик, не знаєш, що може там очікувати.

«Одного разу надійшов виклик із спокійного спального району,мовляв, у дворі розпивають спиртні напої та порушують громадський спокій. Ми з напарником приїхали, виявилось, що це раніше судимі особи. Один із них почав поводитись агресивно. Довелося застосувати силу та доправити у райвідділ міліції», - розповів міліціонер.

Робота патрульних досить небезпечна, адже траплялися випадки, коли вони виїздили на сімейну сварку, а їх у дверях зустрічав чоловік із рушницею.

«У таких ситуаціях треба вміти себе повести, не спровокувати потенційно небезпечну особу», - зазначив Володимир Ратич.

На такі виклики патрульні їдуть без бронежилетів, вони є, але правоохоронці їх не вдягають, адже якщо виклик не передбачає використання зброї, бронежилет може налякати того, хто телефонував до правоохоронців.

За спостереженнями патрульних, у Личаківському районі надзвичайно резонансних злочинів не траплялося, але, як кажуть міліціонери, є «специфічні місця для вчинення злочинів» - це вгорі на вул. Личаківській, на вул. Пасічній та вул. Дж. Вашингтона. Поблизу нічного клубу «Санремо» теж часто трапляються інциденти.

Здебільшого йдеться про грабежі, коли зловмисники зривають золоті прикраси.

«Поява патрульних – це профілактика правопорушення. Ми патрулюємо не лише вулиці, але й парки та сквери - це піші патрулювання. Саме у цих місця часто зловмисники вибирають собі жертв для грабежу. Жертвами стають, зазвичай, жінки з дітьми, у них зривають прикраси, а жінка не може покинути дитину і наздоганяти злочинця», - зазначив Роман Данько.

Тому правоохоронці радять особливо яскраві прикраси не афішувати та бути уважним.

Володимир Ратич пояснив: «Психологія грабіжника розрахована на те, що жертва не вчинить опору. Грабіжники переважно є або наркоманами, або ж підлітками, тобто фізично слабкими, тому й обирають фізично слабших від себе».

Правоохоронці кажуть, що у випадку, коли людина бачить, що проти неї збираються вчинити злочин, то потрібно звернутися по допомогу до тих, хто поруч, якщо злочин трапився, то обов’язково запам’ятати прикмети злочинця і негайно звернутися до правоохоронців.

На запитання, чому вирішили піти працювати в міліцію, наші співрозмовники довго не задумувались. Роман Данько каже, що міліціонером мріяв бути з дитинства. Отож, пішов навчатися в університет МВС, працював у карному розшуку, потім - слідчим ДАІ.

«Форма накладає обов’язок захищати. Коли працював у ДАІ, складно було виїздити на аварії. Це психологічно важко, жахливі картини, які не передати словами», - пригадує правоохоронець.

Саме тому, за його словами, за кожним підрозділом закріплений психолог, до якого можна звернутися за допомогою.

Під час патрулювання міліціонери відвідують місця у районі, де можуть бути антисоціальні елементи.

Так, журналістам показали закинуте приміщення на вул. Мечнікова, біля гуртожитків Медуніверситету. У ньому, за словами правоохоронців, збирається «антигромадський елемент». Люди,  що не мають де жити, обладнали собі своєрідний гуртожиток, зносять свої пожитки, ночують.

«Вдома» нікого не було.

Однак правоохоронці зобов’язані перевіряти такі місця, адже свого часу саме у цій будівлі, як розповів Володимир Ратич, навіть довелося затримали особу, яка перебувала у розшуку.

Після цього журналісти із правоохоронцями поїхали на виклик – чергове сімейне насильство. Як виявилося, батьки вже багато років "воюють" із сином-наркоманом, який шість разів відсидів за наркотики. Написали заяву у правоохоронні органи, міліція забрала чоловіка у Личаківський райвідділ.


«Це класичний приклад «сімейного терориста», але він знає, що криміналу за цим немає і що після бесіди з дільничним інспектором його випустять, і він знову буде тероризувати рідних. Ще до кінця зміни ми можемо знову повернутися на місце виклику і знову забирати його у райвідділ», - зазначає Володимир Ратич.

Часто трапляються і специфічні виклики. Так, патрульним довелося виїздити на виклик, коли чоловік повідомив, що у з умивальника вилізла чупакабра і п’є воду.

«Ми мусили поїхати. Звісно, ж ніякої чупакабри не було. Треба розуміти, що в цей момент можливо комусь справді потрібна наша допомога», - зазначає Роман Данько.

Наостанок поговорили про останні прикрі події пов’язані із правоохоронцями і різке падіння довіри до міліції.

«Довіра справді падає і це відчувається», - визнає Роман Данько.

Володимир Ратич додав: «Дуже прикро, бо судять по одиничних випадках».

Роман Данько зазначив: «Ти – правоохоронець, який склав присягу і служиш народу України. І справді, образливо те, що люди судять по одному і міряють усіх однією міркою, незважаючи на те, що є справді ті, хто хоче працювати для громади. Зараз складна ситуація…».

На запитання, як виправити ситуацію, правоохоронці відповіді не мають.

«Дуже складне питання. Можна робити десять років добро, а хтось один зробить поганий вчинок, і тебе будуть сприймати так само, як і його», - зазначив Роман Данько.

Володимир Ратич зазначив: «Є багато чинників, які впливають на роботу міліції. Насамперед треба нормативно-правову базу впорядкувати. Адже є дуже багато суперечливих моментів, коли одна стаття забороняє, а інша говорить, що можна. Треба доводити реформу до кінця».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ