Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

На Львівщині перепоховали останки дивізійників «Галичини», вояків Червоної армії та німців. Фото

Учора, 21 липня, на військовому меморіальному кладовищі полеглих у битві під Бродами, що на околиці села Червоне Золочівського району, відбулося урочисте перепоховання останків вояків, які здебільшого полягли липні 1944 року у «Бродівському котлі». Йдеться про вояків дивізії «Галичина», Червоної армії та німців. Цього року їхні останки віднайшли пошуковці підприємства Львівської облради «Доля» та товариства «Пам’ять».

Вояків дивізії, вояків Червоної армії та німецьких військових формувань перепоховали із військовими почестями та за християнським звичаєм.

На перепохованні були присутні ветерани дивізії «Галичина», учасники "Бродівського котла".




Ветерани дивізії "Галичина" приїхали, щоб вшанувати пам'ять бойових побратимів.

Директор КП ЛОР «Доля», депутат Львівської обласної ради Святослав Шеремета під час свого виступу наголосив на важливості вшанування пам’яті не тільки вояків-дивізійників, але й усіх українців, хто у різні часи загинув, захищаючи українську землю.

Святослав Шеремета. Фото - прес-служби Львівська обл ради.

Зокрема, 21 липня, перепоховали вісім останків вояків дивізії «Галичина», які були віднайдені під час експедицій 2013 року на території «Бродівського котла». Як розповів у коментарі Гал-інфо Святослав Шеремета, ці солдати полягли під час боїв та прориву. Їхні останки були віднайдені в с. Кругій та с. Княже Золочівського району.

Він додав, що ще 16 солдатів, могили, яких віднайшли в с. Гологори,  будуть перепоховувати у неділю 28 липня на місцевому кладовищі.

Ідентифікатор одного із дивізійників.

На запитання, чи можна визначити вік загиблих, Шеремета пояснив: «Це все були молоді хлопці з доброю фізичною підготовкою. Останки є у різному стані. В одних справді можна точно визначити вік по зубах, деякі останки пошкоджені - результат сільськогосподарських робіт».

Він додав, що на той момент у дивізії "Галчина" налічувалось 14 тисяч українців За різними даними, приблизно половина загинула, а решта вийшла з оточення. Скажімо, на цвинтарі в селі Червоне вже перепоховано до 300 дивізійників. Останки інших солдатів ще слід віднайти, щоб з почестями перепоховати.

«Ми закликаємо мешканців Львівщині: хто має інформацію про могили вояків дивізії «Галичина», УПА, січовиків Карпатської України чи інших вояків - чи то в лісі, в полі або ж на місці бою - звертайтесь до нас, щоб ми могли поховати їх за християнським звичаєм та з військовими почестями. Легше знайти, якщо є хоча б якась інформація», - наголосив Шеремета.

Водночас, як розповів голова товариства «Пам'ять» Любомир Горбач, пошуковці його товариства виявили останки солдат Червоної армії в с. Зозулі, де у 1944 році був військовий шпитань Стрілецького полку №1085 322 Житомирської дивізії, яка безпосередньо брала участь у боях за с. Княже.

Військовий салют. Фото - прес-служби Львівської облради.

Віднайдені останки теж перепоховали разом із дивізійниками.

Також були перепоховані віднайдені пошуковцями «Пам’яті» три дивізійники «Галичини» та троє вояків німецьких збройних формувань.

Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ