Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

13 квітня у Львівській філармонії відбудеться симфонічний концерт

13 квітня о 19:00 у залі Львівської філармонії відбудеться симфонічний концерт. Його творитимуть Академічний симфонічний оркестр «Віртуози Львова» під диригуванням народного артиста України Сергія Бурка, солістка Національного академічного театру опери та балету ім. Т. Г. Шевченка Дарія Князєва (мецо-сопрано) та солістка Львівської філармонії Ірина Стефанко (сопрано).

У програмі вечора – величні духовні твори на християнську тематику. Розпочне концерт вокально-симфонічна композиція Stabat Mater італійського композитора Джованні Баттіста Перголезі. А другий твір – ораторія австрійського генія Йозефа Гайдна «Сім слів Спасителя на Хресті».

За словами диригента Сергія Бурка: «Проект «Стояла Мати Скорботна» унікальний тим, що в одному концерті звучатимуть два світові шедеври, які займають вагоме місце у світовій музичній культурі, але не так часто звучать поруч одним з одним».

Ораторія австрійського генія Йозефа Гайдна «Сім слів Спасителя на Хресті» пронизана філософськими роздумами. Дев'ять частин твору, написані у протяжному й важкому темпі, зображають страждання Христа. Оскільки Гайдн був глибоко релігійною людиною, то і його духовні твори сповнені енергії, щирих почуттів та величі. Stabat Mater – «Скорбна матір» з латинської – вірш про страждання Діви Марії під час розп’яття Ісуса. Він отримав неймовірно широке вираження в музичній сфері. Над своєю 13-частинною версією Stabat Mater Перголезі працював до самої смерті, коли він особливо занурився в духовну музику. Ліричний і зворушливий твір здобув широку популярність.

Сергій Бурко розповідає, що «є різні традиції виконання Stabat Mater Джованні Баттіста Перголезі. На цей раз ці два шедеври прозвучать у творчому поєданні двох провідних солісток – Дарії Князєвої та Ірини Стефанко. Проект поєднає не лише концертне виконання, а також експозицію полотен Мирослава Отковича «Сім Слів Христа на Хресті», і поезію українських поетів, які відгукнулися на цю тему. Це поєднання, а також чудові голоси солісток й живе звучання оркестру «Віртуози Львова» доповнять духовну атмосферу цього страсного вечора».

За словами Дарії Князєвої: «Релігія довгі століття задавала тон у всіх сферах мистецтва. В тому числі – і в музиці. Когось вона сковувала рамками, хтось натомість знаходив у ній натхнення. Stabat Мater Джованні Баттіста Перголезі називають одним з найкрасивіших творів на християнську тематику. У XXI ст. твір виконується один раз в рік в Страсний тиждень, у час роздумів над Страстями Ісуса Христа. Ліричний і зворушливий твір здобув широку популярність. Твір дасть змогу глядачам поринути у страждання Матері Ісуса Христа та провести паралель на події із власного життя».

Дарія Князєва вже не вперше співпрацює з оркестром «Віртуози Львова». Майже щороку у Передвеликодній період солістка виконує у Львові духовний шедевр з оркестром у Великодній час. А ось співпраця з Іриною Стефанко стане для Дарії Князєвої першою.

Дарія Князєва зазначила, «Львів – це моє рідне місто, адже я тут навчалася, концерт тут є для мене особливим».

Солістка Львівської філармонії Ірина Стефанко доповнила: «Час перед Великоднем – особливий. Час занурення у себе та занурення в глибини духовної музики. Духовна кантата Stabat Mater часто звучить у дні Страсного тижня. Твір вражає до глибини душі та відповідає настроєві страсного періоду».

Атмосфера спокою, умиротворення, таїни – і велична духовна музика.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ