Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові представили пейзажі польського художника Альфонса Кулаковського

Учора, 27 серпня, в Львівському музеї етнографії та художнього промислу (проспект Свободи, 15) відкрили виставку картин «Звідти і звідси», автором яких є польський художник Альфонс Кулаковський.

Як зауважив директор Музею етнографії та художнього промислу НАНУ Роман Чмелик, він назвав би цю виставку інакше – «Повернення на батьківщину». Директор музею розповів, що Альфонс Кулаковський народився в 1927 році біля Бердичева. В 1930 році всю його родину вивезли на Сибір, а в другій половині 30-их років розстріляли 5 татових братів, маминого брата і батька.

«Відтак,– каже Роман Чмелик, – Кулаковський втікає до Казахстану, де живе практично все життя. Тільки в 1997 році він виїздить до Польщі, оскільки чувся і був поляком з народження. А1999 року отримав польське громадянство. Нні живе у Вармінсько-Мазурському воєводстві».

На виставці був присутній сам митецьі делегація Вармінсько-Мазурського воєводства. Зокрема, був і польський консул Марцін Зєнєвіч. Він наголосив, що ця виставка є першою ластівкою другого українсько-польського «Фестивалю партнерства», що відбуватиметься в Львові 14-15 вересня. Ці картини, за словами консула, промовляють до глядача і показуютьйому внутрішнє духовне життя автора.

«Відкриття цієї виставки є певною родзинкою цьогорічного «Фестивалю партнерства», – погодився представник Міністерства закордонних справ України у Львові В’ячеслав Войнаровський. Він також поділився враженнями від виставки: «Я захоплений кольористикою та композиційними рішеннями цих робіт. Це надзвичайно вражає, спектр картин даєпевне розуміння, певний образ цього гарного краю – Вармінсько-Мазурського воєводства».

Своєю чергою професор Львівської національноїакадемії мистецтв Ярослав Кравченко дав таку оцінку презентованим полотнам: «Роботи, які ми бачимо, – це в основному пейзажі, деякі більш декоративні, а деякі мають реалістичний або імпресіоністичний характери. Але в усіх них відчувається настрій і любов людини до того середовища, в якому вона живе та працює».

Додамо, що на виставці презентовані роботи 2010-2012 років: 2009 року в маєтку Кулаковського сталася пожежа, у якій згоріли всі роботи митця – близько 6 тис. картин та сотні ескізів. Після Львова цю виставку представлять у Києві.

Довідка.

Альфонс Кулаковський народився 9 травня 1927 року в селі Осикове біля Бердичева. В 1945-1952 роках навчається малярству в столиці Казахстану – Алма-Аті. 1952 року Кулаковський дебютував як автор першої персональної виставки малярства, яку організувала місцева Спілка художників. У наступні роки він виставляє свої картини в Москві, Ленінграді, Самарі, Казані, Саратові та інших мистецьких осередках СРСР. Незабаром його приймають у члени Спілки художників, стає головним художником Художнього фонду і виконує функції ректора Рекламної школи у Самарі. Разом з братом Мечиславом будує дім в Алма-Аті, який назвали Польським домом, оскільки там зустрічалися особи зі світу дипломатії, культури і мистецтва. Створені тоді картини потрапляють до колекціонерських збірок у СРСР, Південній Кореї, Японії, Франції, США. В 1996 році організовує свою першу персональну виставку у Варшаві. Потім також виставлявся у Кракові, Познані, Бидгорщі, Ольштині. В 2009 році бере участь у своїй великій виставці, організованій в Брюсселі: експозиція складалась з 96 робіт.

Намагається активно брати участь у мистецькому житті малярського середовища.Його праці виставляє Музей Вармії та Мазур. В 2012 році в залах Національного Музею в Гданську відкрили виставку «Звідти і звідси».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ