Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Посол США «прощупав» твердиню Галицького П’ємонту. Фото

Надзвичайний та Повноважний посол США в Україні Джеффрі Пайєтт сьогодні, 2 вересня, зустрівся із депутатами Львівської обласної ради. Зрозуміло, що мета цієї зустрічі полягала у тому, щоб, як то кажуть, «прощупати» ґрунт – твердиню Галицького П’ємонту – Львівську обласну раду.

Багато депутатів Львівщини зійшлися в обласну раду, щоб подивитися на того Посла, який примусив своїх підлеглих заспівати пісню «Червона рута». В процесі зустрічі стало зрозуміло, що задля видобутку сланцевого газу на Олеській площі американська сторона готова на все.

Пайєтт одразу ж повідомив, що вважає своєю гордістю те, що першим його візитом у регіони України став візит на Львівщини. Зокрема, у Дрогобичі він вручив грант у 85 тис. доларів для реставрації перлини галицької архітектури – церкви Св. Юра.

«Це ознака нашої підтримки та поваги до унікальної культури та ваших традицій», - наголосив посол США.

Зустрічі з депутатами Джеффрі Пайєтта передувала зустріч з головою Львівської облради Петром Колодієм.

Пан посол розповів, що розмову вони мали про стосунки між Україною та США, про розвиток демократії в Україні, про потребу у євроінтеграції і найголовніше – про енергетичну безпеку України. Зрозуміло, що ця безпека, як випливає із слів самого Пайєтта, настане з видобутком сланцевого газу.

Він одразу ж висловив сподівання, що депутати таки досягнуть згоди із американськими компаніями у цьому питанні, щоб «досягнути енергетичної незалежності».

Він переконував депутатів, що технологія гідророзриву досить безпечна і завдяки видобутку сланцевого газу працевлаштування знайде 700 тис. українців. Ще одна обіцянка – велетенські інвестиції у регіон.

«Я не беруся зараз вас переконувати, але цікаво почути думки депутатів, які представляють виборців Львівщини. «Шеврон» хоче стати добрим сусідом і громадянином. Ця фірма у США має найбільший авторитет», - сказав посол Пайєтт.

Депутати, чомусь поставились до посла, як до людини з іншої планети. Говорили повільно і постійно вдивлялись йому у очі так, наче намагалися прочитати там розуміння кожного слова, як це часом буває із домашніми улюбленцями.

Однак, депутати Львівщини не впали у болото перед обличчям еталону світової демократії. Всі виступи зводились до інтересів громади і Пайєтт, як то кажуть, це «зацінив».

Порядок спілкування передбачав виступ голів фракцій, які мали довести позицію цілої депутатської фракції щодо питання видобутку сланцевих вуглеводнів.

Першим виступив голова фракції «Батьківщина» Микола Кадикало. І на рахунку Пайєтта одразу з’явилося одне очко, адже Кадикало заявив, що його депутати готові підтримати угоду.

Микола Кадикало.

«Наша фракція за те, щоб видобувати газ, але цивілізованим шляхом, із застосуванням сучасних технологій. В першу чергу мають бути враховані інтереси громад», - заявив Кадикало.


Андрій Корнат.

Голова фракції НРУ Андрій Корнат зазначив, що головне – це екологічна безпека. На думку НРУ, угоду розглядати потрібно, але "з прийнятними умовами". А щоб не засмучувати пана Посла, Корнат подякував йому за гарне виконання «Червоної рути».

Оксана Юринець, як голова фракції «УДАР», пояснила, що всі скарби української землі хоч і треба видобувати, але лише при певних умовах.

«Не можна вести розробку без погодження з громадами», - сказала Юринець.

Вона також наголосила, що американці повинні в разі чого компенсувати українській стороні усі можливі незручності.

Розробка родовища, яке не загрожуватиме водоносним горизонтам – ось вимога її фракції.

Фракція «Партії промисловців і підприємців» вважає цей проект перспективним. Депутат Тарас Федак озвучив позицію того, що депутати не проти видобутку з урахуванням певних моментів.

Депутат Богдан Козак озвучив позицію фракції УНП і наголосив, що це його мажоритарний округ, а люди у селах геть не довіряють тим американцям, які обіцяють золоті гори.

«Люди у селах стривожені та збентежені. Для них головне – це питання екології», - сказав він.

Категоричним був голова комісії екології, депутат від ВО «Свобода» Олексій Балицький. За його словами головне – це прозорість у відносинах між державою та компанією.

Олексій Балицький.

«Такі речі потрібно узгоджувати з громадою і приймати рішення. Україна – це не США і території у нас різні. У нас на Львівщині багато мінеральних вод та густонаселені райони. Це курортна область і це треба враховувати», - сказав Балицький.

Після цього слово дійшло і до голови Львівської облради Петра Колодія. За його словами, угоду "читає більшість депутатів". Цікаво, а що роблять інші депутати, які теж повинні голосувати це питання?

Петро Колодій.

«Більшість депутатів читають цю угоду. Читають її уважно та консультуються з юристами та спеціалістами, щоб прийняти правильне рішення. Головне – це екологічна безпека громад та дотримання законодавства», - сказав Колодій.

Таке численне уповання до голосу народу просто розчулило посла із країни, де демократію впитують із молоком матері.

Пайєтт так і сказав: «Дякую за відданість демократичному обов’язку. У США подібна дискусія відбувалася б так само».

Він наголосив, що для уряду США чистота питної води – це головне, а тому він свято вірить у те, що для українського уряду існують такі ж пріоритети. Він наполегливо продовжив переконувати депутатів.

За словами Посла, після видобутку в США сланцевого газу відбулося зниження ціни на газ та зростання конкурентоспроможності промисловості.

І хоч кожен залишився при своєму, а у кошику американського посла з’явилося дві-три позитивні відповіді від депутатських фракцій, Пайєтт пообіцяв повернутися.

Цікаво, що він показав себе надзвичайно майстерним переговорником. Депутатам він давав відповіді називаючи їхні імена, а ті у свою чергу, були втішені такою уважністю американського гостя. І на завершення Пайєтт вирішив забити штрафний у ворота депутатського корпусу, вдаривши по найуразливішому місці кожного львівського депутата – патріотизмі.

Джеффрі Пайєтт.

«Я хотів би, щоб ви надали мені таку честь та можливість з’явитись ще раз перед вами. Якщо вже депутати згадали про наше привітання з Днем Незалежності, то я не знав, що у Львові вишиванки викликають більше позитивних емоцій, ніж у Києві. Наступного разу, коли я приїду, то ви побачите мене у ще кращій вишиванці, чим та, у якій я був під час привітання», - сказав Пайєтт.

Він домовився підтримувати зв’язок із головою Львівської облради через електронну пошту.

Після цього усі підвелися і демократично поаплодували один одному.

Анна Новик.

Фото – Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ