Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

14-15 листопада львівська школа № 8 святкуватиме 190-річчя

14-15 листопада львівська школа № 8 святкуватиме 190-річчя.
За словами голови оргкомітету святкування Олександра Фільца, цей ювілей школа відзначатиме значно гучніше, порівняно з іншими.
Він повідомив, що важливою частиною святкування буде створення Асоціації випускників восьмої школи, яка займатиметься дослідженнями особливостей школи. Олександр Фільц вже має пропозицію щодо першої роботи Асоціації – це буде дослідження лінгвістичних особливостей випускників восьмої школи. За його словами, учні цієї школи по-особливому розмовляють, та багато слів виникло завдяки їм.
Директор школи Михайло Ерстенюк зазначив, що3 роки тому за кошти Міністерства освіти, науки і культури Австрії у школі відремонтували дах, який до того був у аварійному стані. «У нас на даху стояло 13 посудин, у які ми збирали воду» - зазначив Михайло Ерстенюк. Також за кошти Львівської міської ради було відремонтовано фасад будинку. Михайло Ерстенюк повідомив, що Кабінет Міністрів України профінансував встановлення нових вікон у школі, однак з цим були проблеми, оскільки у документації вказали неправильний номер будинку.
Слід зазначити, що школа № 8 – найстаріша в Україні. Спочатку це була цісарсько-королівська ІІ гімназія, розташована в орендованому приміщенні отців-домінікан. Пізніше вона стала німецькою вищою гімназією, а з 1852 року гімназія переїхала в окрему будівлю і отримала назву «Цісарсько-королівська друга Львівська вища гімназія». У 1918 році настає польський період, тоді гімназія отримує ім’я свого випускника Кароля Шайнохи, відомого польського історика. У восьму львівську школу гімназія перетворилася у післявоєнний час, а з 1991 року починається відлік новітньої історії навчального закладу. Сьогодні в школі 550 учнів та 53 вчителі.
Щодо програми святкування, то урочисте відкриття свята пройде 14 листопада у Львівській опері, а 15 листопада отці-випускники школи відслужать літургію, а також відбудеться наукова Академія «Восьма школа у філософії мого життя».
До речі, на святкування запрошені випускники 1947 року – це найстарші з тих, кого вдалося знайти.
Серед запрошених випускників зокрема Олег Тягнибок, Ярема Полотнюк – син Ірини Вільде та багато інших.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ