Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Стічні води з майданчика складування гудронів потрапляють в Дністер

Зберігання на території Роздільського ДГХП «Сірка» модифікатора типу «МГ», виготовленого з нейтралізованих гудронних залишків та котлових залишків ангідриду малеїнової кислоти, викликає загрозу для навколишнього природного середовища. Умови зберігання цих небезпечних відходів не відповідають нормам екологічної безпеки, наявний негативний вплив їх небезпечних складників на земельні та водні природні ресурси в місцях їх зберігання. Зокрема, під час інтенсивних опадів із майданчика зі складування імпортованих з Угорщини гудронів неочищені стічні води стікають в озеро Глибоке (складова частина рекреаційної зони басейну річки Дністер), повідомили в Департаменті екології та природних ресурсів Львівської ОДА.

Згідно з інформації, наданої Роздільським ДГХП «Сірка», протягом 2001-2002 років ДП МВС України «Спецсервіс» здійснило завезення гудронних відходів в обсязі 16,0 тис. тонн на промислову площадку підприємства, яку було орендовано з дозволу регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області.

Слід зазначити, що термін дії договору оренди землі, на підставі якого небезпечні відходи розміщені на території Роздільського ДГХП «Сірка» закінчився ще у 2004 році, однак ДП «Спецсервіс» досі не звільнив земельну ділянку від цих небезпечних відходів.

З метою недопущення виникнення надзвичайної екологічної ситуації в зоні колишньої діяльності Роздільського ДГХП «Сірка» Департамент екології та природних ресурсів Львівської облдержадміністрації неодноразово звертався до Мінприроди України, Головного управління внутрішніх військ МВС України та керівника ДП МВС «Спецсервіс» з проханням посприяти у вирішенні питання щодо нейтралізації цих небезпечних відходів і забезпечення екологічної безпеки в регіоні.

Водночас, як повідомило Роздільське ДГХП «Сірка», у 2013 р. підприємство планує закінчити виконання проекту «Ліквідація сірчаних карʹєрів, відновлення екологічної рівноваги і ландшафту в зоні діяльності Роздільського ДГХП «Сірка», яким передбачено виконання робіт з утримання гідроспоруд у безпечному стані. На виконання заходів зазначених у проекті із державного бюджету на 2013 р. виділено кошти у сумі понад 7 млн. грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ