Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Свобода УДАРу

На Львівщині останнім часом можна простежити цікаві переформатування політичних союзників. Так, за підсумками сесій Львівської міської та обласної ради стало зрозуміло, що між політичними партіями УДАР та «Свобода» визріває жорстка конкуренція.

У Львівській обласній раді напруження відчутне, але війни ніхто не оголошував. Наразі протистояння двох фракцій зводиться до банальних прирікань та зауважень. А от у Львівській міській раді конфронтацію політичних сил винесли на розсуд громадськості.

Спершу на сесії міськради, 19 вересня, голова фракції УДАР Анатолій Крачковський з трибуни оголосив заяву фракції, якою закликав депутатів міськради та міського голову припинити взаємопоборювання та об’єднати зусилля заради роботи для громади міста.

Як йшлося у заяві, громада Львова вже два роки спостерігає за публічним з’ясовуванням стосунків у стінах Львівської міської ради.

«Після місцевих виборів у 2010 році та формування нового депутатського корпусу Львівської міської ради жодного пленарного засідання не відбувається без постійних взаємних звинувачень міського голови Львова та фракції ВО Свобода», - прокоментував Крачковський.


Секретар ради Василь Павлюк та міський голова Андрій Садовий.Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Обурило ударівців те, що ще з попередньої сесії міський голова наклав вето на 17 питань, які були проголосовані депутатами.

«Звертаємось до депутатів Львівської міської ради від ВО Свобода, інших фракцій міськради, мера міста з вимогою не переносити політичні конфлікти у стіни Ратуші. Обов’язок депутата – представлення та захист інтересів своєї громади. Більш ніж сумнівно, що мешканці міста делегували право депутатам міської ради та міському голові влаштовувати публічні розбірки в сесійній залі.

Фракція УДАРу в Львівській міській раді (6 депутатів з 90. – ред.) не втручатиметься у політичне з’ясовування стосунків між депутатами та міським головою. Не можна використовувати мандат довіри громади задля власних політичних та економічних інтересів. Закликаємо депутатів міської ради до об’єднання зусиль навколо вирішення проблем громади міста.

Якщо ж депутати та міський голова не зможуть відновити нормальну роботу ради, наслідком має стати розпуск міськради та відставка міського голови», - заявив голова фракції УДАР.

Нарада голів фракцій у ЛМР. Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

Однак, через відсутність міського голови сесійне засідання більшістю голосів перенесли.

У понеділок, 23 вересня, відбулося засідання сесії Львівської міської ради, яке стало другим дублем попереднього. Цього разу на нього вже з’явився міський голова Львова Андрій Садовий. Оскільки сесію міський голова скликав на 15.00, то прогнозовано, що міськрада перейшла у нічний режим роботи, чим знову обурилися ударівці, пов’язуючи це з протистоянням «Свободи» та Садового.

Ще однією із претензій УДАРу до колег по опозиції стало спільне голосування «Свободи» та «Батьківщини» щодо подолання вето мера на ухвалу, якою депутати раніше створили комісію з впорядкування польської історичної спадщини на території Львова.

Депутат від УДАРу Петро Адамик попросив не псувати стосунки з Польщею напередодні саміту у Вільносі та колеги проголосували за подолання вето.

Думка політологів

З приводу численних непорозумінь між УДАРом та «Свободою» ми звернулися до політологів з проханням пояснити ситуацію, яка склалася в органах місцевого самоврядування Львова та області.

Позиція УДАРу в Львівській міській та обласній раді, яка проявляється у протиставленні до «Свободи» та «Батьківщини», на думку виконавчого директора ЛОГО КВУ, політолога Оксани Дащаківської, зумовлена двома факторами.

Оксана Дащаківська. Фото: Zaxid.net

За її словами, першим таким фактором є  досвід роботи в органах самоврядування.

«Пройшовши вперше до місцевих рад, але не привівши значної кількості депутатів (як, наприклад, «Свобода», яка має 55 депутатів у ЛМР), УДАР досить довго змушений був займати вичікувальну позицію, яка б дозволила особливо не втручатися в конфлікти та протистояння, але надавала змогу навчатися  працювати в раді. Нині такий досвід у депутатів від УДАРу вже є, вони досить добре розуміють схеми та закони існування в  органах місцевого самоврядування. І тепер цей досвід дозволяє їм чіткіше заявляти свої позиції, захищати свої інтереси та вимагає поважати їх позиції в раді», - вважає політолог.

На думку Оксани Дащаківської, другим фактором є кампанія з виборів Президента та органів місцевого самоврядування.

«Вже тепер зрозуміло, що партії опозиційного спектру підуть окремо, а це означає, що за 2 роки, які залишилися до виборів, слід знайти чітке місце на ринку кандидатів і партій та свого виборця. Саме тому УДАР повинен продемонструвати відмінності від «Батьківщини» та «Свободи», це демонатсрація окремішності, пошук виборця, який невдоволений «Свободою» та «Батькіщиною», - наголосила вона.

За словами  політолога Юрія Шведи, УДАР і ВО «Свобода», в першу чергу, стоять на різних ідеологічних позиціях і сповідують різні світогляди та ідеологію.

Юрій Шведа. Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

«УДАР позиціонує себе, як ліберальна політична сила, а «Свобода» - як націоналістина політична сила. Зрозуміло, що підходи до вирішення тих чи інших проблем і до розуміння цих проблем у згаданих політичних сил є різними», - сказав політолог.

Юрій Шведа зазначив, що останнім часом ініціативи фракції «Свобода» у Львівській міській та обласній радах резонують із ліберальними підходами, про які говорить УДАР.

«Тому закономірно та правильно, що УДАР відреагував саме у такий спосіб, критикуючи ініціативи «Свободи», адже вони суперечать програмним положенням їхньої партії», - сказав Юрій Шведа.

За словами Юрія Шведи, дивує позиція фракції «Батьківщина» у контексті спільних голосувань зі «Свободою».

«Стосовно позиції «Батьківщина», то мені вона видається дивною в частині співпраці зі «Свободою». Інакше, як загравання з місцевим електоратом, я не може це пояснити, бо з точки зору програмних положень, на яких стоїть «Батьківщина», ті рішення, з якими часто виступає «Свобода», не є в контексті програмних засад «Батьківщини», - зауважив політолог.

Політолог Анатолій Романюк впевнений, що коли йдеться про протистояння «Свободи» та УДАРу, то варто відштовхуватися від загальної тенденції. Політичні партії, які можуть виступати партнерами в протистоянні до когось, якщо йдуть окремо на вибори, то виступають конкурентами.

Анатолій Романюк. Фото - Павло Паламарчук, Гал-інфо.

За його словами, навіть в умовах блокових формацій на виборах і коаліційних формацій після виборів в європейських країнах  є конкуренція між партнерами.

«Будуть наступні вибори і політичні актори усвідомлюють, що вони повинні мати індивідуальні голоси. В нашій країні, де не є високий рівень політичної культури компромісу, політичні партії чітко усвідомлюють свою конкурентність і тому внутрішньо готові до президентської виборчої кампанії. Вони розглядають партнерів по опозиційній конструкції як своїх конкурентів.

На мою думку, це  слід сприймати як протистояння потенційних конкурентів під час виборів. Кожна з політичних партій усвідомлює, що президентська виборча кампанія, в якій будуть брати участь їхні лідери, а про це заявлено вже досить багато, це спосіб підняття рейтингу їхньої політичної партії, в тому числі і на місцевому рівні. Партії зацікавлені, щоб їхній рейтинг зростав, а саме зростання визначається багатьма чинниками, зокрема, і протистоянням з конкурентами», - покоментував Анатолій Романюк.

На запитання Гал-інфо, чи свідчить таке протистояння про початок виборчої кампанії на Львівщині, політолог відповів: «Безумовно, виборча кампанія вже почалася».

«Думаю, що це протистояння буде відбуватись в певних межах. Воно не буде переходити ці межі і не дійде до такого, як це було між «Батьківщиною» та «Нашою Україною» в 2010 року і раніше. Але це протистояння буде тривати, і ми будемо його спостерігати й надалі».

Думка «Свободи»

Голова фракції «Свобода» (55 депутатів з 90. - ред) у Львівській міській раді Маркіян Лопачак заявив, що депутати – це представники громади і не може одна фракція вирішувати, що потрібно відправити у відставку мера чи розпустити раду.

Маркіян Лопачак. Фото - Гал-інфо.

«Якщо громада вирішить, що потрібно розпускати раду, то звичайно, ВО «Свобода підтримає цю позицію. Якщо ж громада вирішить, що потрібно відправити у відставку міського голову, то звичайно, що ВО «Свобода підтримає і це. Щодо заяв УДАРу на останній сесії (23 вересня, - ред.) для мене вона є дещо незрозумілою. Кілька місяців ми не бачимо жодної ініціативи від цієї фракції, наприклад, коли керівник фракції сидить сам-один на сесії, не вносить ініціатив по голосуваннях. Представники УДАРу дещо пасивні в роботі депутатських комісій і на сесії. І потім УДАР раптово виходить із радикальною заявою», - прокоментував Маркіян Лопачак.

Голова фракції «Свобода» підозрює, що в даному випадку можна простежити чергові ігри і міського голови, і окремих фракцій у міськраді.

Однак, за його словами, це не буде впливати на конструктивність роботи самої ради.

Він не виключає, що така активність УДАРу пов’язана із наближенням виборів.

«Кампанію треба починати не з голосних заяв, а йти до людей і слухати, що вони говорять. Заяви представників УДАРу по двоставковому тарифу, що це є зведення рахунків депутатського корпусу та міського голови, – це не правда. Ми проводили громадські слухання в 45 мажоритарних округах Львова, і люди висловили своє негативне ставлення до двоставкового тарифу. Зараз УДАР говорить про те, що громада нібито не знає, чи вона за одноставковий и двоставковий тариф. Але я б рекомендував колегам з УДАРу за три роки їхнього депутатства провести хоча б одну зустріч з громадою і послухати, що вона говорить», - заявив Маркіян Лопачак.

Думка УДАРУ

Голова фракції УДАР у Львівській міській раді Анатолій Крачковський запевнив Гал-інфо, що його фракція (три депутати УДАРу і три екс-пористи, - ред.) регулярно зустрічаються з громадою.

Анатолій Крачковський. Фото - vgolos.com.ua

«У нас постійно працює дві приймальні, і ми знаємо, що громада дуже незадоволена ситуацією, яка складається у Львівській міській раді. У міській раді замість господарських питань займаються політиканством. Продовжується політичне протистояння між міським головою Львова та найбільшою фракцією «Свободи». Чи добре це, чи погано – вирішить громада. Однак наслідки цього відчувають усі, адже ми маємо розриті дороги, транспортний колапс, не відремонтовані дитячі садки та школи. Нас турбує питання не політичного протистояння, а чи готове місто до опалювального сезону? Ці питання не вирішуються», - заявив Крачковський.

За його словами, протистояння Садового та «Свободи» заходить у глухий кут. Передостання сесія  була зірвана, остання сесія вилилася у черговий конфлікт.

«Якщо вони не дійдуть згоди, то вихід один – нові вибори. Ми розуміємо, що вибори – це дуже дорого для міста, тому пропонуємо керівникам фракцій та міському голові сісти за стіл переговорів і почати домовлятися. Якщо ні, то кожен депутат має право зініціювати розгляд питання про розпуск ради та відставку мера», - заявив Анатолій Крачковський.

Відповідаючи на запитання Гал-інфо, чи впевнений він у тому, що таку ініціативу підтримають інші депутати, він зазначив: «Якщо не підтримають, то одразу буде видно, хто готовий працювати далі, а хто, навпаки, прагне займатися політиканством. Побачимо, хто чим хоче займатися – політикою чи господаркою. Усе зупинилося, місто скочується до дефолту і так далі тривати не можна».

Підготувала Анна Новик.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ