Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Український литовець Ярослав Мельник презентував у Львові новий роман про цивілізацію сліпців

Учора, 23 жовтня, в львівській книгарні «Є» українсько-литовський письменник, філософ та літературний критик Ярослав Мельник презентував свій новий роман «Далекий простір».

Отож, «Далекий простір» – це роман про цивілізацію сліпих.

«В моєму романі оці незрячі повністю контрольовані. Вони живуть у величезній державі-будівлі, яка сягає 1 тис. поверхів…Живуть десь за хмарами, але не знають, де вони є. Вони контролюються електронними датчиками: бачать певні випромінювання і знають куди повернути, йти… Сліпці всередині тієї системи і нічого не знають про світ, де живуть»,– розповів про свій роман автор.

І продовжив: «І раптом з’являється юнак, який прозрів. Він бачить весь цей жах – залізобетон, бруд…І йде в міністерство контролю, розповідає про все це, вони його заспокоюють, мовляв, не переживайте, ми вас вилікуємо – спершу накладемо пломби на очі, потім хімічні речовини, які вбиватимуть зорові рецептори в мозку, що зробить вас таким же, як і інші».

Але, за словами Ярослава Мельника, побачивши все, головний герой вже не зможе цього забути, навіть, якщо знову стане сліпцем.

«Це аналогія й нашого життя»,– каже автор. Ми, за його словами, також дуже часто живемо в своєму близькому просторі – між роботою та домом, забуваючи про існування дальнього.

Автор також розповів про труднощі, які в нього виникали під час написання. Насамперед проблеми виникали із підбором мовних засобів, завдяки яким можна було передати відчуття головного героя Габра, наприклад, якими іншими словами можна було назвати сонце, адже цивілізація сліпців не мала поняття, що це таке.

До книги передмову під назвою «Свобода українського литовця Ярослава Мельника» написала Марія Матіос.«По прочитанні цього роману розумієш, що Сліпий повинен стати Зрячим. Навіть ціною великих і болючих утрат. «Далекий простір» понад усе кличе до свободи кожної живої істоти, до краси, до Бога. І це стосується  не лише головного героя, Габра, а й кожного з нас»,– йдеться в ній.

Додамо, що книга вийшла у видавництві «Клуб Сімейного Дозвілля».

Довідка.

Ярослав Мельник  народився 1959 року в с. Смига на Рівненщині. Закінчив філологічний факультет Львівського національного університету ім. Франка, а також аспірантуру в Літературному інституті ім. Горького.
Автор кількох прозових, філософських і критичних книжок, у т. ч. виданих за межами Литви. Зарубіжні критики позитивно відгукуються про творчість Я. Мельника. Роман «Вигнанці Едему» (лит. «Išguitieji iš Edeno») було видано французькою мовою («Les Parias d’Eden») в одному з найбільших видавництв Франції. Лауреат літературної премії ім. Юргіса Кунчінаса 2008 року.

Ярослава Мельника недарма називають унікальним явищем сучасної літератури. Одразу три країни Європи мають за честь вважати його твори своїм золотим літературним фондом (Литва, Франція, Україна). Його книжки багато разів потрапляли до короткого списку «Книга року» у Литві, а також висувалися на здобуття Європейської літературної премії. 2012 автор став фіналістом конкурсу «Книга року» Бі-Бі-Сі в Україні.



Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ