Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Кадрові зміни в Генпрокуратурі не позначаться на справах Тимошенко - експерт

Активних дій у розслідуванні кримінальних справ, відкритих уже після ув'язнення Юлії Тимошенко, до Вільнюського саміту не буде, а кадрові зміни у Генеральній прокуратурі не мають до них жодного стосунку.

Таку думку в коментарі Укрінформу висловив директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

"Я думаю, що в нас нічого нового відносно цього (розслідування кримінальних справ проти Тимошенко. - Ред.) до листопадового саміту не відбудеться. А вже після, як я вважаю, підписання Асоціації, там (у розслідуванні. - Ред.), можливо, щось буде, чого ми зараз не розуміємо, або я, приміром, не хочу вгадувати", - сказав політолог.

Коментуючи нові призначення в Генпрокуратуру, Погребинський висловив сумнів, що відставка першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна якось пов'язана зі справою Тимошенко.

"Ця справа набула такої державної ваги, що подібні рішення не ухвалює заступник Генерального прокурора. Тому ротація в прокуратурі, напевно, має якісь інші цілі. Наскільки я розумію, у нашому законодавстві вже закріплена необхідність створення антикорупційної структури, і було б природно, якби її очолив Кузьмін. Я не виключаю, що саме так і станеться", - припустив експерт.

На думку Погребинського, повідомлення ЗМІ про те, що Кузьмін буцімто балотуватиметься у народні депутати по округу №223 на виборах 15 грудня, є чутками.

"Це не його рівень. Окрім того, у Києві представникові влади, тим більше сильному представникові влади, надзвичайно складно балотуватися. Тож я не думаю, що є підстави для подібних чуток", - підсумував Погребинський.

Нагадаємо, що Генеральний прокурор Віктор Пшонка 23 жовтня підписав укази про призначення на посаду першого заступника Генпрокурора призначено Віталія Білоуса, а заступника Генпрокурора - Романа Андрєєва.

4 жовтня Генпрокурор Віктор Пшонка звільнив свого першого заступника Рената Кузьміна у зв'язку з переведенням його на посаду заступника секретаря Ради національної безпеки й оборони. У Генпрокуратурі Кузьмін курирував роботу Головного слідчого управління з розслідування особливо важливих справ.

2 жовтня колегія Генпрокуратури ухвалила рішення щодо реорганізації Головного слідчого управління з розслідування особливо важливих справ у Головне слідче управління й призначила його начальником Олександра Каліфицького.

27 січня 2011 року ГПУ порушила кримінальну справу стосовно Тимошенко, яку звинуватили у перевищенні влади і службових повноважень під час закупівлі під гарантії уряду та ввезення на територію України "нібито спеціалізованих медичних автомобілів Opel Combo". Окрім того щодо Тимошенко було відкрито кримінальну справу стосовно коштів, отриманих в рамках Кіотського протоколу. Згодом епізоди щодо автомобілів Opel Combo і коштів від Кіотського протоколу були об'єднані в одне провадження.

Підготувала Надія Юрченко, Укрінформ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ