Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Польський поет Кшиштоф Чижевський прочитає у Львові публічну лекцію «Культура і солідарність»

З ініціативи управління культури Львівської міської ради, Мистецької ради Діалог та Фонду «Пограниччя» 1 листопада о 13.00 у приміщенні великої сесійної зали ЛМР відбудеться Публічна лекція, польського поета, есеїста, аніматора культури Кшиштофа Чижевського. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Лекція під назвою «Культура і солідарність» відкривала Другий Конгрес культури Східного партнерства, що проходив на початку жовтня у польському місті-побратимі Львова – Любліні

«Ця тема про близьке і спільне майбутнє, вкорінену, творчу й відкриту назустріч іншому культуру дотикається настільки важливих і актуальних для нас питань і розв’язань, що ми запросили відомого есеїста, філософа і культуролога виступити публічно у Львові»,- зазначили організатори

«Ми спробуємо створити прецедент відкритих філософських дебатів в адміністративному серці міста.

Ми говоритимемо про солідарність і культуру, 1 листопада, у день пам’яті про українсько-польську війну за Львів 1918 року. Традиційно ми вшановуємо  полеглих на цій війні спільною молитвою на українських і польських військових похованнях. Цього року ми хочемо збагатити вшанування поглядом у спільне майбутнє, яке грунтується на солідарній і водночас різнорідній культурі.

Саме культура може надати нове дихання у часто вичерпані європейські програми Східного партнерства. Культура нового дихання  – це той унікальний обшар, де немає місця для ідентичності «бідного чи слабшого родича», де всі рівні і всі різні. Цей підхід став солідарним лейтмотивом Конгресу культури Східного партнерства.

Діалог відбудеться напередодні Вільнюського саміту Східного партнерства, на якому вказівник поступу України врешті перестане дезорієнтовано нипати у різні боки. І приклад солідарності, яка не приходить декларативно зі свободою і демократією, а є натомість важким, але істинним демократичним здобутком взаємозалежних людей, – нам дуже знадобиться»,- Кшиштоф Чижевський, голова програмної ради Конгресу культури Східного партнерства

Довідка.

Кшиштоф Чижевський - Голова Програмної ради Конгресу культури Східного партнерства. Практик ідеї, аніматор культури, актор, поет, есеїст. Засновник і голова Фонду «Пограниччя», директор Центру «Пограниччя – мистецтв, культур, народів». Був членом Ради культури при президентові  Польщі, Ради культури ЮНЕСКО-Польща. Президент Європейської мережі  центрів літератури HALMA. За багатолітню працю нагороджений численними відзнаками і нагородами. Зараз створює Міжнародний центр діалогу у Красногруді. Є куратором проекту «Глибока культура» у програмі Вроцлав – європейська столиця культури 2016. Автор і упорядник численних книжок на теми багатокультурності і філософії діалогу.

Мистецька рада Діалог – коаліція понад 60 культурних, мистецьких інституцій і діячів культури, створена у час спільної роботи Любліна і Львова над заявкою на здобуття титулу Європейська столиця культури. Одним із натхненників створення  Діалогу був Кшиштоф Чижевський. Зараз Мистецька рада Діалог є львівським  партнером Вроцлава у реалізації програми Європейська столиця культури 2016.

Фонд Пограниччя (Fundacja Pogranicze) - існує з травня 1990 у містечку Сейни (Польща). Діяльність присвячена пропагуванню етосу пограниччя і будуванню мостів між людьми різних релігій, народностей і культур.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ