Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Акциз на тютюн треба збільшити втричі - експерти

В Україні варто переглянути акцизні ставки на тютюнові вироби, збільшивши їх щонайменше утричі, оскільки поки що зиск від продажу цигарок осідає у кишенях товаровиробників, а не у бюджеті держави.

На цьому наголосили експерти під час прес-конференції "Гроші під ногами: тютюнові корпорації "задерли" ціни на сигарети без підвищення тютюнових акцизів", яка відбулася в Укрінформі.

"Щоб закрити "дірку" у держбюджеті від 6 до 7 млрд грн, яких бракує на соціальні виплати та фінансування місцевих бюджетів, нам треба збільшити акциз на тютюнові вироби хоча б утричі. Відповідно, зростуть й надходження від ПДВ. Це є найпростіший та найлегший спосіб наповнення бюджету", - зазначив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Але, уточнив він, "необхідне вольове рішення, яке повинно перемогти тютюновий лобізм". За словами Новака, Україні варто брати приклад із своїх найближчих сусідів. Як зазначив економіст, на наступний рік уряд планує підвищення цього акцизу лише на 11 відсотків: "Тоді як Російська Федерація підіймає акциз на 42%, Молдова - на 50, а Білорусь - на 45".

Окрім того, Новак повідомив, що, підвищуючи щороку акциз на 30%, "ми до 2020 року зможемо досягти показників ЄС".

Як уточнив, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, голова правління Центру громадянського представництва "Життя" Андрій Скіпальський, поблажливе ставлення до виробників тютюнових виробів призвело до того, що "ми вже, за результатами попереднього кварталу, у порівнянні із аналогічним періодом минулого року недоотримали в бюджеті 1 млрд грн".

Він нагадав, що торік держава отримала від тютюнового акцизу 16,5 млрд, "а у нинішньому році ми можемо не отримати навіть і цю суму, хоча традиційно ця цифра в Україні рік від року зростала".

Учасники прес-конференції наголошували, що тютюнові корпорації ведуть подвійну гру. Вони переконують уряд не підвищувати акцизи, мовляв, зростуть ціни, а отже зростатиме й контрабанда. Хоча самі виробники підвищують ціни на свою продукцію, але держава від цього нічого не отримує.

За словами координатора Коаліції "За вільну від тютюнового диму Україну" Ганни Гопко, ініціатори прес-конференції дуже розраховують на підтримку та активну позицію громадськості та ЗМІ, які мають привернути увагу влади до вирішення цієї проблеми: "Саме зараз під час формування показників держбюджету слід звернути увагу на формування акцизів - щоб не страждала держава і прибутки наповнювали бюджет".

Керівник відділу контролю за тютюном Інституту стратегічних досліджень Міністерства охорони здоров'я України Костянтин Красовський навів інші переконливі цифри. "За нинішній рік виробництво сигарет зменшилося на 10 млрд штук, або на 13 відсотків, що звичайно не може не тішити МОЗ, бо це означає, що українці курять менше. Але обсяг реалізації у гривнях у порівнянні із минулим роком зріс на 4%. Тобто виробництво у штуках падає, а в грошах - зростає. Це можливо тільки тому, що зростають ціни на сигарети", - підсумував він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ