Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Три економічні сценарії для України

Для України є три можливі економічні сценарії, пов’язані із підписанням угоди про Асоціацію з ЄС. Про це сьогодні, 19 листопада, під час прес-конференції у Львові розповів екс-президент Міжнародного інституту бізнесу, заступник голови НБУ (2005 р.), екс-заступник Міністра фінансів України (2009 р.) Олександр Савченко.

Статус-кво

За його словами, першим таким сценарієм є збереження Україною статусу-кво. Він пояснив, що такий сценарій ймовірний, якщо Україна не підпише угоду про Асоціацію, але й не вступатиме до Митного союзу, тобто зберігатиметься такий стан речей, як є нині.

«У такому випадку нас нічого не чекає. За моїми прогнозами, зростання ВВП у цьому році становитиме 0,5%, можливо ми вийдемо і на 0%. Наступного року, за умови збереження статусу-кво, зростання ВВП може становити 1%. По суті, це стагнація», - сказав Олександр Савченко.

Однак він наголосив, що Україна залишиться залежною від ситуації на зовнішніх ринках.

«Ми будемо повністю залежними від зовнішніх ринків: якщо там ситуація буде стабільною, то і в Україні ВВП зростатиме, якщо ні , то ВВП падатиме шаленими темпами», - сказав він.

Олександр Савченко назвав такий сценарій безперспективним для України і наголосив, що в такій ситуації Україні складно самостійно проводити політику.

Митний союз

За словами експерта, вступ України до Митного союзу з Росією може дати Україні в перший рік зростання ВВП до 1%.

«Це відбудеться за рахунок зменшення ціни на нафту та газ», - пояснив Олександр Савченко.

Однак, він наголосив, що така, на перший погляд, позитивна динаміка для України буде тимчасова.

«Росія захищатиме свій внутрішній ринок від нас, від країн ЄС та від Китаю. В Україні, за моїми прогнозами, ціни на продовольчі товари зростатимуть. Очікуване зростання цін сягне 10-15%, однак заробітна плата залишатиметься такою ж як є зараз. Відповідно рівень життя знизиться», - зазначив експерт.

Він додав, що ще через рік ВВП також зросте приблизно на 1%, однак потім ціни на нафту та газ у світі почнуть падати. Експерт  зазначив, що тенденцію зменшення цін на газ вже спостерігається в США.

«Може бути навіть таке, що ціна на газ у Росії буде більшою, ніж скажімо у Польщі. Тому Україна втратить обіцяні Росією переваги у закупівлі газу, а ціни на продукти зростуть на 20-30%. Тобто Україна буде у чистому програші. Переваги вступу до Митного союзу розвіються, як роса на сонці, а негативні наслідки для суспільства залишаться», - заявив Олександр Савченко.

Угода про Асоціацію з ЄС

За його словами, угода про Асоціацію з ЄС для України є унікальним шансом, адже Україна отримає економічні та торгівельні права та преференції на рівні інших членів ЄС, хоч формально залишатиметься за межами Союзу європейських держав.

«Тут також темпи зростання ВВП становитимуть 1%, але ціни на товари народного споживання не зростатимуть, а можуть, навпаки, впасти на 6-7%», - прогнозує експерт.

Олександр Савченко додав, що для того, аби це не було болісно для українських товаровиробників процес зменшення цін буде тривалим у часі і займе до 10 років. Він прогнозує зменшення цін на побутову техніку та авто.

«Стратегічна перевага України у тому, що ми матимемо доступ до ринків ЄС, а у перспективі і до ринків США», - зазначив Олександр Савченко.

Він додав, що перевагою для України стане і те, що держава отримає значний потік фінансового ресурсу – інвестицій з Європи.

«Україну готуватимуть до вступу в ЄС. Для цього потрібно розбудувати інфраструктуру. Можна очікувати 10-15 млрд доларів від Європейського інвестиційного банку», - сказав він.

Окрім того, за словами експерта, ще близько 5-10 млрд доларів інвестицій можна очікувати в українські дороги та залізницю.

«Ці фінансові ресурси дадуть Україні можливість розвитку: темп економічного зростання може становити більше як 6%», - переконаний Олександр Савченко.

Фото - gazeta.dt.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ