Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ВВС Україна: реакція світу на події в Києві

Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон висловлює "надзвичайну стурбованість" у зв’язку з вівторковими подіями у Києві, повідомило ВВС Україна.

Президент Європарламенту Мартін Шульц закликав сторони конфлікту проявити стриманість і сприяти проведенню діалогу.

Зовнішньополітичні відомства європейських країн закликають не допустити ескалації насильства в столиці України.

У російському МЗС події у Києві назвали "прямим результатом політики недбальства" з боку західних політиків та європейських структур, які "з самого початку кризи заплющують очі на агресивні дії радикальних сил в Україні".

Виконувач обов'язків міністра закордонних справ України Леонід Кожара закликав іноземні держави та міжнародні організації засудити протиправні дії радикальних протестувальників у Києві.

ЄС: суперечлива реакція

Західні політики виражають тривогу та стурбованість у зв’язку з новим вибухом насильства у центрі Києва.

"Я засуджую будь-яке застосування насильства, включали те, що спрямоване проти громадських і партійних будівель", – говориться у заяві Кетрін Ештон, розміщеній на фейсбуку Представництва ЄС в Україні.
Політик закликала українське керівництво розв’язати основні причини кризи.

"У Верховній Раді мають бути прийняті політичні рішення; Україна повинна негайно повернутися до парламентського процесу… Це рішення має включати формування нового всеохопного уряду, прогрес щодо конституційної реформи та підготовку до прозорих і демократичних президентських виборів. Євросоюз готовий допомогти Україні у цьому процесі", – заявила пані Ештон.

Президент Європарламенту Мартін Шульц написав у своєму мікроблозі, що він "шокований і засмучений повідомленнями про вбивства протестувальників в Україні".

Політик наголосив, що для вирішення ситуації необхідно проявляти стриманість і сприяти проведенню діалогу.

Штефан Фюле закликав сторони протистояння до діалогу

Насильство не є способом вирішення кризи, додав він.

Комісар ЄС з питань розширення Штефан Фюле засудив загибель людей в ході сутичок у Києві і закликав сторони протистояння до діалогу.

"Засуджую випадки смертей і поранень людей у Києві. Постійно наголошував: насильство й конфронтації ставлять на карту майбутнє України. Єдиний шлях - це діалог", - написав Фюле у своєму твіттері.

У той же час лідер фракції Альянсу лібералів і демократів у Європарламенті Гі Верхофстадт заявив, що "відповідь Євросоюзу Україні є неадекватною".

Він закликав Кетрін Ештон невідкладно скликати надзвичайне засідання Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу з українського питання.

На його думку, до комплексу заходів, котрі мають бути вжиті Євросоюзом, повинні входити "цільові індивідуальні санкції та замороження активів чиновників, причетних до репресивних заходів проти мирних демонстрантів та організацій громадянського суспільства".

"Захід відвернувся від українців", - констатує у своєму мікроблозі євродепутат Павел Коваль.

"Утриматися від насильства"

Генеральний секретар Ради Європи Турб'йорн Ягланд закликає сторони конфлікту в Україні утриматися від подальшого насильства, йдеться у повідомленні прес-служби Ради Європи.

"Я рішуче засуджую поновлення сплеску насильства в Києві, що призвело до людських жертв. Я закликаю всі політичні сили в Україні діяти відповідально й утриматися від подальших насильницьких дій", - цитують Ягланда.

У зв'язку із цим він вважає, що Верховна Рада зараз має провести серйозні дебати із приводу того, яким чином можна перебороти політичну кризу.

Політик запевнив, що Рада Європи готова надати Україні своїх експертів з питань права й конституції.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр закликав уряд України не допустити повернення до насильства.

Такий заклик пролунав у телефонній розмові німецького міністра з українським колегою Леонідом Кожарою у вівторок, повідомила прес-служба пана Штайнмайєра, яку цитує агентство Рейтер.

"Я закликаю суперницькі сторони в Україні негайно повернутися на шлях минулих кількох днів і провести переговори про політичний вихід із кризи", - сказав Франк-Вальтер Штайнмайєр Леоніду Кожарі.

Він додав, що спалах насильства в Україні не сприятиме досягненню врегулювання і забезпеченню гарного майбутнього для країни.

Міністерство закордонних справ Польщі закликає українську владу і опозицію до негайних переговорів.

Про це в мікроблозі написав прес-секретар відомства Марцін Войцеховський.

"Ми рішуче засуджуємо насильство в Києві й закликаємо обидві сторони конфлікту в Україні до негайного діалогу", - написав Войцеховський.

Також він зазначив, що тільки знаходження компромісу буде сприяти вирішенню сформованої ситуації.

"Дуже сумний день"

"Вважаємо, що кризу в Україні можна розв’язати шляхом діалогу", - написав у своєму твіттері посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

"Розглядаються всі варіанти санкцій у відповідь на застосування насильства", - додав він.

"Янукович зараз, як ніколи, має продемонструвати лідерство та стриманість", – заявив американський сенатор Кріс Мерфі, котрий виступав зі сцени Майдану під час свого візиту до України.

"Дуже сумний день у Києві. Усі сторони повинні зупинити насильство - до того, як ситуація в Україні повністю вийде з-під контролю будь-кого", – заявив екс-посол США в Україні Стівен Пайфер.

"Знущання над здоровим глуздом"

МЗС Росії описав події в Україні як "відверте знущання над правопорядком та й просто здоровим глуздом"

Департамент інформації та друку МЗС Росії описав події в Україні як "відверте знущання над правопорядком та й просто здоровим глуздом".

"Бойовики, яких опозиційні лідери закликали до так званого "мирного наступу", б'ють і закидають камінням правоохоронців, підпалюють автомашини, розгромили аптеку, напали на штаб-квартиру Партії регіонів… Опозиція ситуацію в своїх рядах уже не контролює", – йдеться у повідомленні відомства.

"Знову закликаємо українську опозицію відмовитися від погроз та ультиматумів і налагодити змістовний діалог з владою з метою пошуку шляхів виведення країни з глибокої кризи", – додають в МЗС Росії.

З "великою тривогою" сприйняли загострення ситуації в центрі Києва і в Білорусі, йдеться у заяві речника тамтешнього МЗС Дмитра Мирончика.

"Вважаємо недопустимими радикальні, протиправні методи вирішення внутріполітичних протиріч. Ми так само виступаємо за врегулювання політичної кризи в Україні шляхом цивілізованого діалогу за безумовного дотримання принципів верховенства закону і без будь-якого втручання ззовні", – йдеться у повідомленні.

ВВС Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ