Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Штурм Майдану - свідчення очевидців

Учорашню ніч усі чотири стрийські намети вистояли. Люди втомлені, але тримаються. Безперечно, усіх вразила новина про смерть стриянина Андрія Корчака. Ніхто такого не очікував. Учора стало відомо ще про одного пораненого зі Стрия – в нього контузія і травма голови. Чоловік був на передовій на Європейській площі біля Українського дому, там і отримав травми. Крім того, є постраждалий і з Жидачева, в нього теж контузія. Повідомили у прес-службі народного депутата Олега Канівця.

«Учора відправили одного нашого постраждалого до Михайлівського собору. В нього тяжка контузія. Хотіли відправити його до дому. Але лікарі кажуть, що поки він не транспортабельний. Треба ще день-другий зачекати», – розповідає активіст зі Стрия Ростислав.

Ростислав усю ніч під час штурму провів на Майдані. З певних міркувань чоловік попросив не називати його прізвища.

«Відбивали тітушок на стрийських барикадах. Вони підбігали до нас групами – по 30-50 чоловік. Не піймали нікого, бо все тут було досить раптово. Вони просто підбігали, стріляли і втікали. Стріляли з травматичної зброї. З другої години ночі було чотири атаки. Вистояли. Частина людей з Майдану йшла на посилення барикад, аби не дати тітушкам прорватися на Майдан», – зазначає Ростислав.

«...Ніхто такого не очікував. Ми йшли до Верховної Ради мирною ходою! Але в вечорі ми вже всі розуміли – Майдан будуть зачищати на смерть. Сказали, що в кого не витримують нерви, нехай краще вийде за периметр Майдану. Були люди, які вирішили піти… Але за 20-30 хвилин вони вже поверталися! Якби вчора на передовій не було постійної ротації, Майдан би зачистили. Мінялися по мірі втоми. Деякі по декілька годин стояв, а бувало, що забігали хлопці на 5-10 хвилин, їх повністю обливали з водометів, і люди, по можливості, відразу їх міняли. Це був безкінечний процес до самого ранку. На Майдані в ночі фактично не було не задіяних людей, кожен виконував якусь роботу – одні носили палки, другі – ковдри, треті – каміння... Все передавали на передову, щоб постійно була вогняна завіса. Деякі навіть різали в ночі дерева! Стягували до епіцентру усе, що горить. Навіть сміття. Нам пощастило, весь час дим валив у бік беркутівців. Вітер був на нашому боці», – розповідає Ростислав.

На даний момент на Майдані люди розібрали майже всю бруківку – і біля головної пошти, і біля ялинки".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ