Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Михальчишин розповів про міні-концтабір у Маріїнському парку

У цей час в Маріїнському парку колосальний хаос. Тут велика кількість покинутих наметів, польових кухонь. Велика кількість політичної атрибутики, банерів. Ми виявили кілька ящиків металевих касок, які очевидно перебували на складах правоохоронних органів і були передані прихильникам Партії регіонів, що готувалися до активних силових протистояння з Майданом. Тепер ці каски ми передамо майданівцям. Про це сьогодні, 21 лютого, в інтерв’ю Гал-інфо розповів народний депутат від ВО «Свобода» Юрій Михальчишин.

За його словами, поруч із Маріїнським парком дислокувалися  ВВ.

Тобто ця амуніція повинна була дістатися бойовикам влади?

Так, тим бойовикам,  які два дні тому розбивали металевими трубами голови євромайданівців.

Два дні тому у Києві були жорстокі протистояння біля ВРУ. Як це відбувалося, була інформація, що ви разом з іншими потрапили в оточення?

Це сталося 18 лютого о другій половині дня на вул. Липській по дорозі від Верховної Ради, коли вдалося транспортувати останніх поранених і вберегти їх від арештів. Адже декого довелося переховувати у медпункті ВРУ,  чекаючи на прибуття депутатських автомобілів, які могли б їх безпечно вивезти. Ми останні відходили у напрямку Майдану, але вулиці Грушевського та Шовковична були повністю перекриті. У нас залишався лише один шлях на Майдан – це бічні вулиці, але їх зайняли від 600 до 700 добре екіпірованих спортсменів та представників дрібного криміналітету, що були організовані у загони та озброєні металевими трубами (однакових розмірів) та травматичною зброєю.

Ці люди шикувалися у колони і готувалися до якихось дій. Очевидно, що вони увесь день перебували в резерві. Нам довелося прориватися через їхній стрій. А за дві години до того ми потрапили в ситуацію ще більш напружену - у Маріїнському парку, коли ми в автозаках, які стояли біля оглядового майданчика парку, шукали затриманих. Для цього довелося пройти через весь парк і «поспілкуватися» мовою сили з тими, хто має очевидно значний досвід перебування за гратами за вчинення злочинів. Поводили вони себе досить специфічно. Довелося ближче познайомитись зі специфікою їхньої роботи, але, на щастя, все закінчилося добре.

З ваших слів випливає, що влада залучила до цього побоїща у Києві кримінальних злочинців?

Очевидно, що це були колишні в’язні. Деякі були організовані у загони, які затримували протестувальників. Вони зв’язували їх та заносили в намети на території Маріїнського парку. Вони організували там своєрідні міні-концтабори.

На території парку не виявили тіл загиблих?

Наразі нічого не виявили. Лише хаос та безпорядок і велика кількість покинутого у безладі майна.

Те, що відбувається, це передислокація, відступ чи можна говорити про часткову перемогу повстанців?

Це є часткове виконання умов перемир’я.

Які ваші прогнози щодо подальшої ситуації?

Важко сказати, як відреагує Майдан на сьогоднішні заяви Януковича. Ми ще не мали можливості провести загальне віче і там дізнатися думку громади.

Скільки постраждало у цих протистояннях?

Нині велика кількість людей є зниклою безвісти. Важко сказати, скільки їх є, адже у деяких сотнях недорахувалися по кілька десятків бійців. Тепер ми намагаємося встановити їхнє місце перебування. Окрім того, на превеликий жаль, загинув мій товариш, випускник філософського факультету Львівського національного університету Сергій Кемський. Ми з ним навчалися в одній академічній групі.

Фото - lb.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ