Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

157 українських миротворців вирушили виконувати завдання Місії ООН у Конго

Сьогодні, 30 листопада, з летовища Міжнародного аеропорту «Львів» ім. Данила Галицького о восьмій ранку злетів літак із українськими миротворцями на борту і взяв курс на Демократичну Республіку Конго. Про це повідомив Західний регіональний медіа-центрМО України.

Напередодні на Львівщині у 7-му окремому полку армійської авіації 13-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України, який дислокується у Новому Калинові Самбірського району Львівської області, відбулися урочистості з нагоди відправки особового складу 18-го окремого вертолітного загону ЗС України 2-ї ротації для виконання завдань Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго.

Цього разу до африканської країни відправилися 157 військовослужбовців на чолі із досвідченим командиром, військовим льотчиком-снайпером, полковником Володимиром Пастуховим. За його плечима Афганістан та участь у багатьох миротворчих місіях, зокрема у Югославії, Сьєрра-Леоне, Ліберії (чотири рази).

У мітингу з нагоди урочистих проводів українських миротворців взяли участь перший заступник командувача Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Бессараб, командир 13-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майор Ігор Колесник, керуючий справами Самбірської районної державної адміністрації Михайло Павлючик, голова Ново-Калинівської міської ради Богдан Юзв’як, настоятель Храму Святого рівноапостольного князя Володимира міста Новий Калинів отець Ярослав та бренд-менеджер та ведуча програми радіо ФМ «Галичина» Галина Батюсь.

"Ви кращі військовослужбовці Збройних Сил України, які відібрані для виконання дуже серйозної місії під прапором Організації об’єднаних націй, — звернувся до миротворців перший заступник командувача Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Бессараб. — Ваша місія — допомагати народу Конго виборювати незалежність, утримувати там мир та злагоду. Військова рада Командування Сухопутних військ переконана, що всі ви з гідністю та честю виконаєте свій громадянський і військовий обов’язок та здоровими і неушкодженими повернетесь на Батьківщину".

"Ваші попередники протягом 9 місяців з гідністю та честю виконували миротворчі завдання і сьогодні у контингенті місії ООН, який налічує близько 17 тис. військовослужбовців з різних країн світу, українські льотчики не тільки забезпечують польоти, а перебувають на найкращому рахунку. Командування Місії ООН зі стабілізації у Конго висловило дуже теплі і вдячні слова на адресу наших льотчиків та військовослужбовців, які продемонстрували вміння, людяність, цивілізованість, тому я прошу вас продовжити справу, яку розпочали ваші колеги", — зазначив генерал-лейтенант Сергій Бессараб.

Багато теплих слів сказали миротворцям й інші гості, а Галина Батюсь від колективу радіо ФМ «Галичина» побажала миротворцям легкої і щасливої дороги і передала диски із українськими народними піснями, колядками та щедрівками, щоб наші військовослужбовці, перебуваючи на чужині, постійно відчували український дух і пам’ятали, що в Україні їх люблять і чекають.

Отець Ярослав із Божим словом звернувся до миротворців і з благословенням окропив їх Святою водою.

На завершення урочистостей особовий склад 18-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України пройшов урочистим маршем.

Слід зазначити що серед льотного складу вертолітного загону багато досвідчених пілотів, які успішно пройшли підготовку з виконання завдань за призначенням вдень у простих і у складних та вночі у простих метеорологічних умовах відповідно до вимог місії ООН. Серед них два військових льотчики 1-го класу, п’ять — 2-го класу, чотири — 3-го класу та один військовий штурман 1-го класу.

Виконання плану льотної підготовки проходило у два етапи. На 1-му етапі проведено 14 льотних змін, протягом яких загальний час нальоту склав 71 год. 20 хв. На 2-му етапі проведено 2 льотні зміни із бойового злагодження екіпажів. У ході підготовки здійснювалися перевірка техніки пілотування по видам льотної підготовки, підготовки льотного складу до польотів у гірській місцевості, проведення польотів на застосування засобів ураження по наземних цілях, зокрема зі складних маневрів (пікірування, кабрірування) та з великих висот (1000 – 2000 метрів).

Інженерно-авіаційна служба 18-го окремого вертолітного загону укомплектована на 100% та рівень фахової підготовки особового складу дозволяє якісно виконувати завдання за призначенням.

Згідно програми бойового злагодження з інженерно-технічним складом проведено теоретичні та практичні зайняття у повному обсязі. За результатами контрольних занять фахова підготовка оцінюється на оцінку «добре».

За станом здоров'я оглянутий льотний склад та авіаційний персонал придатний до участі у міжнародних миротворчих операціях. 100% особового складу пройшли вакцинацію та хіміопрофілактику малярії.

Окремо слід відзначити, що на вимогу ООН до складу вертолітного загону був включений священик. Цього разу із миротворцями вирушив отець Віктор підполковник запасу, колишній військовий льотчик, який вестмиме душпастирську роботу в українському миротворчому контингенті.

Довідка:

Головний штаб Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго (МООНСДРК) розташований у столиці країни м. Кіншаса. Військові контингенти Місії дислоковані на території усіх провінцій Конго.

Відповідно до Указу Президента України від 20 червня 2000 року № 806, у складі Місії ООН у Конго виконують завдання військові спостерігачі Збройних Сил України.

Зважаючи на те, що Україна має відповідні можливості, а також проведене у лютому 2010 року виведення трьох українських вертольотів Мі-24 з Ліберії згідно з планом поетапного скорочення Місії ООН у Ліберії, Секретаріат ООН звернувся до України з проханням розглянути можливість направлення підрозділу бойових вертольотів до МООНСДРК.

У зв’язку з цим, до складу МООНСДРК, був направлений український миротворчий контингент чисельністю 157 військовослужбовців. Основне озброєння контингенту – чотири бойових вертольоти Мі-24, 43 одиниці автомобільної та спеціальної техніки.

Законом України «Про схвалення рішення Президента України щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго» передбачено, що фінансування витрат, пов’язаних з участю України в Місії ООН зі стабілізації у Демократичній Республіці Конго, здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України з подальшим відшкодуванням цих витрат Організацією Об’єднаних Націй.

Завдання миротворчого контингенту України полягає у веденні повітряної розвідки, спостереження, проведенні заходів стримування та вогневої підтримки наземних сил, забезпечення дій військ Місії, у тому числі пошуково-рятувальних операцій.

Безпосереднє керівництво миротворчим контингентом України у складі МООНСДРК здійснює командувач військами Місії. Загальне керівництво миротворчим контингентом України здійснює Генеральний штаб Збройних Сил України.

Заміна особового складу миротворчого контингенту України у МООНСДРК здійснюється шляхом планових ротацій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ