Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Для відновлення діяльності банку «Форум» необхідно близько 3-4 млрд грн - експерт

Відомий фінансист, екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко вважає, що для можливого відновлення діяльності банку «Форум» необхідно близько 3-4 млрд грн. Про це він сказав в ефірі телеканалу БТБ. Він зазначив: якщо половину коштів внесе власник фінустанови, то ще половину може дати у формі кредиту національний регулятор.

«Два варіанти виходу: якщо брати статистику українську - він (банк) може бути закритий, а люди, які мають до 200 000 тисяч збереження,повертають свої гроші через Фонд гарантування вкладів, решта потрапляють у складну ситуацію, де треба по суті чекати своєї черги, а тимчасовий керуючий, а потім ліквідатор має розпродувати активи цієї установи і гасити згідно черги кредиторам можливі їх активи. Це процес проблематичний, і тому цьому банку в силу того, що він досить значний за розмірами, є намагання держави і НБУ, є ніби крок назустріч власника зберегти цю установу. Важко сказати, яка сума грошей дозволить відновити платоспроможність банку.На мою думку - це близько 3-4 млрд грн. І якщо власник внесе половину цієї суми, то Нацбанк може надати кредит, при цьому довгостроковий, і це може відновити діяльність банку», - сказав Савченко.

Він разом з тим додав, що в такому банку має бути зараз високопрофесійний менеджмент.

«В таких умовах багато залежить від менеджменту. У нас колись була цікава фахова «лавка» класних банкірів. Однак рік за роком це все девальвувалося, і власники замість того, щоб брати професіоналів, почали брати лояльних для себе людей», - зазначив він.

«Тому давайте почекаємо тиждень-два. Якщо буде досягнута домовленість, то банк може потроху відновити свою платоспроможність. Це не означає, що на другий день всі можуть зняти свої кошти. Думаю, буде якийсь мораторій на зняття - добровільна угода буде укладатися, бо згідно закону кожен може зняти ці гроші зразу», - зазначив Савченко.

Нагадуємо, 14 березня Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ухвалив рішення про введення терміном на 3 місяці тимчасових адміністрацій у банках «Форум» та «Меркурій».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ