Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Крим перетворили на гетто: заборонили слова «окупація» та «війна», туристів нема, українців переслідують

У Криму настав період після похмільного протрезвіння. Люди зіштовхнулися з труднощами, адже багато речей є неузгодженими ні з російським, ні з українським законодавством. Про це сьогодні, 11 квітня, в коментарі Гал-інфо розповів політик, громадський діяч, екс-прокурор АР Крим Віктор Шемчук.

За словами Віктора Шемчук, попри те, що російська сторона очікувала шаленого ажіотажу, однак черг за отриманням російського громадянства немає.

«Хоч етнічним українцям та тим, хто має таке бажання, начебто дозволяють залишатися громадянами України, однак за українськими закордонними паспортами вони не можуть перетнути кордони РФ. В Криму сформувалося своєрідне гетто, з якого ніхто не має права виїхати», - розповів Віктор Шемчук.

З іншого боку, є також юридичний казус, адже країни Європи поставили умови, що кримчани для отримання віз повинні звертатися у посольства у Києві.

Окрім того, за словами Віктора Шемчука, вже зрозуміло, що керувати політичними та економічними процесами в Криму не будуть місцеві кримчани. Усі правоохоронні органи очолять приїжджі керівники з Росії.

«Вже стало зрозуміло, що Росія обманула і українців, і кримських-татар. Останнім обіцяли квоту та збереження кримсько-татарської культурної автономії. Цього російська сторона не виконала», - сказав Віктор Шемчук.

Він зазначив, що і кримські татари, і етнічні українці в Криму будуть піддані жорстокому пресингу.

«Перші прояви цього ми вже бачимо, адже в Криму закривають єдину українську гімназію у Сімферополі, де навчається 950 дітей і навчання там повністю проводиться українською мовою. Всі ці процеси відбуваються без погодження та обговорення з батьками дітей та вчителями. Учора, 10 квітня, невідомі люди, так звана самооборона, змусила написати заяву на звільнення директора гімназії Наталію Роденко. Зараз навчальний заклад блокує та ж сама самооборона», - сказав Віктор Шемчук.

За його словами, ця ситуація найкраще показує обличчя російських агресорів.

«Моя дружина є керівником опікунської ради  гімназії, тому ми дуже переймаємось такими кроками з боку Росії. В Криму живе 600 тис. етнічних українців і їх позбавляють права на освіту рідною мовою. Росія як багатонаціональна країна робить дуже хибний крок. Люди готові до протесту. Батьки та вчителі готові відстоювати права дітей на навчання рідною мовою. Закриття гімназії – це наступ та утиски української мови. Протести, звісно, розцінюватимуться російськими окупантами як протиправні дії», - зазначив Віктор Шемчук.

Окрім того, він зазначив, що тепер Крим начебто повинен жити за законами РФ, які встановлюють досить цензурований потік інформації.

«Від кримських журналістів мені стало відомо, що відтепер у Криму існує табу на слова «окупація», «агресія», «сепаратизм» та «війна». Натомість інформаційний маразм з боку російського телебачення зростає. В Криму нема жодної української телепередачі. Відбувається постійне промивання мізків», - сказав Віктор Шемчук.

Він також додав, що як людина із юридичною освітою може відповідально заявити, що нова Конститутція, яку пропонують сепаратисти в Криму, є однією із найнедемократичніших у світі і не відповідає існуючому стану речей.

Віктор Шемчук зазначив, що навіть у Чеченській Республіці Конституція більш демократична аніж та, яку сьогодні, 11 квітня, повинні були розглянути на сесії ВР Криму.

Він також додав, що кримчани покладали надії на військових, але вивід українських військ практично завершився. Люди зараз в розпачі від того, що тепер сталося.

«Туристів на півострові нема. Їх і не буде, адже ніхто не хоче відпочивати у гарячій точці. За інформацією туроператорів, розпродано путівок лише від 3% до 7%. Російська влада наполегливо рекомендує відпочивати в Криму та Сочі, для того, щоб хоч якось врятувати курортний сезон. Щодо кількості відпочивальників державним установам доведений план. Однак Росія вклала великі кошти у Сочі, яке зараз перетворилося на місто-привид, його теж потрібно заповнити відпочивальниками», - сказав Шемчук.

Він також вважає, що туристи в Крим з РФ не поїдуть, адже на офіційному рівні вже було заявлено, що потяги в Крим з Росії можливо взагалі не будуть їздити, адже це не погоджено з української стороною. Як варіант, окупанти придумали інший маршрут: відпочиваючі можуть їхати до Анапи потягом, а до Криму діставатись пароплавом морем.

Загалом найпростіше з України доїхати до Криму потягом. В Мелітополі українські прикордонники перевіряють документи, а в Джанкої документи перевіряє так звана прикордонна служба Республіки Крим. Важче дістатися до Криму автомобілем, адже можна простояти в черзі кілька годин.

Фото - AFP

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ