Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Реформа з децентралізації влади не потребує внесення змін до Конституції чи референдумів, - Канівець

Децентралізація влади в Україні дійсно необхідна, однак вона не потребує змін до Конституції чи референдумів, вважає народний депутат України і керівник виборчого штабу Анатолія Гриценка Олег Канівець. Повідомила прес-служба народного депутата.

«Україна дійсно конче потребує децентралізації економічної влади, передання частини ресурсів та повноважень на рівень регіонів та міст. Причому ця потреба була усвідомлена задовго до Євромайдану та російського вторгнення. Адже саме скинутий народом режим Януковича намагався максимально централізувати податково-бюджетну систему, в ручному режимі розподіляти субвенції й дотації місцевим громадам. За жорстокою іронією, найбільші економічні утиски регіонів організував саме Президент від Партії регіонів, екс-губернатор Донеччини», -  нагадав Канівець.

Він наголосив, що реформа, спрямована на децентралізацію економічної влади, не потребує внесення змін до Конституції України чи референдумів, – і може бути проведена Верховною Радою звичним законодавчим шляхом.

«Економічні, господарські, інфраструктурні повноваження, яких потребує місцеве самоврядування, визначаються головно в Бюджетному, Податковому кодексах, Законах «Про місцеві державні адміністрації» тощо. Політико-правові аспекти потрібно врегулювати в Законах «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про столицю України - місто Київ» тощо. Ініціювання якихось конституційних змін, референдумів у цій царині – вірний спосіб затягнути чи торпедувати реальну децентралізаційну реформу», - заявив Канівець.

Він нагадав, що до Верховної Ради вже внесені кілька десятків законопроектів, спрямованих на практичну децентралізацію влади в Україні, й закликав активізувати їх проходження.

«В парламенті вже є кількадесят законопроектів щодо децентралізації бюджетної, податкової, дорожньої сфери. Зокрема, й мною було внесено кілька таких проектів. Багато з цих законопроектів узгоджені з Асоціацією міст України, місцевими радами, навіть із окремими органами виконавчої влади іще при Януковичі. Однак колишня більшість маринувала ці ініціативи, бо вони не вписувалися в плани ненажерливої Сім’ї. Сподіваюсь, нова парламентська коаліція виступить за права регіонів не лише на словах, і пришвидшить ухвалення всіх цих проектів», - додав Олег Канівець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ