Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Луганськ: Над областю лише українські прапори, бійці "Беркуту" не перейшли на бік сепаратистів

У Луганську захоплена лише будівля СБУ. В захопленні будівлі брали участь професійні військові з Росії – ГРУ РФ. Близько 30 чоловік. Керує ними російський військовий на прізвисько «Німець». Про це сьогодні, 16 квітня, в коментарі Гал-інфо розповів політик, активіст Дмитро Снєгирьов.

За його словами, спецоперацію щодо захоплення СБУ у Луганську та дестабілізації ситуації в області повністю профінансована та організована Росією.

«Звісно, терористи використовують і місцевих мешканців, але окупанти не користуються великою підтримкою. Найбільш численним мітингом був мітинг, коли саме захоплювали СБУ. Тоді зібралося до 1,5 тис людей. Для порівняння скажу, що у Луганській області мешкає 3 млн громадян. На мітингу було менше як 1% мешканців», - зазначив Дмитро Снєгирьов.

Як зазначив політик, в захопленому СБУ є шість груп впливу. Серед них є такі, які готові до можливого компромісу та переговорів, готові скласти зброю.

«Антитерористична операція наразі не відбувається. На території Луганщини спецпризначенців нема», - розповів Дмитро Снєгирьов.

Він також додав, що в області МВС повністю контролює ситуацію.

«Всі райвідділки міліції працюють нормально. На відмінну від Донецька жоден міліціонер не зрадив присягу народу України. Навіть співробітники колишнього «Беркуту» не підтримали сепаратистів і нині задіяні в охороні адмінбудівель», - наголосив Дмитро Снєгирьов.

Політик додав, що міліція виставила блок-пости і вже є перші затримання підозрілих осіб, які намагалися завести на Луганщину зброю, бронежилети та гроші для терористів.

Правоохоронців Луганщини також підсилюють силовиками з інших регіонів.

За словами Дмитра Снєгирьова, наметове містечко, яке терористи розбили в центрі міста, - це такий собі міні-Майдан. Мешкають там не луганчани, а жителі депресивних шахтарських регіонів. Він зазначив, що за проживання в містечку сепаратистів люди отримують від 200 до 500 грн.

«Звісно, є трохи і таких, які живуть там з ідейних міркувань, але їх не багато. В Луганській області проводили опитування, яке показало, що за ідею федералізації, від’єднання від України, висловилось лише 15-17%. Тобто, мої краяни висловились за цілісність та єдність України. Загалом можна стверджувати, що саме проукраїнські настрої мешканців Луганщини стали на заваді планам Путіна», - зазначив Дмитро Снєгирьов.

Він також додав, що в області нині мінімальний рейтинг підтримки Партії регіонів: «Кандидата у президенти Михайла Добкіна мало не розірвав натовп, теж саме було з Сергієм Тігіпком».  

Також політик додав: «Після того, як держава проявила жорстку позицію щодо проявів сепаратизму на прийняла зміни до законодавства, якими посилила покарання за його прояви, люди стали розуміти і висловлюватись позитивно щодо України. Навіть ті виступи, які лунають в наметовому містечку сепаратистів, мають вже зміщені акценти».

«Я хочу запевнити львів’ян та усіх українців, що Луганська область – українська. Над нею майорять жовто-блакитні прапори. Кордон з Росією контролюється. Є факти блокування військових, але це більше роблять для картинки для російського телебачення. Прикордонні райони – це україномовні території, і тут місцеве населення усіляко допомагає нашим прикордонника. Але є шматок прикордонної території, де проживає російське населення, донські козаки, там є певні проблеми і прояви сепаратизму, але ситуація контрольована», - зазначив Дмитро Снєгирьов.

Він також додав, що принципово іншою є ситуація в Донецьку, бо там усі кадрові призначення силовиків були зроблені під «сім’ю» Януковича.

«За часів правління Януковича луганське угрупування Партії регіонів було у стані холодної війни з донецькими. «Смотрящим» цього угрупування був Єфремов, саме його зараз ЗМІ звинувачують у підготовці луганських подій та фінансуванні сепаратистів на Луганщині», - сказав політик.

Він також додав, що поведінка олігарха Рината Ахметова, який не зробив нічого, щоб побороти сепаратизм в Донецьку, пов’язана із тим, що бізнес його має прив’язку до РФ, а тому Путні має на нього вплив.

За його словами, на Західній Україні спеціально штучно тиражується міф про Луганщину, що це сепаратистська область: «Якщо вноситимуть законопроект про заборону Партії регіонів та КПУ, то потрібно забороняти і «Свободу», бо вона сіє розбрат. Заяви політиків саме «Свободи» щодо мовного питання спричинили до соціального вибуху на півдні та сході країни».

Політик також додав, що великим мінусом нашій державі є те, що за всі роки незалежності ми не наповнили СБУ українським змістом.

«Не наповнили його саме змістом безпеки України. В Луганську управління здали без бою. Його штурмувала група із 50 осіб, а працівників СБУ за штатним розписом – 700 осіб. Зброї в приміщенні було удвічі більше чим потрібно за тим же штатним розписом. Її, очевидно, завозили в управління не один місяць. Захоплення СБУ, фактично, озброїло терористів, а тому складається таке враження, що цю операцію готували заздалегідь», - припускає Дмитро Снєгирьов.

Політик додав, що навіть незважаючи на загрозу з боку озброєних терористів, у Луганську проводяться численні проукраїнські мітинги, щоб показати, що Луганськ – це українське місто.

Дмитро Снєгирьов також зазначив, що за весь час протистоянь Майдану та Антимайдану Луганськ чи неєдине місто на Сході України, де не було пролито жодної краплі української крові. Він пояснив, що це заслуга активістів.

«Ми знаходили у собі сили сідати за стіл переговорів та вести діалог для збереження життя та здоров’я луганчан», - сказав Дмитро Снєгирьов.

Він також додав: "Має бути політична воля керівництва держави і за два дні на сході можна навести порядок. Наразі влада налаштована більше на вибори, а не на збереження територіальної цілісності України".

Фото - ipress.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ